Hava Durumu

En büyük ayrıcalık sağlıktır

Yazının Giriş Tarihi: 15.05.2021 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.05.2021 06:00

Geçtiğimiz günlerde "Herkesin ortak bir anlayışla bildiği ve idare ettiği özürlü bir çocuk gibi enflasyon. Ondan şikayet ediyoruz, ancak onun sayesinde ayrıcalıklarımız var." diye talihsiz bir açıklamaya denk geldim. Şaşırdım desem yalan olur ancak çok üzüldüğümü belirtmek isterim. Engelliler haftasına birkaç gün kala böyle bir söylemde bulunulması biraz da manidar bana göre.

Ateş düştüğü yeri yakar sözüne sonuna kadar inanan ve inanmak için de elinde çok haklı gerekçeler olan biriyim ve davulun sesinin uzaktan herkese hoş geldiğini de biliyorum.

Engelli bireyler, "Su faturasında yarı yarıya indirim, şehir içinde refakatçi ile ücretsiz ulaşım, şehirler arası ulaşımda % 30 indirim, engel oranı % 90 üzerinde ise araçlarda ÖTV indirimi, engelli bireye bakanlar için evde bakım maaşı, özel eğitim desteği, muhtaç aylığı alanlara elektrik faturasında belli oranda indirim, tekerlekli sandalyenin ödemesinin bir miktarının SGK tarafından karşılanması gibi bazı ayrıcalıklara sahiptir."

Ne güzel ayrıcalıklar değil mi ?!

İçin kan ağlarken bu haklardan faydalanmaya çalışmak nasıl bir durum bilemezsiniz. Su faturasında yarı yarıya indirimi gördüğünüzde keşke gelen faturanın 3 katını ödesem de sağlığım yerinde olsa diye dua etmenin ne demek olduğunu yaşamadan anlayamazsınız. Toplu taşıma ya da taksilerde maruz kaldığınız muamelelerden ötürü özel araç almak zorunda kalmanın nasıl bir durum olduğuna dair fikriniz de yok. Engelli bir çocuğunuz varsa sustur artık şunu bakışlarının rahatsız ediciliği ne demek onu da bilmiyorsunuz.

 Engelli ya da engelli yakını olarak hakkınız olanı almak için devlet kurumları arasında nasıl mekik dokuduğunuzu üstelik bunu hangi şartlarda yaptığınızı kimseye anlatamamanız da ayrı bir konu. Engelli  bireyinizi rampası olmayan kaldırımlarda, asansörü olmayan binalarda, ah vah tüh diyen insan toplulukları içinde, asla anlayış göstermeyen bazı insanlara rağmen toplum içine çıkarmanın nasıl bir duygu olduğunu bilir misiniz?  Kaynaştırma sınıfına başka veliler tarafından kabul edilmeyen evladınız için sahip olduğunuz hangi ayrıcalık kapatır içinizdeki yarayı?

Siz hiç koşmak isterken tekerlekli sandalyeye mahkum kaldınız mı? Gözlerinizi kapatıp evin içinde yürümeye çalıştınız mı? Kollarınızı bağlayıp birinin size yemek yedirmesini beklediniz mi?  Siz engelli yerine özürlü, sakat, yarım diyenlerden misiniz? Siz birine 'gerizekalı' demeyi komik sayıp bunun bir engel durumu olduğunu bilmeyenlerden misiniz? Siz askere gönderecek sağlıklı bir evlada sahip olmanın değerini bilir misiniz?

Peki ya siz bana bir şey olursa ona kim bakar korkusunu iliklerinize kadar hissettiniz mi hiç?

Bu hayatta en büyük ayrıcalık sağlıktır. Gerisi lafügüzaftır.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.