Hava Durumu

Sonuç değişmez, ama...

Yazının Giriş Tarihi: 04.12.2018 07:59
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.12.2018 07:59

Hiç şüphe yok, 2004'ten bu yana yerelde alınan oylara bakılırsa Bursa genelinde AK Parti'nin bir sıkıntı yaşamayacağı aşikârdır. Ancak, bu seçimlerde önemle üzerinde durulan konu; oy oranında yaşanacak düşüşün, yeni uygulamaya konulan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ni hiçbir şekilde tartışmaya açacak bir boyuta ulaşmamasını sağlamak olmalıdır.

Merkez ilçelere bakıldığında AK Parti'nin oy aldığı ilçeler başında Yıldırım ve Osmangazi gelmektedir. Bursa Büyükşehir oylarına bakılırsa CHP ile verilen seçim mücadelelerinde; 2004 yerel seçimlerinden bu yana hep % 20'lik fark korunmuştur.

Bu seçimlerde CHP ne kadar zorlar? İYİ Parti'nin alacağı oylar ile sadece, geçen genel seçim kriterlerine bakılarak, tek başına bazı değerlendirmeler yapmak yanlış olur.

 Çünkü İYİ Parti'nin CHP ve HDP ile ittifak konusunda aynı çizgiye gelmesi tam bir handikaptır. Bilinen bir gerçek var; MHP'den ayrılıp yine milliyetçi bir çizgiyi temsil eden İYİ Parti, özellikle terörle bağını kesmeyen HDP ile yan yana gelmesi bu çizgideki insanların kanaatlerinde önemli rol oynayacaktır. "Takım tutar" gibi siyasi parti tutmayan, değer yargılarını ön planda tutanlar; sandık başında çok fazla duygusal davranırlar.

 Değer yargılarına göre ilçelerin oy potansiyellerini göz önüne alırsak AK Parti bütün partilerle olan %20'lik oy farkını korur gibi gözüküyor. O yüzdendir bu kadar aday adayı üzerinde ince elenip sık dokuma gayreti.

BÜYÜKŞEHİR BİR SIKINTI YAŞAMAZ.

Büyükşehir Belediye Başkanlık oylarının analizinde İYİ Parti'nin alacağı oy, Cumhur İttifakı'nda lider etkilerini göz önünde bulundurursak çok da etkili olamayacağı tahmin edilebilir. Tüm olumsuzluklar alt alta dizildiğinde dahi burada sonuç pek değişmez görünümde. Bozbey'in CHP Büyükşehir adaylığı, İYİ Parti'nin ilk yerel seçimi ve yaşanan ekonomik kriterler AK Parti'de bir seçim endişesi gibi algılanmamalıdır.

Bal-Göç Genel Başkanı Prof. Balkan'ın istifa edip İYİ Parti Büyükşehir Başkanlığı için aday olması sonucu pek etkilemez. Çünkü; Sayın Balkan'ın aday olması demek göçmen oylarının o partiye gitmesi demek olacağını düşünemeyiz. Kaldı ki, Sayın Balkan'ın istifa etme nedeni sadece aday olma gayesiyle değerlendirilmemelidir.

Daha önceki yerel seçimlerde oy oranlarına bakılırsa; 2004; AK Parti yüzde 41.67, CHP yüzde 18.23, MHP yüzde 10.45, DYP yüzde 9.97.

2009; AK Parti yüzde 38.39, CHP yüzde 23.08, MHP yüzde 15.97 ve DYP yüzde 5.70, oy dağılımına bakılınca sonuç değişmemiş.

2014 Yerel Seçimleri'nde yine aradaki oy yüzdeleri korunmuş. Daha önceki seçimlerde DYP'nin aldığı oylar diğer partilere dağılmış olsa dahi, aradaki yüzde 20'lik farkın korunduğu gözlenmektedir. 2014 Yerel Seçimi'nde AK Parti; yüzde 43.22, CHP yüzde 25.59, MHP yüzde 17.63, BDP yüzde 4.64.

OSMANGAZİ OYLARI...

Osmangazi, merkezin oy oranlarına bakılırsa seçmeni en yüksek ilçe. 2004'te yüzde 56.19 oy alan AK Parti'yi, CHP yüzde 18.48 ile takip ederken diğer partilerin yüzdeleri oldukça düşüktü. 2009'da ise AK Parti yüzde 44.31 iken, CHP yüzde 20.76, MHP yüzde 15.36, DP yüzde 9.26. SP ise yüzde 4.12. Aradaki fark yaklaşık 20 puan çıvarında.

 2014 seçimlerinin sonuçlarına bakılırsa aradaki puan farkı yine korunmuş, ancak DP oylarının bir kısmının CHP'ye gittiğini söyleyebiliriz. Bu durumda İYİ Parti'nin alacağı oylar sadece MHP'den olmayacaktır. CHP'nin oylarının bir kısmını da alabileceğini söyleyebiliriz. 2014 seçimlerinde Osmangazi oy dağılımı: AK Parti; yüzde 47.29, CHP yüzde 31.46, MHP yüzde 13.88, SP 4.18.

Tüm veriler gösteriyor. Hangi etken ne kadar müdahil olursa olsun makas aralığı kapanmaz.

Yine Türkiye gerçeğidir; bizim seçmenimiz lidere bakarak oyunu şekillendirir. Erdoğan'ın liderliğinde Bursa bu yerel seçimde çok fazla sıkıntı yaşamaz.

KAHVE VE KİTAP!...

Kahve, özlemini yüreğimden hiç eksik etmediğim kızımdan. Uzaklardan geldi. Özlem giderdik.

Kitap ise; yeni kurumumda, gazetemizdeki mesai arkadaşlarımdan olan gazeteci; Emel Demir kardeşimin kaleminden... Altıncı kitabı; "Düş Seyyahı". Çocuk masalları... İmzalı hediye etti. Kalemine sağlık.

Ben çok yakıştırıyorum.

Kahve ve kitap birbirine çok yakışıyor.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.