Hava Durumu

'Yeni' Çin açılımı...

Yazının Giriş Tarihi: 04.07.2019 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.07.2019 07:30

Geçenlerde bir sanayici ile sohbet ediyordum, çok ilginç bir şey söyledi; "Biz ticareti atalarımızın çok gerisinden takip ediyoruz."

İfadelerinin ne anlama geldiğini yine kendisi anlattı.

Tarihi İpek Yolu ticaretini kastediyormuş meğerse. Öyle ya, Çin'den başlayıp Anadolu üzerinden Karadeniz ve Akdeniz deniz yoluna ulaşan bir ticaretten bahsediyoruz.  

"Çin'den başlayarak Anadolu ve Akdeniz aracılığıyla Avrupa'ya kadar uzanan ve dünyaca ünlü ticaret yoludur.
Milattan yüzyıllar önce Mısırlılar, daha sonra da Romalılar, Çinlilerden ipek satın alırlardı. Ulaşım ise, daha sonra İpek Yolu adı verilen güzergâhları izleyen kervanlarla sağlanırdı.
İpek endüstrisi, eski çağlardan beri birçok milletin hayatında çok önemli bir yer tutmuştur. UzakDoğu'dan gelen ipek ve baharat, Batı dünyası için, uluslararası ilişkilerde önemli bir yol oynamıştır. İpek, ayrıca Doğu kültürünün Batı tarafından tanınmasını da sağlamıştır. Doğu'nun ipeği ile baharatının kervanlarla batıya taşınması, Çin'den Avrupa'ya ulaşan ticaret yollarını oluşturmuştur. Orta Çağ'da, ticaret kervanları, şimdiki Çin'in Xian kentinden hareket ederek Özbekistan'ın Kaşgar kentine gelirler, burada ikiye ayrılan yollardan ilkini izleyerek Afganistan ovalarından Hazar Denizi'ne, diğeri ile de Karakurum Dağları'nı aşarak İran üzerinden Anadolu'ya ulaşırlardı. Anadolu'dan deniz yolu ile veya Trakya üzerinden kara yolu ile Avrupa'ya giderlerdi. İpek yolunun Türk milleti için geçmişte büyük bir önemi vardı."

Bu ansiklopedik bilginin ışığından yol alarak, tarihin en büyük ticaretinden bahsediyoruz.

Günümüzde de Amerikan'ın iç ticaret hacmini elinde tutan Çin, bugün dünya ticaretinin neredeyse tamamına yakınını etkiyor.

Son asra damgasının vuran Çin, sanayinin tün alanına hükmederken Avrupa; Amerika'dan sonra sanayi üretimini Çin üzerinden yürütmeye başlayalı neredeyse yarım asırdan fazla oldu.

Bizim sanayicimiz, Çin'e açılma konusunda biraz tutucu davrandı galiba.

Son birkaç yıldır "Sarı Kovboy" Donald Trump; Çin'le ticaret konusunda önce bütün dünyayı "şerifsiz" bıraktı, sonra da "tehditle" ekonomiden pay istemeye kalkınca bütün dünyanın bütçesini sarstı.

Çin üzerinden bütün dünyaya ekonomik savaş açtı.

Çin, üzerinden sanayi üretimi yapan bütün gelişmiş ülkeler etkilenirken, gelişmekte olan diğer ülkeler başladılar patinaja.

Türkiye olarak tabi ki, özellikle son iki yıldır ekonomik çalkantının içindeyiz.

Şükür ki, tek parti iktidarı var da daha kontrollü bir sıkıntının içerisindeyiz.

Sohbet ettiğimiz sanayici dostum; "Çin ile sanayicimiz daha eskilerde olduğu gibi ilişkilerini, Avrupa'nın başladığında başlatsa idi çok daha fazla mesafe yol almış olurduk" dedi.

Oysa şimdi "Sarı Kovboy" ticaret savaşını açınca, bizim Çin'den alacağımız pay da o oranda az olacaktır.

25-30 yıl önce başlatmalıydık Türkiye-Çin sanayi İpek Yolu'nu... Belki de Amerika'dan önce tarihi yolu canlandırmış olsaydık şimdiye Çin'in Anadolu merkezi olmuştuk.

Bu bağlamdan bakıldığında belki de bugün "dünyanın en büyük sanayi kültürüne" sahip olurduk."

 "İpek Yolu Asya'yı Avrupa'ya bağlayan bir ticaret yolu olmasının ötesinde, 2000 yıldan beri bölgede yaşayan kültürlerin, dinlerin, ırkların da izlerini taşımakta ve olağanüstü bir tarihsel ve kültürel zenginlik sunmaktadır."

---------------- kutu -------------------

Dünyanın en büyük 'dev'i Çin...

Kendisini dünyanın en büyük 'dev'i sanan Sarı Kovboy Trump, tehdit ve şantajla dize getiremediği hiçbir ülke kalmayınca, Çin'i köşeye sıkıştırarak dünyaya verdiği zararı düşünmüyor bile.

Avrupa, yeterince ayak direse de Sarı Kovboy, kendi iç dünyasındaki sorunlarla boğuşmaya baş başa kalacak.

İşte, o zaman özellikle Avrupa rahatlamış olacaktır. Dolayısıyla bütün dünya rahatlayacak.

"Bizim Arap'lar" da bir silkelense, Amerika falan faso fiso ama neredeee?

Sarı Kovboy, onları da yönetiyor. Bir türlü Amerika'yı yönetmeye dönemdi. Bir dönse Dünyayla uğraşacak zamanı olmayacak ama.

"Bizim Araplar" şimdi Türkiye düşmanlığına kilitlenmişler.

Siyonizm'in maşası olup Türkiye'ye sopa sallıyorlar.

Allah büyük...

Verecekleri hesapları tez zamanda verirler de biz de görürüz!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Çin gezisi, dünyanın içinde bulunduğu Amerikan kaynaklı ekonomik bunalımda Türkiye lehine büyük sonuçlar doğurur inşallah.

Bu gezi, günümüz dünyasında Türkiye'ye yeni bir ekonomik ufuk açarsa bundan bütün Avrupa yararlanır.

Tabi Amerika müsaade eder mi?

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.