Hava Durumu

Belediye ve gönüllüler el ele canlar selamete

Yazının Giriş Tarihi: 02.06.2018 06:54
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.06.2018 06:54

Acı bir haberle başlıyorum köşe yazıma...

Geçen hafta içim acıyarak "Sızı"yı yazmıştım. Hz. Ali diyor ki; "Bir zulme engel olamıyorsanız onu herkese duyurun."

Karacabey ilçemizde bir köpek sopa ile dövülerek öldürülmüş ve sopa köpeğin makatına sokulmuş...

Tam anlamıyla bir vahşet...

Bursa Hayvanlarla Yaşam Derneği olarak olayın takipçisiyiz. Karacabey Emniyeti ile irtibat halindeyiz. Böyle acımasızca hayvan katleden bir insanın toplum içerisinde elini kolunu sallayarak gezmesi hepimiz için tehlike yaratıyor. Bir an evvel bulunması çok ama çok önemli.

                     ***

Geçtiğimiz haftalarda dernek nedir, neler yapar, neleri yapmaz sorularını kapsayan bir köşe yazısı yazmıştım. Bu hafta kısaca belediyelerin hayvanlar açısından görevlerinden bahsetmek istiyorum.

Sadece geçici bakımevi olan (!) belediyeler sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanları toplar, kısırlaştırıp tedavisini yaptıktan sonra aldığı yere bırakır. Yani herhangi bir vatandaşın şikayetiyle bir köpek alınıp ömür boyu bakımevine hapsedilmez ya da alınıp başka bir yere (Orman, ıssız alan ve yaban hayatı) terk edilemez. Bunu yapan belediyeler suç işliyordur.

Belediyeler sahipsiz hayvanların yaşadığı yerlere besleme odaklarını kurar ve bu besleme odaklarında gönüllülerle birlikte besleme yapar.

Besleme odaklarına da hayvanların devletin ve kanunların koruması altında olduğu, onlara zarar vermenin cezaya tabi olduğunu içeren Yasal uyarı tabelası konması da belediyelerin görevlerinden biridir.

Belediyeler, Orman Su İşleri, Valilik, Müftülük, Milli Eğitim gibi kurumlar dernekleri ve gönüllüleri gerek dışarıda bakılan hayvanlar için ve gerekse belli alanlarda toplu olarak düzenli bakılan sahipsiz hayvanlar için "mama, tedavi, kulübe, dışarıda yemek dağıtımında araba temini, fabrika marketlerden yemek temini, belediye bakımevlerine gidiş gelişte vasıta temini" gibi sahipsiz hayvanlara ilişkin tüm çalışmalarda destekler.

Sahiplendirmelerde de gönüllülerle işbirliği içerisinde çalışırlar.

Bunların yanında mutlaka afişlerle ve reklam panolarıyla toplumu bilinçlendirir ve farkındalık yaratır.

Belediyeler, kanunlar çerçevesinde en çok dernekler ve gönüllülerle çalışıyor. Neden çalışmasın ki? Bir tarafta bu işi maaş alarak yapanlar, bir tarafta gönüllülük esasıyla yapanlar var. Belediyeler gönüllülerle daha fazla çalışmalı, daha fazla fikir alışverişinde bulunmalı, hatta onlara bakımevlerinde gönüllüler istedikleri takdirde görevler vermelidir. Hayatın içinde paylaştıklarımız bizimdir, biriktirdiklerimiz değil.

Bursa'mızın belediyelerinin veteriner işleri müdürlerinin hepsiyle görüşmüş biri olarak hepsinin mesleğine ne kadar bağlı olduğunu ve nasıl layığıyla yaptığını ben de biliyorum. Ve diyorum ki, daha fazla gönüllüyle işbirliği içerisinde çalışmak sizlerin de işini kolaylaştıracak, gönüllülerimizin ve biz derneklerin istek ve taleplerine bundan sonra da kulak verin. Her şey daha güzel ve daha kolay olacak. Bursa'mız hep insanımız hem de canlarımız için daha güzel bir hale gelecek.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.