Hava Durumu

Prof. Dr. Feridun Emecan: 'Sırplar Kosova Savaşı'nın sonucunu çarpıtıyor...'

Yazının Giriş Tarihi: 02.07.2019 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.07.2019 07:30

KOSOVA'DA 1.MURAD'I ANMA TÖRENLERİ'NDE TANIŞTIĞIM TARİHÇİ PROF. DR. FERİDUN EMECAN, SIRPLARIN KOSOVA SAVAŞI'NI MURAD HÜDAVENDİGAR'IN ŞEHEDATİ ÜZERİNDEN ÇARPITTIKLARINI ANLATIRKEN, AVRUPA'DA TÜRK VE OSMANLI DÜŞMANI OLUŞUMLARIN TARİHİ YANILGI İÇİNDE OLDUKLARINA DİKKAT ÇEKTİ.

1389'da Priştina'da bugün Gazi Mestan'ın türbesinin bulunduğu alanda geçen Kosova Meydan Muhaberesi'ni Türkiye tarihçileri olarak Osmanlı arşivlerinden faydalanarak yazdıklarının anlatan Feridun Hoca; "Bir tarihçi olarak Sırpların tarihi çarpıtmalarına göz yumulmamalıdır" diyor.

Savaşın yapıldığı bu alanda kazanılan Kosova Meydan Muharebesi tarihe Osmanlı'nın zaferi olarak işlenirken, özellikle son dönemde Avrupa'da oluşan Türk düşmanlığının getirdiği hezeyanla tarihi gerçekler çarpıtılmaya başlandı.

30 yıl önce Eski Yugoslavya'nın dağılmasının başlangıcının Kosova Meydan Muharebesi'nin 600. Yılı nedeniyle düzenledikleri büyük törenlerle başlatılmasının planlı olduğunu belirtiyor Tarihçi Prof. Dr. Feridun Emecan:

"Eski Yugoslavya'nın dağılmasını sağlayan o dönemdeki Sırp idareciler,  Kosova Zaferi'nin 600. Yılı nedeniyle ciddi anlamda bu tarihi zaferle ilgili olarak Avrupa'da çeşitli sempozyumlar ve kongreler düzenlediler. " 

Görüşünü ileri sürerken daha ciddi bir konuya dikkat çekti:

"Hatta o dönemde (1989'da başlayan parçalanma) Belgrat Televizyonu geniş çaplı programlar yapmakla kalmayıp Türkiye'ye gelerek bu hususta içlerinde İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyelerinin de bulunduğu bir gurup tarihçi ile muhtelif röportajlar yaparak görüş almış ve bunları kendi kamuoyuna yansıtmıştır."

  O dönemde Belgrad Televizyonu'na İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyelerinin yaptıkları konuşmalara ulaşamadım.

Kosova meselesi, Yugoslavya'nın dağılmasının ve kanlı Sırp İç Savaşlarının yaşanmasında en önemli yere sahiptir.

Tarihçiler bu gerçeği tarihin karanlık sayfalarına birer not olarak düşerken; Kosova halen daha siyasi bir mesele olmayı sürdürmektedir. 1389'daki Osmanlı-Sırp Savaşı'nın Ortaçağ'dan beri gelen intikamı ile Sırplar, 1989 yılından itibaren Kosova'da başlayarak Avrupa'nın ortasında soykırım yapmışlardır.

Tarihçi Prof. Dr. Feridun Emecan, Kosova Savaşı'nı 'neticeleri, anlayış ve bakış açıları bakımından akisleri, zamanımıza kadar canlılığından hemen hemen hiçbir şey kaybetmeksizin süren nadir hadiselerden biri olarak'  tanımlarken Yugoslavya'nın Dağılmasına neden olan kanlı Sırp Kalkışmasına dikkat çekmektedir.

Aslında örneklerine tarihte çok rastlanan o dönem sonuçları bakımından fazla önemli sayılmayacak bir meydan muharebesi olmasına rağmen Kosova Meydan Muharebesi, 600 yıl süren bir stratejik "hasımlık" olgusunu da ifade etmektedir.

"Bu savaşa muharebe taktik ve teknikleri, askeri niteliği dışında böylesine önem kazandıran husus, bir milletin devlet olma bilincini ve bu bilinçle büyük hedeflere ulaşma yolunda son derece sert ve keskin bir siyaset izlenmesini temellendirmiş bulunmasıdır."

Tarihçilerin bu yorumları da göstermektedir ki; Sırplar, Kosova yenilgisini 600 yıllık bir yenilmişlik duygusuyla soykırıma çevirmişler ve ciddi bir katliamı gerçekleştirmişledir.

1989 yılında Yugoslavya'nın dağılma fitilini Sırp Cani intikamıyla ateşleyen olayların, akıl almaz soy kırıma dönüştürmesine maalesef Avrupa göz yummuştur.

Bu konuları sorduğum Prof. Dr. Feridun Emecan, "Kosova Savaşı'nın neticelerinin zamanımıza kadar unutulmaksızın canlılığının koruması, ona benzerlerine nispetle oldukça farklı bir tarihi değer kazandırmıştır. Bir bakıma tarih hiç bu kadar abartılı milli fikirlere alet edilmemiştir" yorumunda bulunarak kendi kitabında bu konuları ayrıntılı olarak yazdığının altını çizdi.

Sırp Feodal teşekküllerinin Kosova Savaşı'nı mağlubiyete dayalı milli bir bilinç oluşturarak Avrupa'nın ortasında soykırım yaparak "muhteşem bir zafer" olarak göstermeye çalışmalarını tarihi çarpıtma girişimleri olarak anlatılmalıdır.

Sırplar, Kosova Meydan Muharebesi'nin yapıldığı alanın Priştina ana yolundan girişine devasa bir anıt yaparak her yıl burada toplanıp Kosova Meydan Savaşı'nın, Sırpları zaferi olarak kutlamaktadırlar. Kendi tarihçilerinin yanıltmalarının yanı sıra Avrupa'dan da kendilerine yandaş tonlamaktadırlar. Bu anıtın yakınına gidip fotoğraf çektirmeyi yasaklayan sırp askerler anıtı koruyarak zarar verilmesini engelleyemeye yönelik polisi tedbirler almaktadırlar.

Gazi Mesten Türbesi, Kosova Meydan Muhaberesi'nin yapıldığı alandaki en önemli Osmanlı anıtı olması nedeniyle Sırplar kendi anıtlarını ana yoldan giriş tarafına bir tepeye koyarak savaş alanına hakim bir görüntüde her yıl kutlamalar yapmaktadırlar. Hiçbir tarihi özelliği olamayan Sırp Anıtı'nın koyuluş amacı Prof. Dr. Emecan'ın kitabında belirttiği gibi; "tarihi bir çarpıtma" olarak Murad Hüdavendigar'ın şehadetini "muhteşem bir zafer" olarak kutlamak isteğinden başka bir şey değildir. Sadece Sırpların 1389'da Osmanlı'ya yenilgisinin 600 yıl süren bir hazımsızlık olduğunun sonucu olarak görülebilir.

Bu hazımsızlık ne yazık ki; 1989 yılından itibaren yaklaşık 4 yıl Avrupa'nın göbeğinde soykırıma dönüşmüş ve Avrupalılar bu vicdansızlığın suç ortağı olmuşlardır.

                                                                                     

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.