Hava Durumu

Köpek sahiplenmeyin !

Yazının Giriş Tarihi: 09.02.2019 07:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.02.2019 07:00

Size yalvarıyorum dostlar, köpek sahiplenmeyin.

Bir insan bir köpeği sahiplendiğinde, otomatik olarak sorumluluğu da kabul eder. Sorumluluk, evcil hayvanla birlikte aynı pakette bedava olarak gelir.

Onunla vakit geçirmeye hazır değilseniz köpek sahiplenmeyin.

Köpeğin ilgiye ve egzersize ihtiyacı var. Yeni ailesinde ilk bir buçuk yılda bunlara çok ihtiyacı var. Ve sonra... Köpek, yine sahibiyle birlikte yürümek, iletişim kurmak ve eğitilmeye ihtiyaç duyacaktır. Köpekler, tıpkı insanlar gibi sosyal bir türdür. Tek farkları şudur: Köpek sahibinin ailesi, çocukları, arkadaşları, işi vardır. Köpek sahibinin hayatı sosyal olaylarla doludur, köpeğin ise bir tek sahibi vardır. Ailenizle sosyalleşmek ve sahibiyle birlikte yürümek için sabırla beklediği koca bir günün sonunda köpeğiniz sizce gerçekten çok şey mi istiyor?

Onu her gün günde en az 2 saat yürütmek gözünüzde büyüyorsa köpek sahiplenmeyin.

Köpekler, tipik olarak gün boyu büyük mesafeler kat eden bir hayvan türü olduğundan; doğal olarak hem fiziksel hem de zihinsel egzersize ihtiyaç duyarlar. Bu da şu anlama gelir; köpeğin yeterli miktarda yürümesi gerektiği kadar beynini meşgul tutacak oyunları çözmek için entelektüel olarak da eğitilmesi gerekir. Aksi takdirde, kendini meşgul tutma dürtüsünü türüne has tipik köpek davranışlarıyla tatmin etme yoluna gidecektir - eşyaları kemirerek, havlayarak, aşırı heyecanlanarak, ısırarak vb. Böyle bir durumda, bu sefer köpek sahibi köpeğin çok kötü bir karaktere sahip, yaramaz, eğitilemez bir hayvan olduğunu söyleyecektir. Oysa ki bir insanın bilinçli gözetiminden yoksun olan bu köpeğin yapmaya çalıştığı tek şey, en temel ihtiyaçlarını karşılamak elinden gelenin en iyisini yapmaya çalışmaktır. Köpek sahibi zaman ayırıp emek vererek köpeğini eğitmeyi öğrenmeli ve böylece insan dünyasının kurallarını ona açıklayabilmelidir.

Onu kendiniz eğitmek istemiyorsanız, köpek sahiplenmeyin.

Ona bir şeyin nasıl doğru bir şekilde yapılması gerektiğini sabırla açıklamak yerine onu cezalandırmak kolayınıza gelecekse, köpek sahiplenmeyin.

Köpeğin zihni tıpkı 1,5-2 yaşındaki bir çocuğun zihnine benzer. Bir insan bir köpeğe her bağırdığında, bir gazete ya da terlikle vurduğunda, tasmasından çektiğinde ya da başka bir şekilde cezalandırdığında, bu kişiden köpeğin yerinde 1,5 yaşındaki kendi çocuğunun olduğunu hayal etmesini isterim. Her insanın, bir çocuğa bir şeyi açıklayabilmek için bunun doğru bir yol olmadığı konusunda hemfikir olacağından şüphem yok... Diyelim ki, konu kırmızı ışık yanarken yoğun trafiğin olduğu bir caddeyi geçmenin neden uygun olmadığı olsun. Bu aynı iki yaşındaki bir çocuğun tipik bir "neden, baba/anne?" sorusunu sorması gibidir. Ve ebeveyn buna cevap olarak "sadece ben öyle dediğim için gerizekalı!" diye bağırıp çocuğa vuracak olursa; bundan çocuğun öğreneceği tek şey, ebeveynlerinden korkmak için bariz bir sebep olduğudur ve ardından mümkün olduğunca fazla iletişim kurmaktan kaçınacaktır. Ve bundan kaçınamadığı zaman, içe kapanacak ve hiçbir güven duymayacaktır.

İnsanlar sürekli köpekleri barınaklara terk etmeye, sokağa atmaya ve uyutmaya meyilliler.

İnsanlar köpeklerini sürekli şu sebeplerle terk ediyor: Çünkü aile üyelerinden biri fikrini değiştirdi ve canı artık onu istemiyor; çünkü aile başka bir eve / ülkeye taşınıyor ve köpeği de yanlarına almak rahatlarını bozacak ya da pahalıya mal olacak; çünkü köpeğin bu kadar düzenli yürüyüşlere ihtiyacı olmasını beklemiyorlardı; çünkü köpeği eve işememesi, fazla havlamaması, gezme kayışıyla güzelce yürümesi için eğitmeye zamanları yok; çünkü gerekli veteriner masrafları fazla geliyor; çünkü köpek çocuklar için satın alındı ​​ve şaşırtıcı bir şekilde çocuklar bir hayvandan sorumlu olacak kadar yetişkin değiller...

Bu yüzden size yalvarıyorum... Eğer tamamen size bağımlı olacak başka bir aile üyesinin bakımını üstlenme sorumluluğuna hazır değilseniz, kendi hayatınızla çok meşgulseniz, lütfen köpek sahiplenmeyin. Kendi kendinize karşı samimi olun. Bunu kaldıramayacağınızı hissediyorsanız, kendiniz ve sevdikleriniz için daha fazla sorun yaratmayın, bir köpeğin mutsuz bir hayatı olmasına neden olmayın. Köpek, sizden onu sahiplenmenizi hiç istemedi, bu, dünyadaki diğer tüm hayvanlardan çok daha gelişmiş ve akıllı olduğu kabul edilen sorumlu bir yetişkin insan olarak sizin kendi seçiminizdir.

Ve eğer bir köpeği sahiplenmeye karar verdiyseniz bu kararınızın sorumluluğunu sonuna kadar taşıyın. Size tüm kalpleriyle güvenen ve hayatlarını sadece size adayan bu canlara ihanet etmeyin.

En iyi arkadaşınıza ihanet etmeyin.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.