Hava Durumu

Yoga ve farkındalık

Yazının Giriş Tarihi: 10.07.2017 09:22
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.07.2017 09:22

Organik ruh sağlığı bozuklukları ve diğer psikopatolojilere sahip olanlar dışında, terapi odama gelen danışanlarım bir çoğunun sahip oldukları ruh sağlığı bozukluklarının temeli strese dayanıyor. Hatta günlük stres diyerek göz ardı edebileceğiniz birçok basit mesele ilerleyerek, migren, depresyon, fibromiyalji gibi daha kronik sorunlara da sebep olabiliyor.

Ancak stres bu, 'kafaya takma' demekle çözülebilecek bir hadise değil.

Öyle ki, yapılan bir araştırmada, tıp doktorlarının çalıştığı alanlarda, kabul ettikleri hastaların yaklaşık %80 ile 90 aralığındaki şikayetlerinin stres kaynaklı olduğu ve bununla birlikte, doktorların sadece %3'ünden azının stres azaltma konusunda hastalarıyla konuştuğu görülmüş.

Stresle baş etmede her organizma farklı stratejiler geliştirir. Bunlardan en güncel ve kabul edilenler, psikiyatrik ve psikolojik tedavilerdir. Ancak bunların yanında kişinin beden ve ruh sağlığını eş zamanlı güçlendiren bir meditasyon yöntemi de var. YOGA !

Tarihi çok eski olan bu meditasyon yöntemini araştırmaya, önce kendim deneyimleyerek başladım ve karşıma çarpıcı sonuçlar geldi. Bir ruh sağlığı profesyoneli olarak, stresli devam eden iş yaşamımın zihnim ve bedenim üzerinde nasıl etkileri olduğunu bu sayede daha net gördüm. Seanslara başladıktan sonra kısa süre içerisinde ise hayatımda, uyku kalitemden yeme düzenime kadar belirgin değişikliklerin olmaya başladığını fark ettim.

Yoganın, temelde psikoloji biliminin, baz aldığı mindfullness, (farkındalık) ile yakından ilişkili olduğunu söylemek mümkün. Yani zihniniz ve bedeniniz üzerindeki 'şimdi ve burada' algısı. Yoga, stresle başa çıkabilmek ve genel sağlık ve esenliği geliştirmek için bedeninizi ve zihninizi eğitiyor. Temelde hedef aldığı felsefesi, farkındalığı artırmak üzerine kurulu. Temel ilke, bedeniniz ve zihninizin tek ve birbirine bağlı olması. Bu bağlamda, bir etki alanındaki stres diğerini etkiliyor, tersi de geçerli tabi. Birçoğumuzun yaptığı hata ise tek başına zihnimizde ya da vücudumuzda yaşıyor oluşumuz. Bu da dengesizlik ve hatta bilinç eksikliği yaratıyor.

Örneğin, analitik bir mesleğe sahip kişiler zihnine çok yoğunlaşabilir ve bununla çok zaman harcayabilir, sonuçta vücutlarında ne kadar gerginlik bulunduğunun farkına bile varamayabilirler. Ya da bir sporcuysanız, bedeninizin işleyişi konusunda derin farkındalığa sahip olabilirsiniz. Ancak zihinsel durumunuzun farkına varmak performansınızı çok daha yukarı taşıyabilir. Bu spektrumda ne tarafa eğilirseniz eğilin, yoga vücudunuzla zihniniz arasındaki bağlantıyı kurar ve denge kurmanıza yardımcı olur.

Diğer meditasyon tekniklerinin yanı sıra yoga aynı zamanda, parasempatik sinir sistemi denilen karşı-stres yanıt sisteminizi de eğitiyor. Düzenli yoga uygulamasıyla, kronik gündüz stres hormon düzeyleri düşer ve kalp hızı değişkenliği artıyor, bu da stres tolere etme kabiliyetinizin ölçüsü kabul ediliyor. Üstelik bu değişimi birkaç ders eğitim aldıktan sonra bile görebilmeniz mümkündür.

Her hali ile zihin ve beden üzerinde çok fazla olumlu etkisi bulunan bu tekniği, çocuklar ve gebeler de dahil olmak üzere, her yaştan kişinin uygulaması mümkün, çünkü yoga da yaş geçirilen yıl sayısı ile değil omurganın esnekliği ile hesaplanıyor. Yani ne kadar güçlü bir omurgaya sahipseniz o kadar genç kabul ediliyorsunuz. Yani başlamak için hiçbir zaman geç değil...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.