Hava Durumu

2020 pandemi ise 2021 toz pembe mi?

Yazının Giriş Tarihi: 02.01.2021 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.01.2021 07:30

2021'in ikinci gününden herkese kocaman bir merhaba. Herkesin korkunç bir yıl olarak gördüğü 2020'yi geride bıraktık. 2020'den o kadar korkmuşuz ki, sosyal medyada 2021'e girememekle ilgili yapılmış bir çok espri gördüm. Sizce de mesele 2020'de miydi? 2020'den önce dünyamızın, ülkemizin ya da bizim başımıza hiç felaket gelmemiş miydi? Ya da 2021'e girdik bir anda her şey toz pembe mi oldu. Cevabınız hayır biliyorum ama cümleye "ama" ile devam edeceğinizi de biliyorum. Ama depremler, salgın, ekonomi ve eve kapandık diyeceksiniz.

Kendi yaşantınıza bakarak belki de 2020'nin en kötü yıl olduğunu düşünüyorsunuz. Gerçekten öyle mi acaba? İnsanlık yüzyıllar boyunca farklı felaketler yaşadı. Size bazılarından bahsetmek istiyorum. 536 yılında gökyüzü karanlıkla kaplandı ve Orta Doğu,Asya ve Avrupa'nın büyük bölümü 18 ay boyunca karanlığa mahkum oldu. Hava sıcaklıkları öyle bir düştü ki son 2300 yılın en soğuk 10 yılı başladı.Çin'de yaz ortasında kar yağdı. İnsanlar ne sabah ne de öğlen 18 ay boyunca güneşi göremedi! Güneş olmadan üretim olur mu? Dünya kıtlık yaşadı. Milyonlarca insan açlıktan ve iklim koşullarından dolayı hayatını kaybetti.

165-180 yılları arasında Roma İmparatorluğunda ortaya çıkan ve tarihte bilinen ilk büyük veba salgını olan Antonius veba salgınıyla Roma imparatoru Vercius ile birlikte 5 milyon kişi  hayatını kaybetti.

541 yılında Doğu Roma imparatorluğunda tüm tedbirlere rağmen Jüstinyen vebası dönemi yaşandı. İstanbul nüfusunun %40'ı hayatını kaybetti.

1346'da yaşanan Kara Veba olarak da bilinen kara ölüm insanlık tarihinin en ölümcül salgınıydı. Salgın Asya'nın güney batısında ortaya çıkmıştı. Salgının Avrupa'ya taşınması ise Moğolların vebalı asker ölülerini kuşatma esnasında mancınıkla Ceneviz ticaret merkezine atmasıyla başladı.Kara vebadan 200 milyon kişi hayatını kaybetti.

1520 çiçek salgınında 50 milyon kişi hayatını kaybetti.

1918-1920 yılları arasında H1N1 virüsünün neden olduğu İspanyol gribi 500 milyon kişiye bulaştı ve 50 milyon kişinin hayatını kaybetmesine yol açtı ve biliyor musunuz o dönemde de insanlar maske takmak zorunda kalmıştı.Hatta İspanyol gribi edebi eserlere de konu olmuştu.

Dünyada bu ve benzer salgınlar yaşanırken tıpkı şimdi olduğu gibi depremler, kazalar, seller, kuraklıklar, orman yangınları ve kıtlıklar da yaşanıyordu. Üstelik teknoloji ve bilim bu kadar gelişmemişti.Gönül ister ki dünyada böyle felaketler hiçbir zaman yaşanmasın.

Ama bunları yaşıyoruz diye umutsuzluğa kapılıp mutsuz mu olacağız.Dünyada her gün 25 bin insan açlıktan ölürken gerçekten umutsuzluğa kapılıp şanssız olduğumuzu mu düşüneceğiz? Her gün 25 bin insan açlıktan ölürken? Barınabilecek bir evimiz, yiyecek yemeğimiz, içecek temiz suyumuz varken sıkılmaktan mı şikayet edeceğiz? İşsiz onca insan varken evden çalışmak ya da işe gidiyor olmak mı canımızı sıkacak? Biliyorum her anlamda bizden daha iyi koşullarda yaşayan insanlar var.Peki bu şükretmemize engel mi  ya da canımızı sıkmak için bir sebep mi? Asla değil.

Bu yazıyı okuyabiliyorsanız gerçekten şanslısınız, bilişsel olarak bir sıkıntınız yok demektir. Gazete alabiliyorsunuz ya bir elektronik cihazınız var. Hele ki sağlıklıysanız daha mutlu olmalısınız. Ama sağlık probleminiz varsa da üzülmeyin,daha iyi olacaksınız inanın. İşsizseniz üzülmeyin elbet iş bulacaksınız. Ama mutsuzsanız ve sıkılıyorsanız bunu değiştirmeye çalışın,sevdiğiniz yeni şeyler bulun. Elinizdekilerle mutlu olmaya çalışın inanın alışınca hayat daha güzel bir hale geliyor. Mesele 2020'de değil inanın, içimizde. Bu yazıyı size başından felaketler geçmiş aylarca hastane odasında canının bir parçasının yanında kalmış, hala hastanelere giden biri olarak yazıyorum. Az kaldı. İşimize, sevdiklerimize, hasret kaldığımız her ne varsa çok az kaldı.
Şükretmek için ne kadar çok sebebimiz var. Mevlana'nın dediği gibi; "İyi değil demek ne haddimize, şükürler olsun her halimize."

Mutlu, sağlıklı, huzurlu, sevgi dolu ve bereketli bir yıl diliyorum.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.