Hava Durumu

Kısırlaştırmak canlarımızın yaşam garantisi

Yazının Giriş Tarihi: 27.10.2018 08:31
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.10.2018 08:31

Kısırlaştırmak, kedinizin ya da köpeğinizin ya da diğer hayvanların üretimini durdurmakta kullanılan basit bir prosedür.

Dişi ve erkek hayvanlar, yavru istenmediğinde kısırlaştırılır. Sonuç olarak ikisi için de yapılan operasyonlar uzun sürmez. Ve böylelikle dünyadaki evsiz hayvanlara yenileri de eklenmez.

Hayvan topluluğunun bir numaralı problemi bu olmalı. Ne kadar çok sayıda kedi, köpek; o kadar açlık, sefalet.

Evsiz birçok kedi ve köpek sokaklarda dolaşıyor. Hasta, aç, araba çarpma tehlikesi ile iç içe ve insanların kötü tuzaklarıyla her an karşı karşıya kalma tehlikesi içinde.

Bir kısım ise şanslıdır gönüllülerin sığınaklarında ve yumuşak yataklarında uyur. Ancak rakamsal bazda ne yazık ki bu kısım azınlıkta kalıyor.

Her gün dünyaya gelen bir bebeğe karşılık, bir çok kedi ya da köpek dünyaya geliyor. Hayvanlar için neden evlerin bir türlü yeterli gelmediğini görmenin en kolay yolu da bu olsa gerek. İstenmeyen yavrulardan kaçınmanın en iyi yolu, ne çeşit bir çözüm istediğiniz konusunda emin olup, bir an önce karar vermek.

Köpekler bir yılda iki kez yavrulayabilir. Kediler ise yılda üç kez. Kedi ve köpekler yavruları olduğu zaman onlara özen gösterirler. Ve ilk ayları geçene kadar da yavruların üzerlerine yoğunlaşır, dikkat ederler. Ancak bir yavruya sahip olmadıklarında ya da yavruları yetiştikten sonra onlarla ilgilenmezler.

"Hayvanlar kısırlaştırıldığında kendimi rahat hissetmiyorum. Bunu kendime asla yapamazdım" diye düşünülüyor. Açlık konusunda empati yapmayıp kısırlaştırma konusunda bencil bir empati yapılıyor.

O siz değil, siz de o değilsiniz! Onun biyolojisi ve psikolojisi sizinkinden farklı. Vahşi yaşamda işlerine yarasa da modern dünyada üremelerini kontrol altına almak gerekir.

Çünkü doğurmak ya da doğurmamak kedi ya da köpekte bir eksikliğe, sağlık problemine neden olmaz. Mizaçlarını değiştirmez.

Bununla birlikte hayvan sağlığında olumlu etkileri olduğu söylenebilir. Dişilerde kısırlaştırmanın göğüs tümörü ve kanser riskini azalttığı bilinir. Erkeklerde ise kısırlaştırma yaşlı hayvanlardaki prostat kanserini azaltır. Yine kısırlaştırılmamış erkek hayvanlar kavgaya ve gezintilere çok daha düşkündürler.

Ayrıca uzun bir koşuda, hayvanı bir kere kısırlaştırmak için verilecek para, tekrar tekrar yavrulamasından çok daha ucuza mal olacaktır. Hamile bir hayvan ve yeni yavrular, ek besinler, farklı yemek çeşitleri gerektirir. Özel veteriner ihtiyacı da cabası... Belki yeni bir eve bile taşınmanız gerekebilir.

Kısırlaştırmak, ''Bir kere öde- kurtul'' olarak da tanımlanabilir.

Cerrahi işlemi bir kere ödersiniz. Bir gün kediniz ya da köpeğiniz öldüğünde bu sorumluluk sizi rahatsız eder. Kısırlaştırmak onun "Yaşam garantisi" dir.

Ciddi anlamda onları düşünerek hareket edelim.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.