Hava Durumu

Refik Yılmaz: 'Şehremini başkan halkı kandırmıştır...'

Yazının Giriş Tarihi: 24.05.2019 07:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.05.2019 07:01

AK Parti'de, 31 Mart Seçimleri için aday belirlemede Bursa'da birçok taktiksel ve stratejik hatalar yapıldığını sürekli dile getirmiştim.

Bunun en başta gelen örneği Gemlik idi. Gemlik'te başarılı bir dönem geçirdiği kanaati yaygın olan Refik Yılmaz'ın aday gösterilmemesi ciddi bir hata idi. Nitekim Gemlik'te bir önceki genel seçim oranları bile yakalanmazken, yine bir önceki dönem yerel yönetim seçimlerinin oranlarının bile çok altında oy alınarak seçim kaybedildi!

Tabi ki bu durumun doğurduğu sonuçlar olacaktı ve nitekim olmaya başladı...

CHP'den Belediye Başkanı seçilen Mehmet Uğur Sertaslan, popülist hedefle "pankart eylemi" gerçekleştirdi!

Geçmişi karalamak uğruna, henüz daha belediyenin tüm birim ve kurumsal yapısına bile hakim olmadan, kendi siyasi teşkilatını elde tutabilmek uğruna çok acemice hazırlanmış bir uygulamaya imza atmış oldu.

Bilesiniz ki; hayatımın en önemli bir on yılını geçirdiğim ve çocuklarımın doğduğu yer olan Gemlik, benim "Bursa Aşkımın" da doğduğu yerdir. On yıl boyunca 80'li yılların ortası ile 90'lı yılların ortalarına kadar Gemlik'te insan yetiştirmek gibi ciddi sorumluluk üstlenmiş bir aileyim...

Bu bakımdan duygusal bir bağım var.

Ancak, benim duygusal bağımın olması, gerçekleri dile getirmemi de engelleyecek boyutta olamaz. Kendimin bunca geçmiş ve birikimini duygularıma kurban edemem!

Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan, kanaatimce duygularına yenilmiştir. Siyasi teşkilatının gelecekteki uygulamalarda göstereceği tepkileri şimdiden yönlendirme uğruna siyasi bir manevra yapmıştır.

Türkiye gerçeğinde, nerdeyse belediyeler için kural halini almış bir SÖYLEM vardır: "Borç belediye için olmazsa olmaz..."

Yiğit belediyeciler, hizmet yapmak için borçlanırlar...

Kaynak bulmadan belediyenin para basma makinesi mi var?..

Yani "borç yiğidin kamçısıdır" sözü sanki belediye başkanları için türetilmiş bir atasözüdür. Yiğit başkanlar, hizmet üretmek ve projeleri gerçekleştirmek amaçlı mutlaka krediler kullanırlar, bunlarda belediyenin borç hanesine yazılır.

Bu kredi borçlarının karşılığında ise belediyenin mal varlıkları teminattır. Ben ekonomist değilim ama kabaca böyledir.

Alınan borç paralarda hizmeti gerçekleştirmek amaçlı projeleri gerçekleştirmek amaçlı kullanırlar.

Siz daha hiçbir uygulama yapmadan, borçları ortaya koyarsanız daha işin başında kendinizi olumsuz yönde bağlamış olursunuz.

Başkan, şimdiden psikolojik baskı altına girmişsiniz!..

Borçlar sizi korkutmuş olabilir.

***

REFİK YILMAZ'DAN YANIT GELDİ...

Pankartla Gemlik Belediyesi'nin borçlarını "afişe eden" Belediye Başkanı Sertaslan'a doğal olarak cevap vermek, geçen dönem başkanlık yapan Refik Yılmaz'a düşerdi.

Aradım, borçları ve gelirleri gösteren çok ayrıntılı rapor gönderdi:

"Kur'a çekilerek bir kısmı hak sahiplerine tahsis edilen daireler ile kura çekme aşamasına gelen ve yine inşası tamamen bitirilerek peşin olarak satışa sunulan dairelerden belediyenin bakiye alacağı 85.000.000. TL civarındadır. Müteahhitlere bu dairelerin yapımı nedeniyle ileride tahakkuk edecek bakiye hak ediş ödemesi ise 24.850.000.TL civarındadır. Dolayısıyla sadece bu dairlerin satışından bu günkü para ile 60 milyon TL gelir elde edilecektir.  Gemlik Belediyesi iyi yönetilirse, Gemlik Belediyesi'nin teknik kadrosu ve mali durumu hem devam eden yatırımlarını aksatmadan tamamlamaya ve hem de yeni yatırımları çok rahatlıkla yapabilecek kapasitededir."

Anladığım, 101 milyon TL borcun karşılığı için 85 milyon TL sadece bir kalemden gelir var.

Kasada da yaklaşık 1,3 milyon lira hazır para bırakılmış.

Acil ödemeler de bu parayla ödensin diye...

"Belediyeye iş yapan Müteahhitlerden alınmış teminatları bile borç gösterip güya borç listesini şişirmişler. Belki de bu teminatların bir kısmı irad kaydedilecek, bir kısmı da iade edilecektir."

Bilgisini aldığımda şaşırmadım desem yalan olmaz. Demek ki; yeni yönetime başlayan başkan devlet ihale sisteminin nasıl çalıştığını atlamış veya bilmiyor.

"Borcu paylaşıyorsanız alacakları da açıklama erdemini göstermek gerekir. Her alanda tüm zamanlardan daha fazla gerçekleştirdiğimiz hizmetleri çamur at mantığıyla gölgelemek istiyorlar."


"Yeni yönetim devam ettirmeyi düşünmediği toplu konut etaplarını sırf borç listesi kabarık olsun diye listeye almış ve kurnazlık yapmıştır."

Yapmayacağınız açıkladığınız proje nasıl borç hanesine yazılır? Anlamakta zorluk çekilir.

Cihatlı'daki ikinci etabı belediye yapmayı düşünmediğini dile getirirken, proje maliyetini borç göstermek iyi niyetten uzak görünüyor. O projeyi yaptığınız var sayalım; satışları zararına mı yapacaksınız?

Klişe tabirle; Başka Gemlik yok!...

Yazık etmeyin.

Geçmiş ve gelmiş tüm yöneticiler el vererek Gemlik'i daha ileri taşıyamaz mısınız?

Siz yardım edilmiş yoksullar istiyorsunuz...

Biz ise, ortadan kaldırılmış yoksulluk...

O yüzden anlaşamıyoruz.

-Victor Hugo-

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.