Hava Durumu

"Biz Osmanlıyız..."

Yazının Giriş Tarihi: 19.06.2019 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.06.2019 07:30

Şehid Padişah Murad Hüdavendigar'ı anmak için düzenlenen etkinlikler Kosova'da Osmanlı'nın varlığının ne anlamına geldiğini bir kez daha yaşayarak gördük.

Haçlıları yendikten sonra savaş alanını gezerken yaralılar arasındaki bir Sırp tarafından hançerlenmek suretiyle şehid edilen ilk ve tek Padişah olan Murat Hüdavendigarı anla törenleri benim açımdan çok guru verici geçti.

Üç gün boyunca balkanlarda çok duygusal anlar yaşadım. Halen daha balkanlarda bir Türk'ün ne anlama geldiğini bize gösterdiler, balkanlardaki kardeşlerimiz.

Osmangazi Belediyesi'nin her yıl düzenlediği bu geziye benim de davetli olarak katılmam hassasiyetlerim açısından değerlendirilmesi gereken bir etkinlik olarak benliğimde önemli bir iz bıraktı diyebilirim.

 Bursa Birlik Vakfı'nın 16 yıl önce başlattığı Murad Hüdavendigar'ın  şehid edildiği yerdeki anla etkinlikleri  bugün  içinde bulunduğumuz durum nedeniyle oldukça anlamlı ve değerli bir etkinlik.

Bursa Birlik Vakfı'nın başlatmasının ardından Osmangazi Belediyesi tarafından geleneksel hale getirilmesini sağlayan Başkanlarımızı tebrik ederim.

Recep Altepe Osmangazi Belediye Başkanlığı döneminde Kosova'da Birlik Vakfı'nın başlattığı bu etkinliği daha etkin bir hale getirmişti.

Başkanlığı Recep Altepe'den devraldıktan sonra da anma etkinlilerini devem ettiren Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar'ın çabalarını övgüyle belirtmek gerekir.

16 yıldır bu etkinliği başka bir ülkenin toprağında devam ettirebilmek, devletlerarası iyi diyalogla yapılabilir. Bunu, ciddi bir konumda sürmesini sağlayan Başkan Mustafa Dündar'a, Bursalı olarak ayrıca teşekkür ederim.

Duygularımın tavan yaptığı etkinlikte yaşadıklarım; beni hem gururlandırdı ve hem de ülkemin balkanlarda varlığının önemli olduğunu göstermiş oldu.

Tarihçi yazar Prof. Dr. Feridun Emecan'ın Kosova Savaşıyla ilgili Sırpların Batı'da yaptığı anti propaganganın yalan yanlış bilgilerden ibaret olduğunu anlatması ayrı bir heyecan yarattı bende.

Kosova Savaşı'nın zaman geçirilmeden uluslararası bir konferansla tarihçilerimizin özellikle Avrupa'ya anlatılması gerekir.

Son yıllarda Sırplar Kosova'daki yenilgiyi Osmanlı'nın yenilgisi olarak anlatmaya başladılar ve ciddi de taraftar bulmaya başlamış görünüyor.

Murad Hüdavendigar'ın savaş sonrası şehid edilmesini Osmanlının mağlubiyeti olarak Batılılar anlatmaya başladılar. Yalan Söyleyen Tarihçiler maalesef Batı'da yaşanan Türk Düşmanlığı ile taraftar bulmaya başladılar.

Bu açıdan Uluslararası bir konferansla; 1389 Osmanlı ile Haçlı Savaşı'nın Sırplar'ın yenilgisi ile sonuçlandığını bütün dünyaya anlatmalıyız.

Osmangazi Belediyesi'nin 1.Murad Hüdavendigar'ı anma törenlerini  Bursa'dan bu kadar geniş katılımla sağlamış olması ayrıca önemli... Çünkü Kosova'daki Osmanlı Varlığı'nın Bursalılara anlatılması gerekir. Kosova'da yaşan herkes Türkçe konuşur ve Bursa'yı bilir. Sokakta yürüdüğünüzde kime selam verirseniz verin herkes sizin selamınız alır ve hemen size Türkiye ve Bursa'yı sorar.

Ben çok gururlandım, inanıyorum ki bütün Bursalılar gururlanır.

İnşallah, yarın ve yarından sonraki yazılarımda gezinin Üsküp, Prizren ve diğer yerlerindeki anılarımı yazacağım.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.