Hava Durumu

Çalışan Gazeteciler Günü... "Özgür basın" günü ne zaman?

Yazının Giriş Tarihi: 11.01.2019 08:07
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.01.2019 08:07

Dün; 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü imiş... Aynı saatte iki önemli etkinlik düzenlenmişti. Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş; Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi Muradiye Salonu'nda "Çalışan Gazeteciler''e kahvaltılı kutlama yaparken, "rakibi" CHP Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, "Basın Emekçileri"ni Mahfel'de ağırladı.

Doğrusunu isterseniz her iki kutlamada da beklediğim ölçü ve ağırlığı bulamadım. Ya da, ben meslektaşlarım adına beklediğim onurlandırmayı göremedim.

Beklentim; daha samimi, sıcak ve yapmacıksız... Zorlamadan uzak bir kutlamaydı.

Sabah önce Alinur Aktaş'ın organizasyonuna katılırken, Bozbey'in düzenlediği kutlamaya nasıl yetişeceğim endişesini yaşıyordum.

ALİNUR AKTAŞ: "YEREL BASIN YEREL YÖNETİCİLERİMİZİ YÖNLENDİRMELİDİR"

Gazeteciler nasıl olsa koşturmaya alışkınlardır mantığı ile mi bilemiyorum, iki "rakip" aynı saatte gazetecileri ağırladılar. Neyse ki, korktuğum olmadı Alinur Başkan'ın açıklamalarını dinledikten sonra, Bozbey'in toplantısını düzenlediği Mahfel'e geldiğimizde, Başkan henüz açıklamasını yapmamıştı.

Her iki başkanın da basını önemser ve değerler verici konuşmalarının ana teması "basının daha özgür olması" yönündeydi. Alinur Başkan, bugün için gelinen noktada, basının AK Parti döneminden önceki halinden daha iyi bir noktada olduğu görüşünden hareket ederek 15 yıllık başkanlık döneminde basının yönlendirmelerini önemsediğini söylemesi gururumu okşadı.

"Gazeteciler en büyük bilgi ve yönlendirme kaynağımızdır" Mantığı doğru bir mantıktır. Ancak, uygulamada ne kadar uyuluyor?.. Basının eleştirilerini dikkate almalıdır koltuklarda oturanlar. 4. kuvvet, bir gün gelir gücünü gösterir. Bizden uyarması.

Başkan, hangi kesimden olursa olsun işbirliğine gideceğini söylerken umarız bu söyleminin arkasında durur.

Başkan Aktaş, ilçe belediye başkan adaylarının açıklanmamasına da değinmek zorunda kaldı. Geç kalma diye bir görüşe katılmadığının altını çizerken geçtiğimiz yıllardaki seçimlerde yaşanan sürecin yeniden yaşandığını öne sürdü.

Neyse, pazar günü ( 13 Ocak) Numan Kurtulmuş Bursa adaylarının hepsini açıklayacak.

BOZBEY: " 1 NİSAN'DAN İTİBAREN DAHA ÖZGÜR YEREL BASIN OLACAKTIR, BUNA İNANIN"

Mekân darlığından mıdır, yoksa gerçekten mi öyleydi bilemiyorum, Bozbey'in kutlamasına gazetecilerin ilgisi daha fazlaydı. Alinur Aktaş'ın kutlamasına katılmayan yerel basının duayenlerinin tamamı Bozbey'de vardı.

"Basın Emekçileri Gününüz kutlu olsun" söylemi; sosyal demokrat, ifadeye "cuk" oturuyor.

Bozbey'in soysal demokrat geleneğine sözümüz yok ama Nilüfer'deki bazı uygulamalarına söyleyecek çok sözümüz var. Bazı uygulamalara bakarsak; söylem ile uygulama üzgünüm hiçbiri birine uymuyor. Nilüfer'de yaşayan iyi bilir.

1 Nisan'a zaferle çıkarsa, daha özgür basın vaadinde bulunması hoşuma gitti. Kazanma olasılığına inanıyor demek ki.

Bir görüşüne katılıyorum; "Bursalının, Bursa'yı birlikte yönetme sorunu vardır."

"Bunu başaracağım; sorunları bilen basın mensuplarıdır. Onları dinleyeceğim ve onlarla birlikte projeler üreteceğim"  Fikri uygulamada tam yerini bulur mu bilemem. Ancak, daha özgür basın vurgusu kulağa hoş geliyor. Patronların hegemonyasındaki basından bahsediyor.

Geri gelen sağlığa, geçen her tehlikeye

Yazarım ben adını, yazarım

Bir sözün coşkusuyla, dönüyorum hayata

Senin için doğmuşum haykırmaya

Ey özgürlük!

 (Zülfü Livaneli)

ÖZGÜRLÜK, ÖZGÜRLÜK, ÖZGÜRLÜK... EY ÖZGÜRLÜK.

Oldum olası çok sevdiğim bir sözcük.

ÖZGÜRLÜK VE DEMOKRASİ...

Siz, kelime olarak söylemlerde kalmayın, uygulamada da hep var olun emi...

ÖZGÜRLÜK; TÜM İNSANLIĞA....

Dün, yazımın başında da dedim ya, Çalışan Gazeteciler Günü imiş. İnanın yeni öğrendim. Günlerin ve kutlamaların "değersizleştirildiği" bir dünyada, bir gün daha varmış... Olsun, "var ya" demek geliyor içimden.

Özgürlüğü, dünyadaki tüm mazlumların yaşayacağı bir dünyada; yaşamak umuduyla... Gününüz kutlu olsun arkadaşlar.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.