Hava Durumu

Hayvanların haklarını nasıl savunuruz?

Yazının Giriş Tarihi: 28.04.2018 07:22
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.04.2018 07:22

Geçtiğimiz Perşembe günü, Bursa Hayvanlarla Yaşam Derneği olarak Avukat Yasemin Bolatkale'nin sunumuyla,  "Hayvan Hakları İhlalinde Hukuki Destek Semineri" düzenledik.

Düzenledik ama ben isterdim ki salon dolsun taşsın. Tüm hayvanseverlerin bir derdi yok mu bu hayvan hakları ihlalinden yana? Bir avukat bizim derdimize derman olmak için 3 saat boyunca tüm detaylarıyla 5199 sayılı 'Hayvanları Koruma Kanunu'nu inceleyerek anlattı. İzlenecek yolları anlattı ve her daim hukuki desteğe hazır olduğunu belirtti.

5199 sayılı kanuna dayanarak neredeyse her gün kurumlara dilekçe yazan ben bile bir avukatın gözünden hayvan haklarıyla ilgili yeni bilgiler edindim. Profesyonel olarak bu işi yapan bir hukukçu gözüyle bizimki bir olur mu hiç?

Ve bir daha anladım ki hayvanların hakları var, yeterli mi hayır. Ama 'biz var olan hakları sonuna kadar bilip, bir hak ihlalinde arkasından gidiyor muyuz' derseniz buna cevabım hayır olacak.

Elbette haklarını sonuna kadar kullananlar vardır. Ama kaç kişi hayvan hakları ihlalinde durumu video çekerek ve fotoğraflayarak gerekli birimlere, telefon, e - posta ve dilekçe yoluyla şikayette bulundu?

Şikayette bulunduktan sonra çözüm noktasını kaç kişi takip etti?

Ya da takipsizlik kararı çıktığından kaç kişinin haberi oldu?

'Bir işe Türk gibi başla, Alman gibi bitir' derler. Başlama kısmında sıkıntı olmasa da sonuna kadar gidemiyoruz.

Seminerimize gelmeyen ama hayvan hakları ihlallerinde ne yapabilirim noktasını düşünenler internette 5199 sayılı kanunu inceleyerek mutlaka bilgi sahibi olsunlar.

Gerekirse hukukçulara danışsınlar. Kısaca bir hak ihlaliyle karşı karşıya kaldığınızda ilk yapılacaklar şunlardır:

1. Yaşanılan olayın fotoğrafı, delil teşkil edecek malzemeleri ve olayın detay bilgileri toplanacak.

2. Yaşanılan olayın şekline göre "Kimi arayacağız?" tablosundaki ilgili kuruluşa telefon edilecek.

3. Telefonda olayın özet bilgisi, deliller (tarih, saat, yer, olayın oluş biçimi), adınız, soyadınız, telefonunuz ve isteğiniz belirtilecek.

4. İlgili kamu kuruluşlarına yazılı bilgi verilecek. Ayrıca Bursa Hayvanlarla Yaşam Derneği ya da bölgedeki hayvan koruma derneğine e - posta, telefon ya da mektup ile bilgi verilecek.

5. Mümkünse yetkililer gelene kadar olay yerinde beklenmeli; veya oluşan olayın durumuna göre hayvan hızlı bir şekilde müdahale edilecek yere ulaştırılmalıdır.

Dilerim ki böyle olaylara şahit olmayacağımız güzel günler görürüz . İnsan ve hayvan haklarının ihlal edilmediği, dünyanın hepimize ait olduğunu benimseyebildiğimiz günler dileğiyle.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.