Hava Durumu

Kosova'da Bursalı olmak...

Yazının Giriş Tarihi: 21.06.2019 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.06.2019 07:30

Balkanlar'daki gezimizin son gününü Kosova'da Priştine ve Prizren'de geçirdik.

Bursalılar olarak demografik yapımızın en etkin topluluklarını Balkanlar'dan göç edip gelen Kosova, Bosna ve Makedon kökenliler oluşturur.

Siyasi yapımızın şekillenmesinde de çok fazla etkinlerdir. Hatta seçim dönemleri siyasi partiler aday belirlerken Balkanlar'ın bu yörelerinin etkin isimlerine görev vermek için yarışırlar.

Ne yalan söyleyeyim; etnik kimleri hiçbir zaman kendi kafa yapıma hiç oturtamadığımdan mıdır nedir, hep eleştirel bakmışımdır bu tutuma.

Ancak siyasette çok etkindir "hemşericilik" .

En samimi arkadaşlarım da Balkanlar'ın bu yörelerinden...

Dostlarımın varlığı Balkanları benim için görülmesi gereken yerlerin başındadır.

Bu gezimde de gördüm ki; Bursalı olarak oralara gittin mi; orada yaşayanların gözünde ayrıcalıklı olduğunu görürüsün... Sana bunu hissettirirler.

Murat Hüdavendigar'ı anma törenlerine katılan gençlerle konuşmaya başladığınızda size farklılıklarını hemen hissettirirler.

Priştineli olup da Türkçe bilmeyen yok gibidir de ayrıca size özel olduğunuzu de göstermeye çalışırlar.

Görüştüğüm her genç "Bursa ile bağı"nı sadece Türkçe konuşarak belirtmiyor Bursa'ya hiç gelmemiş olmasına rağmen şehri yaşamışçasına anlatmaya başlıyor.

İki genç kız, biri Arnavut kökenli, diğeri Priştineli ama kökeni bilmiyor. Murat Hüdavendigar'ı anma törenlerinin ardından türbeyi gezerken yanıma yaklaşıp, çok güzel Türkçeleriyle Bursa'yı sorup gelmek, görmek istediklerini samimi bir dille anlattılar.

Güzel duygular yaşadım.

Ailelerine baskı yapıp Türk okulunda okumak istemişler. Hiç Türkiye'ye gelmemişler ve Bursa'yı çok merak ediyorlar.

Henüz ortaokul öğrencileri.

İsteklerini gerçekleştireceklerine inandığımı belirttim. Gözlerinin içi güldü.

CAMİ YIKILMIŞ AMA MİNARESİNİ KORUMUŞLAR!...

Arasta Camii yıkılmış. Yıkılması ile çeşitli rivayetler var. Çarşı yapmak için yer açmak amaçlı, kilise yıkıp yerine yapılmış olması gibi.

Ancak minarenin şehrin merkezinde dimdik ayakta kalması 16.yüzyıl Osmanlı mimarisinin korunması açısından önemli.

Arasta Camii yok ancak minare oldukça görkemli, korunmuş.

Koruyanlara hayran olmamak mümkün mü?

"Halep'teki Emevi Camisi'ne ses çıkarmayan batılı birinin ayıbını biz neden tekrar edelim? İnsanlığın ortak malı olan tarihi eserleri de, insani değerleri de önemseriz biz. Dinine, ırkına bakmadan herkesin önemsemesi gerekir. Bir Müslüman'a bu yakışır ayrıca.

 İdeolojilerin en büyük komplikasyonu, görüş açısını daraltmasıdır. Batıda yükselen ırkçı ideolojiler onların insanlığın ortak değerini görmesini engelliyor artık.

Dini, ideolojik bir bakış açısıyla algılayanların ve yaşayanların da ufukları dar, gönülleri küçük, bakışları kısıtlı, fikirleri dogmatik olur.

Oysa İslam bize evrensel bir bakış açısı, her insanı kapsayacak kadar geniş bir gönül, her canlıyı önemseyecek kadar vicdan ve insanlığın ortak değerlerine sahip çıkacak hür fikirler kazandırır."

Gazeteci Kemal Öztürk böyle diyordu Paris'teki Notre Dame Katedrali yangının için.

Sırplardan kalan iki kilise de oldukça güzel korunmuş.

Sırpların o yöre halkına yaptığı soykırıma rağmen 14 ve 16. yüzyıldan kalma kiliselerin korunması batılılara gösterilecek ibretlik eserler.

Kosova'ya gidip de Prizren'i görmeden gelmek olmaz.

Kaleye çıkıp şehre baktığınızda sanki Bursa'nın merkezini görürüsünüz.

Camileri; 28 tane. Hepsi açık ve hepsinde ibadet yapılıyor. Prizren'in ortasından geçen nehrin üzerindeki "taş köprü" muhteşem. Hem anlam olarak ve hem de görsel olarak. Mimar Sinan'ın köprülerinden esinlenerek yapılmış köprü 16 yüzyılda şehrin merkezinin birbirine bağlayan önemli bir anıt.

BURSA SİYASETİNİN DUAYENİ MEHMET İYBİLİR...

Kosova'da karşılaştığım Bursa İslami siyasetinin önemli ismi Mehmet İyibilir ağabeyimle Prizren gezisi ayrıca bir güzellik taşıdı.

Mili Nizam, Milli Selamet ve Refah Partisi dönemlerinin Bursa siyasetindeki önemli ismi Mehmet İyibilir ağabeyim ile 80'li yılların başında Bursa Marmara Gazetesi'nin Yönetim Kurulu Başkanı olduğu yıllardan tanışırım. Beni gazeteciliğe başlatan insandır. Gazetenin Yazı işleri Müdürlüğüne getiren de odur. Kafilede beraber olduğumuz İlim Yayma Cemiyeti Bursa Yöneticilerinden Şaban Doğru ile de o yıllarda yine Bursa Marmara Gazetesinde birlikte çalışmıştık. Mehmet Abi, beraber olmanın keyfini çıkardık.

ETNİK KÖKEN TEMSİLCİSİ SİYASİLERDEN REFİK ÖZEN...

Balkan kökenli siyasilerimizden olan Ak Parti'nin kuruluşundan beri etkin görevler alan Ak Parti Bursa Milletvekili Refik Özen'le de Prizren gezisinde karşılaştık.

Son dönem siyasetçilerimiz içinde özel bir yeri olan Refik Özen'in Bursa için nerede bir faaliyet ve hizmet varsa orada olması ile de takdire değer.

Refik Özen, bu seyahatte bize önemli değerlendirmelerde bulunurken, bizde; özellikle son dönemdeki askerlik yasası ile ilgili olarak mecliste yapılan çalışmaları hakkında bilgilenmiş olduk.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.