Hava Durumu

Doruk Tıp'tan "Kadınlar Günü"ne farklı bir kutlama

Yazının Giriş Tarihi: 09.03.2019 07:09
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.03.2019 07:09

Dünya Kadınlar Günü her yıl çeşitli etkinliklerle kutlanır.

Doruk Sağlık Grubu olarak aynı amaçla düzenlenen kadınlar gününe özel kadın hastalıkları başlıklı bir konferansa katıldım. Katılım nedenim, açık söylüyorum,  eski bir sağlıkçı olmam nedeniyle idi...

Beklentim,  kadın sağlık çalışanları toplanıp kadın hakları ve kadın sağlığına yönelik bir konuşma yapılıp bildiri okunup klasik bir kutlama yapılacağı yönündeydi.

Amacım, törene katılıp, ardından yıllarca Bursa Devlet Hastanesi'nde birlikte çalıştığım, sonra Doruk Tıp'ta hizmet vermeye devam eden  doktor ağabeylerimi, dostlarımı ziyaret etmek. Yine de amacımı gerçekleştirdim... Beklentim konusunda yanılmışım.

KADINLAR GÜNÜNDE AMAÇ KADIN HASTALIKLARINDA KORUYUCU ÖNLEMLERE DİKKAT CEKİP KADINLARI BU KONUDA AYDINLATMAKMIŞ...


 

KADININ BİLİNÇLENMESİ, TOPLUMUN AYDINLANMASIDIR...

Konferansa önce kadın hastalıkları uzmanı Op. Dr. Fatma Günay,  "kadın sağlığında, özellikle ileri yaşlarda, ""menopoz"un ne kadar önemli olduğunu anlattı."Menopozun" bir hastalık değil, yaratılış gereği bir "doğal süreç " olduğunun üzerinde durdu.

Kadınlar arasında bilinmesi gereken;"bu önemli dönemin,  yaşam kalitesine etkisinin azaltılması" konusunda nelere dikkat edilmesi gerektiğini ayrıntılı olarak anlattı. "Bu dönemle,  bu dönem öncesi yaşam kalitesinin aynı kalitede sürdürmenin mümkün olduğunun" bilinmesi bilincinin artırılmasının kadın sağlığı açısından çok önemli olduğunu öğrenmiş olduk.

ORTOPEDİST TAYFUN AÇIKGÖZ "ÖSTEOPOROZ(KEMİK ERİMESİ)'UN TEDAVİSİ MÜMKÜNDÜR"

Bursa'nın tanınmış, önemli Ortopedistlerinden Dr. Tayfun Açıkgöz,  kadın hastalıklarında başında gelen kemik erimesini anlatırken, "Diyet, egzersiz ve hekim tarafından düzenlenmiş medikal tedavi ile ileri yaş kadınlarımızın yaşamlarını arttırabiliriz" önerilerinde bulundu. "Kemik erimesinin nedenlerinin bilinmesi ile bunun önlenebileceği ve  beslenmenin önemini " anlamış olduk.

Ortopedist Tayfun Açıkgöz, fiziki aktivite, yeterli kalsiyum ile d vitamini alınmasıyla kemik erimesinin önlenebileceğine dikkat çekerken, özellikle kadınlarımızın fiziki aktiviteleri arttırılmasının sosyal yaşantımızı toplumsal olarak ileri düzeyleri çıkaracağını ileri sürdü.  Gerçekten de günümüz kadınları sosyal aktivite olarak fiziki etkinlik konusunda daha aktif olabilirler.

GENEL CERRAH EDİZ TEVFİK ÖZGAN "EMZİREN KADIN MEME KANSERİ RİSKİNİ AZALTIR"

Son yıllarda emzirmenin "hem anne ve hem de çocuk sağlığı açısından ne kadar önemli olduğunu yoğun çalışmalarla özellikle Sağlık Bakanlığı tarafından sık sık gündeme getirilmektedir.

Genç annelerin fiziksel deformasyon korkusuyla "emzirme"yi yeterince yerine getirmedikleri çeşitli çalışmalarla yaygın görülür olmuştu.  Sadece çocuk açısından değil, annenin kendi sağlığı açısından da zararları bilimsel verilerle tespit edilen bu durumun, önüne geçilmesi gerektiği  bilim çevrelerince her fırsatta ve her ortamda çok sık dile getirilir olmuştu.

 Op. Dr. Ediz Tevfik Özgan, kadınlarda meme kanseri ve önlemlerini anlatırken, kadınlarda emzirmenin meme kanseri riskini azalttığının üzerinde durdu. Özgan, "yağlı bakımdan zengin beslenme şekli, kilo alma kadınlar için en önemli riski artıran etkenler" olduğunu, anlattı.

"Hastalık da, sağlık da boğazdan geçer",beslenme, sağlık açısından en önemli etken.

Kadın sağlığının öneminin anlatıldığı bir konferansta, sağlıklı beslenmenin nasıl olması gerektiğinin anlatılması da gerekirdi. Bunu da Diyetisyen Asuman Bilgili anlattı. Kadın sağlığı denince, "kalsiyum en önemli madde, bunun için süt, yoğurt, peynir, yumurta başta olmak üzere, ıspanak, balık, nohut, kefir ve yeşil yapraklı sebzeler" bolca tüketilmelidir.

Aslında,  tüm hastalıkların kaynağındaki temel unsurun beslenme olduğunu bilmek gerekir.  Toplumu korumak için, kadını korumak gerekir.

 Kadına yönelik tüm bilinçlendirme çalışmalarının, sağlıklı nesil yetiştirmek amaçlı olması gerektiği, Kadın sağlığının toplum sağlığı olduğu hareketle bu tür eylem ve konferanslara ulaşılabilirliği arttırılmalıdır.

 "Kendi çalışmalarından erkeklere de bir pay, kadınlara da bir pay vardır(erkeklerin de, kadınların da payı aynıdır)" ölçüsünü benimseyen, pozitif ayrımcılığın, hatta tüm toplumda kadın erkek değil, bütün ayrımcılığın kaldırılmış, tüm insanlarımızın eşitliklerde birleştiği bir dünyada buluşmak dileğiyle.


 

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.