Hava Durumu

Hangi kritere göre, hangi veri gurur vericidir?

Yazının Giriş Tarihi: 16.11.2018 08:18
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.11.2018 08:18

              Seçim dönemi başlayınca başlarız biz, hangi veride nerede neyiz diye verileri değerlendirmeye. Kendi tercihlerimizle, belki de algı yaratmaktır, bilinçaltı hedefimiz. Bir yazıyı yazarken hedef belirlemek yoktur amacımızda, ancak insani bir tavırdır; tercihlerimiz bizi kısmen yönlendirir. Etkisinde kalmıyoruz dersek yalan olur... Ancak kişisel "hak"lar olunca hassasiyetlerimiz orada da etkisini gösterir. En azından ben özen gösteriyorum kişisel hak hukuklara. Yoksa Allah muhafaza kişi hak'kı ile nasıl çıkılır yüce divana...

             İnsani Gelişme Vakfı diye bir vakıf var. Nedir meşrebi, kimdir yön verenleri bilmiyorum. Türkiye'nin 919 ilçesi bazı kriterlerle değerlendirilmiş, benim de içinde yaşadığım Nilüfer bir kıstas gurubuna göre ilk beş içinde yer almış.

Dikkat ettim, insani gelişmişlik kriteri adı altında alınan ölçüt, gelir düzeyi yüksek ve nispeten eğitim düzeyi yüksek insanlar tercih etmişler. Bu açıdan bakıldığında kentlilik bilinciyle hiç de övünülecek bir durum değildir benim açımdan. Tam anlamıyla elitize edilmiş bir yapılanmadan söz etmek mümkün. Oysa kentlilik bunu mu gerektirir? Yaşanabilirliği kentin tümüne yaymak hatta o elitize edilmiş topluluğun içinde kentin kültürel yapısını temsil edebilecek diğer insanları aynı ölçüde buralarda buluşturmak marifet olmalıdır. Yoksa, tepede insan iletişimi yaşamayan, kendileştirilmiş insanlar topluluğu, mutluluk verisi olmasa gerek.

ŞEFFAFLIK VE ULAŞILABİLİRLİK

                Diğer bazı kıstaslara bakıldığında ki, bana göre daha önemsenmesi gereken kıstaslar içersisinde Bursa'dan hiçbir yer yok.  Örneğin, Yönetişim ve Saydamlık Endeksi'nde Bursa'dan hiçbir ilçe veya merkez yer almazken ilk sıralarda Ak Partili belediyeler yer alıyor. Toplum ve seçmen olarak en fazla eleştirdiğimiz; belediyelerin, şeffaf ve ulaşılabilirlik açısından yetersiz oluşları değil midir? Neden bugün daha çok vatandaşa dokunan idareciler istiyoruz?

Bizler, hizmet alanlar olarak bence bu kıstası daha fazla önemseriz.

Bu tür endeks verileri algı yaratmak yerine daha objektif kıstaslarla ele alınan değerlendirmeler ölçümlemeliyiz. Toplumun tümüne yönelik değerlendirmeler kucaklayıcı olmalıdır. Özlemimizdir; tümümüz bir bütün, tümümüz eşit değerlerle hizmet alalım. Diğer bakış açıları bana göre ayrımcılıktır.

Kucaklarımızın sevgi, kardeşlik ve insanı yaşat ki devlet yaşasın değerleriyle dolu olması dileğiyle.

Tüm Bursa ile gurur duyuyorum.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.