Hava Durumu

İnan sana değil kastım narsistle muhabbeti kestim

Yazının Giriş Tarihi: 04.06.2022 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.06.2022 03:41

Güzelliği ile bilinen, herkesin âşık olduğu ama kendisine âşık olanlara yüz vermeyen bir Yunan tanrısıdır Narsius. Bir gün ormanda avlanırken gölden su içmek ister ve suya yansıyan görüntü karşısında büyülenir, kendi yansımasına âşık olur. Gölün kenarından bir türlü ayrılamaz ve orada ölür. Efsaneye göre bugün nergis olarak bildiğimiz çiçeğe dönüşür. Narsistik kişilik bozukluğu da ismini bu efsaneden alır. 

Bakalım size tanıdık gelecek mi bu anlattığım kişi?

Sizin de çevrenizde herkesin onu kıskandığını zanneden aslında kendisi herkesi kıskanan, herkes eleştiren ama eleştiriye tahammül edemeyen, sürekli övgü bekleyen ve kendisini övmeyenlerin onu kıskandığını düşünen, sürekli fiziksel ve kişisel özellikleriyle övünen, herkesten daha başarılı olma hırsıyla hareket eden, çevresinin ona hayran olmasını isteyen, her şeyle gösteriş yapan ama başkası aynı şeyi yapınca ona görgüsüz diyen, kendisini özgüvenli zanneden aslında benmerkezci ve kendini beğenmiş olan, kendi sorunlarını herkesin sorunlarından daha önemli gören birini tanıyor musunuz?

Eminim sizin de çevrenizde böyle insanlar vardır.

Narsist kişilik bozukluğu beğenilme ihtiyacı  ve empati yoksunluğu olarak görülen bir kişilik örgütlenmesidir.

Narsisistik bireyler oldukça bencil, küçümseyici, ısrarcı, kolay beğenmeyen, katı ve yüksek standartlara sahip, duygusallıktan uzak, kendini oldukça çok seven ve  güvensiz kişilerdir.

Peki,Narsist insanla nasıl baş edebiliriz?

Ben narsistle muhabbeti kestim inan sana değil kastım diyerek koşarak uzaklaştım böyle insanlardan.

Ama eğer siz  bir narsist ile iletişime mecbursanız ne yapmalısınız?

Durumu kabul edin ve kendinize karşı dürüst olun. Onu değiştiremezsiniz, hatta o istese de değişmesi zordur. Duygularınızı, yaşadığınız acıyı açık ve dürüst şekilde anlattığınız halde sizi duymuyorsa muhtemelen hiçbir zaman duymayacaktır. Yine de yanında kalmaya devam ediyorsanız her seferinde düzeleceği umuduyla, sonrasında tekrar tekrar hayal kırıklığına uğramayın. Bu arada kendinize karşı saygı ve güveninizi kaybetmemeye çalışın. Sorun sizin yetersiz olmanız değil...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.