Hava Durumu

Ispanak 8 TL...

Yazının Giriş Tarihi: 15.01.2019 07:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.01.2019 07:03

   Şimdi sebze mevsimi... 'PAZARI ŞÖYLE BİR KOLAÇAN EDEYİM' DEDİM... Amacım seçim dönemine girildi vatandaşların genel görünümünü almaktı. Ne düşünüyor, nasıl yaşıyorlar pazarın havası nasıl?

                Vatandaşın suratı gerçekten asık!

                Pazarı girerken, hanımefendilerin, yine kısmen "süslenerek" Pazar yapmaya çıkmış olabilecekleri ön koşuluyla adımımı attım içeri. Balıkçılardan başladım, her zamanki kalabalıktan uzaktı balıkçıların önü... Balık mı yok diye düşündüm? Yaklaşınca nedenini anladım, fiyatlar geçen haftaya göre iki katı. Hava soğuk - sıcak yapınca balık kaçmış. Öyle diyor balıkçılar. Tezgâhta var olan da zar zor temin edilenlerden olduğu için "pahalı aldık" nedeniyle pahalı satıyorlarmış. Haklı olabilirler. Ancak inanmak istiyorum, gerçekten öyle mi? Kim denetliyor, nasıl denetleniyor? Sanmıyorum bu konuda bir denetleme kriterinin olduğunu.

                Türkiye'nin her alanda ciddi bir denetimsizlik problemi var.

                Çarşı pazarda da var. Örneğin pazara gelecek balığın balık halinde toptancıdan çıkış fiyatını kim belirliyor? Neye göre belirliyor?

                Ben söyleyeyim, balığın bolluk veya azlığına göre aracılar belirliyor. Kim bunlar? Bilen var mı? Bana göre; balığı balıkçı teknelerinden kapılarının önünde hiçbir emek sarf etmeden alıp kendi kafalarına göre fiyatlayıp pazarcıya satıyorlar. Elini kolunu sallamadan, emeksiz yemek yiyenlerin belirlediği fiyatlardan balığı alan pazarcı duruma göre fiyat belirleyip tezgâhına koyuyor. Hadi bu böyle, denizde ava çıkan balık bulamadı falan, çok tur attı denizde, çok uzaklara gitti çok yakıt yaktı falan, avcı bulabildiğini getirdi. Tamam, anladım da; fiyatı o belirlemiyor ki. Halde aracı istavriti balıkçı teknesinden 7,5 liraya alıyor. Hem de halin içine getirilmiş şekilde. Gidip balıkçının teknesinden almıyor. Halde alıyor. Peki, halden çıkış kaç para? Halde hiçbir emek sarf etmeyen aracının koyduğu fiyat tamı tamına iki kat. 7.5 TL ye aldığı balığın fiyatı 15 TL. Pazarcı da yerine göre 2 veya 3 TL kar koyup satmak zorunda. Çünkü halden taşıma, getirme götürme masrafı var. Tezgâhta ettimi sana 20 TL. Afiyet olsun. Balığı anladım gelelim "fasulyenin faydalarına"...

Ispanağı yeme de yanında yat...

                Ne bu kardeşim? Biri bana izah etsin; ne oldu dolar, avro mu vurdu ıspanağı?

                Hadi, Ağustos 2018'den bu yana tüm fiyat artışlarını doların artışına bağlayan piyasa, geçen hafta 1,5- 2 TL olan ıspanak fiyatının 8 TL olmasını neye bağlayacak?

                Kar yağdı, don oldu, anladım. Üretime ne oldu? Ispanak ekemedin mi? Geçen hafta bin bir zorlukla, beş kat fazla masrafla ektin bu haftaki ıspanak hasadın beş kat masraflı mı oldu? Ne oldu? Gerçekten?

                Ben botanik okudum, tarla bitkileri ve sebze yetiştiriciliği okudum. Ispanağın, ekim dikim zamanı ve hasatı hepsi toplam en az 2-3 aylık zamana ihtiyaç var. Bir haftada ekip dikip hasat yapma imkânın yok. Bir hafta önce 1,5-2 liraya aldığın ıspanağı bir hafta sonra 8 liraya alman için hiçbir gerekçe yok. İşçi bulamadın, kardı, kıştı kıyamet, iki katı yevmiye ile işçi tuttun. Hadi fiyatı 3-4 lira yap be kardeşim... 8 lira...

                Cidden; el insaf.

Bir Allah'ın kulu izah edemez.

Bir tek izahı var; denetimsizlik.

Kim neye göre belirliyor Ispanağın fiyatını? Kim hangi kriteri ölçü aldı da bu fiyatı belirledi? Birileri gidip çarşı pazarı denetlesin. İyi bir dayak yiyip geri gelsin.

Bir tek ıspanak mı? Marul 5 TL, maydanoz 2,5 TL demeti. Yeşil soğan 3 TL demeti.

Karnabahar... Normal lahana boyutlarındaki bir karnabaharı 5 TL'ye alırken inanın portakal büyüklüğünde karnabahar 5 TL. Onun fiyatı da en az on katı. Kim koydu bu fiyatları?

Yazık, çok yazık... Vatandaş çarşı pazarda dayak yiyor.

Karnabaharımızı geri verin. Kış sebzesi. Kışın en fazla tüketilmesi gereken sebzelerin başında yer alması lazım. Üstelik Türkiye'de toprak yapısı olarak en iyi yetiştirilebilecek alanlar Bursa'da.

                5 TL'lik bir karnabaharın ne yemeğini yapıp sofraya getirebilirsin ne salatasını ne de piyazını yapabilirsin. Çünkü küçücük. O büyüklükte bir karnabahardan 4-5 tanesi ile ancak bir sofraya çeşitlilik katabilirsiniz.

                Sebze meyve mevsiminde vurgun mevsimi.

                Müsaade edenler nasıl hesap verecek bilemiyorum?

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.