Hava Durumu

Hayvanseverlerin bize en sık sorduğu sorular

Yazının Giriş Tarihi: 29.08.2020 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.08.2020 06:30

+Evimde baktığım köpeğim/kedim/kuşum için kapıma belediye zabıtası gelebilir mi?

-Hayır, evinizde baktığınız evcil hayvanınız için zabıtanın müdahale etme konusunda hiçbir yetkisi yoktur. Zabıtaya izin vermeyin ve kapınıza gelen zabıtayı şikayet edin.

+Sokağımda baktığım sahipsiz köpek/kedi için belediye zabıtasının hayvanlara müdahale etmeye hakkı var mıdır?

-Ne sokağınızda baktığınız sahipsiz hayvanlar için ne de evinizde baktığınız evcil hayvanlarınız için belediye zabıtasının sizi engellemek ya da hayvanlara müdahale ederek götürmeye yetkisi yoktur. Zabıtanın böyle bir girişimi söz konusu olursa hiç vakit kaybetmeden şikayet edin. Haklarınızı öğrenmeden canlarınızı koruyamazsınız.

+Sokağımda baktığım küpeli ve kısır köpeği belediye götürdü ne yapmalıyım?

-Belediyeler 5199 Sayılı Hayvan Hakları Kanunu gereği kısırlaştırma, aşılama, bakım ya da tedavi dışında şikayet üzerine hayvan götüremez kanuna aykırıdır ve suç işler. Belediyelerin sahipsiz ve sokakta yaşayan hayvanlara hizmet etmesi, onları kötü muameleden uzak tutması ve topluma hayvana merhamet ve sevgiyi aşılayacak çalışmalar yapması kanunda açıkça tanımlanmış mecburi görevlerinden biridir. Aşılanan, kısırlaştırılan ya da tedavisi yapılan hayvanın alındığı yere geri bırakılması kanunda esastır.

+Komşularım sokağımdaki sahipsiz hayvanlara mama ve su koymama izin vermiyorlar. Yaptığım kulübeleri yıkıyorlar ve hayvanlara kötü muamele ediyorlar. Ne yapabilirim?

-Bağlı olduğunuz belediyeye linkteki dilekçeyi CİMER'den göndererek sokağınıza ve ilçenizdeki insan yoğunluğunun en fazla olduğu yerlere yasal uyarı afişleri yapılmasını talep ediniz. Lütfen dilekçelerinizi CİMER'e yollamaya dikkat ediniz.

+Yaşadığım ilçedeki belediye hayvanlara hizmet etmiyor. Hayvanlar aç, hasta ve insanlardan zarar görüyor. Ne yapmalıyım?

-Her belediye kendi ilçe sınırları içerisindeki sahipsiz hayvanlara bakmakla yani onları doyurmak, tedavi etmek ve zulümden korumakla görevlidir. Belediyeniz bu konuda görev ihmali yapıyorsa suç işliyor ve kanunu yerine getirmiyor demektir. Bu konuda yapabileceklerinizi internetten 5199 sayılı kanunu okuyarak ya da 5199 sayılı kanuna dair kitapçığı temin ederek öğrenebilir hayvanları açlıktan, hastalıktan, soğuktan ve insan zulmünden korumak adına önemli bir başlangıç yapabilirsiniz. Hayvanları korumanın en iyi yolu, kendi kişisel haklarımızı ve hayvanların haklarını iyi bilmekten ve kendimizi yetkili kurumlara karşı doğru ifade edebilmemizden geçer.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.