Hava Durumu

Bir Hayvanın Dostluğu Tonlarca İlaçtan Daha Şifalıdır

Yazının Giriş Tarihi: 25.05.2019 07:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.05.2019 07:00

"Ah şu çocuklar! İstekleri hiç bitmez... Oyuncak araba, bebek, tablet, telefon... Hepsi tamam da şimdi bir de başımıza evcil hayvan derdi çıktı. Tutturmuş kedi istiyor. Alacak kediyi benim başıma kalacak, hem kim uğraşacak onun tüyüyle?.."

Bu diyaloglar her ailede yaşanır. Çocuğun hayvan sevgisi kursağında kalır, belki de hayatı boyunca tüm gelişimini etkileyecek bir dost edinmekten mahrum edilir. Niçin? Kedi, köpek tüy döker diye...

Çocuklardan evde evcil hayvan bakmasına engel olarak neler kaybediyoruz? Evcil hayvan bakmanın çocuklar üzerindeki olumlu etkileri nelerdir?

ÇOCUKLARIN ZEKASINI GELİŞTİRMESİ

Araştırmalar evimizde evcil hayvan olmasının çocuklarımızın okumasına fayda ettiğini ve daha bir sürü zihinsel faydası olduğunu gösterdi. 2010 yılında, 'UC Davis School of Veterinary Medicine' okulu çocukların okumalarını sesli bir şekilde evcil bir köpeğe yapmaları sonucu okumalarının daha da akıcılaştığı sonucuna varan bir deney yönetmiştir. 'The American Academy of Child' okulu evcil hayvanların, çocukların beden dillerini geliştirmelerinde çok büyük etkisi olduğunu belirtiyor ve ayrıca bazı uzmanlar evcil hayvanla yetişmiş çocukların zekalarının evcil hayvanla yetişmemiş çocukların zekalarına göre daha yüksek olduğunu ve duygusal zekalarının da daha gelişmiş olduğunu savunuyorlar.

ASTIM VE ALERJİ OLMA RİSKLERİNİ AZALTIYORLAR

Mantığa aykırı gibi görünebilir fakat araştırmalar sayesinde etrafında kedi veya köpekle yetiştirilen çocukların astım ve alerji olmaları riskleri azalıyor. 2004 yılında Wisconsin Üniversitesinde yapılan bir araştırma sonucu evlerinde köpekle yaşamış olan küçük çocukların şu anda daha güçlü ve kronik solunum problemlerine karşı daha efektif olan bağışıklık sistemlerine sahip olduklarını belirtiyor. 2002'de yapılan başka bir araştırmada ise evlerinde evcil köpek veya kediyle yetişen çocukların hayvanlara karşı alerjileri olma riskleri aynı zamanda başka faktörlere karşı alerjilerinin de açığa çıkması riski azalmıştır.

OTİZMLİ ÇOCUKLAR ÜZERİNDEKİ OLUMLU ETKİSİ

Otizmli olan ve evcil hayvanlar ile yaşayan çocukların Missouri Üniversitesi'nde yapılan ve Otizm ve Gelişimsel Bozukluklar Dergisinde yayınlanan araştırmaya göre daha girişken oldukları ve diğer sosyal becerilerinin de daha gelişmiş olduğunu ortaya koyuyor. Gretchen Carlisle, otizmli çocukları evcil hayvanı olan ve olmayan olmak üzere sosyal becerilerini karşılaştırmış. Thopmson Otizm Merkezine devam eden 70 ailenin 8 ve 18 yaşları arasında olan otizmli çocukları araştırmaya katılmış. Katılan ailelerin yaklaşık %70'inin evcil köpekleri varken %50'sinin kedileri bulunuyor. Diğer evcil hayvan kategorisinde ise balık, çiftlik hayvanları, tavşan, sürüngenler, kuş ve hatta bir örümcek sahibi olanlar bulunuyor. Otizmli olan çocuklar tipik olarak sosyal etkileşimde zorlanmalarına rağmen bu çalışmada evcil hayvanlar ile yaşayan çocukların diğer gruba göre kendilerini tanıtmada, soru sormada ve cevap vermede daha girişken oldukları saptanmış. "Evcil hayvanı olan otizmli çocuklar, hayvanları ile dışarı çıktıklarında diğer çocuklar durup onlarla etkileşime geçiyor. Otizmli olan çocuklar ilişki kurmaya direk dahil olmakta kaçınırken, diğer kişilerin hayvanları üzerinden soru sorması durumda cevap verme olasılıkları artıyor. Araştırmanın bir diğer sonucu ise evcil hayvanın aile ile bulunma süresi ile sosyal becerilerin gelişmesi arasında bir orantının olması.

PSİKOLOJİMİZE İYİ GELİYORLAR

Evcil hayvana sahip olmanın verdiği sorumluluk depresyona girmemizi engeller ve onların bize arkadaşlığı stresimizi azaltır. Ayrıca 2009 yılında yapılan bir araştırma sonucu anlaşılmıştır ki evcil hayvanlar sadece çocuklara değil ruhsal sağlığında ciddi problem yaşayan yetişkinlere de tedavi ve rehabilitasyonda yardım eder.

Hayvan besleyen bir çocuk sevmeyi, paylaşmayı ve sorumluluk almayı erken yaştan öğrenir. Hayvan seven bir çocuk ileride insanlara da zarar verebilecek bir kişilik asla geliştiremez. Evde hayvan besleyen çocuklar yaşıtlarına göre çok daha kolay sosyalleşirler. Çünkü bu çocuklar hayvanlarla kurdukları sıcak ve sevecen iletişim sayesinde paylaşmayı sevmeyi kendilerine güvenmeyi dostluğu ve yardım etmeyi öğrenirler. Ayrıca bu çocuklar besledikleri bu hayvana yiyecek ve içecek verdikleri için ve sağlığıyla yakından ilgilendiklerinden sorumluluk duyguları da çok daha çabuk gelişir.

Evcil hayvana sahip olmanın faydaları bunlarla sınırlı değil elbette. En güzeli çocuğunuz bir evcil hayvan istiyorsa; eğer bu sorumluluğu alabilecekseniz,hiç düşünmeyin.Çünkü hayvanlar çocuklarımızı anne babalarından sonra koşulsuz olarak sevebilecek tek canlıdır.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.