Hava Durumu

BİR PSİKOPATLA MI BERABERSİNİZ?

Yazının Giriş Tarihi: 26.06.2017 09:31
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.06.2017 09:31

Zehirli ilişkiler yaşamı bozan duygusal istismar dalgaları yaratabilir. Bu tarz bir romantizmle ilişkide olan bireylerin genellikle merak ettikleri konu eşlerinin bir bozukluğu olup olmadığıdır. Peki bu bireylerin gösterdikleri ihlal veya tehlikeli davranışlar nörolojik bir sebep olabilir mi? Bazıları için cevap evet.

Kişilik bozukluğu olan bireyler, çoğu zaman ilişki kurmakta zorluk çekerler ve sonlandırmanın oldukça zor olduğu ilişkilere neden olurlar. Psikopat, narsisistik kişilik bozukluğu, sınırda kişilik bozukluğu ve antisosyal kişilik bozukluğu ise bunlardan bazılarıdır. Ortak özellikleri ise ilişkilerinde karşıdaki kişiler üzerinde duygusal ve fiziksel izler bırakmalarıdır.

Çoğu kişi için, eşinin sağlıklı olup olmadığını veya davranış kalıplarının bir sorunun göstergesi olup olmadığını belirlemek zor olabilir. Aşağıda, psikopat özelliklere sahip olan birçok kişinin sahip olduğu birkaç kırmızı işaret bulunmaktadır. Ancak bu işaretlerin psikopatinin tanısal kriterlerinin bir listesi olmadığını unutmamak da önemlidir.

"Ben senden üstünüm"

Psikopat bireyler genellikle eşlerine ondan üstün olduklarını ve eşlerinin değersiz olduğunu kabul ettirmek için elinden geleni yaparlar.

''senden sıkıldım, senden nefret ediyorum. Hayır, Seni Seviyorum''

Balayı evresinden sonra genellikle ilgisiz, saygısız ve küfürlüdürler. Bazıları eşini roller-coaster tarzı bir ilişki ile tanıştıracaktır (ayrılın ve yeniden bir araya gelin - tekrar edin). Çoğu psikopatla ilişki yaşayan kişiler için, saygı hemen suistimal olur ve mağdurları için travmatik bir ilişki yaratır. Beynin bir tepkisi olduğu ve travmanın istismarla değiştirilebileceği göz önüne alındığında; birçok ortağı depresyon, kaygı, madde kullanımı, alkolizm ve travma sonrası stres bozukluğu ile bırakılır. Ne yazık ki, bazı kişiler bu ilişkilerden sonra intihara başvurmuşlardır.

''Kötü giden hiçbir şeyden ben sorumlu değilim, kuralları baştan koyalım''

Bu kişilerde dışsal atıfta bulunma ve sorumluluk almama en belirgin özelliklerden biridir. Kişi sorumluluk almak istemez ve yaşadığı hiçbir olumsuzlukla ilgili eleştiriye açık değildir.

''Geçmişlerinde çok sayıda romantik partner değiştirmiş olabilirler''

Kolaylıkla sıkılma eğilimi ve heyecanlarının tükendiği bir dönemde bağlanamaması nedeniyle sürekli yeni partner ararlar. Hatta bu partnerler hali hazırda ciddi bir ilişki içinde iken de yaşanabilir.

''Ben önemliyim, fakat sen değilsin''

Kendi hissettikleri ve düşüncelerine aşırı hassasiyet gösteren bu kişiler, genellikle karşısındakilerin ne düşündüğünü önemsemezler.

''Ben her zaman kazanırım''

Psikopati kişilik özellikleri taşıyan bireyler için kazananlar ve kaybedenler olmalı, çünkü kazanan olmak onlar için çok önemlidir. Durumun kazancının ne kadar küçük ya da büyük olduğu önemli değildir, çok nadiren kaybetmeyi göze alabilirler.

Güç, kontrol ve hâkimiyet

Aşağılayıcı, küçük düşürücü ve baskın tavır sergilerler. Bununla birlikte çoğu bu özelliklere sahipken, başkalarının kendilerine gösterdikleri bu özelliklere tahammül etmeyecektir. Bu, kolayca agresif bir reaksiyon (öfke) ve cezaya neden olabilir.

Uyumsuz ahlak anlayışı

Çoğu kez, toplumsal ihlallere ve ahlaka aykırı ahlak kalıpları vardır. Aldatma, yalancılık, telif hakkı ihlalleri, çalınma, taciz, takip ya da amaçlarının önünde duran herkesi cezalandırmak bunlardan bazıları olabilir.

Sığ ve yüzeysel duygular

Yüzeysel ilişkiler kurarlar çünkü derin ilişkiler kapasitelerini aşar. (Örneğin, bir yabancıya, eşlerinden daha iyi davranabilir ve onları güçlü görerek bir gıpta kaynağı gibi düşünebilirler)

"Ama ben burada kurbanım!"

Bu manipülasyon şekli genellikle empatik bireylerle etkileşime girdiklerinde uygulanır. Çünkü empatik birey karşısındakine şefkatle yaklaştığında, onların ihlallerini mazur görmeye başlar. Bu da ilişkide kolayca manipüle edilebilir bir hal yaratır.

Romantik ya da sosyal ilişkilerinizi değerlendirirken, yukarıdaki işaretler sizin için faydalı olabilir. Ancak, bu işaretlerin psikopati ya da antisosyal kişilik bozukluğunun tanı kriterleri olmadığı bilinmelidir. Bunun için mutlaka bir uzmandan destek alınması gerekir.

Son olarak; etrafınızdakileri değerlendirirken, sahip olması gereken en önemli özelliklerden birinin 'Vicdan' olduğunu unutmayın. Çünkü bireyin merhameti ya da yaptıklarından dolayı vicdan azabı çekmemesi karşınızdakinin ruh sağlığına dair çok ciddi belirtiler taşıyor olabilir.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.