Hava Durumu

Çanakkale geçilmez!

Yazının Giriş Tarihi: 19.03.2021 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.03.2021 06:30

Sadece Türk tarihinin değil, dünya tarihin de en önemli olaylarından biridir Çanakkale Savaşı.

Her bakımdan donanımlı ve güçlü olan İtilaf devletlerinin; kara, hava, deniz yoluyla saldırıya geçtiği bir savaş ortamında, çok zor bir dönem geçirmekte olan Osmanlı Devleti'nin gerçekleştirmiş olduğu eşi benzeri görülmemiş, muazzam bir zaferdir.

Çanakkale'de karşımızda o dönemin süper güçleri olan İngiltere ve Fransa vardı. Çanakkale boğazından geçerek İstanbul'u işgal etme hevesiyle yanıp tutuşan düşman birlikleri, sömürgelerindeki kaynakları da bu savaş için seferber etmiş ve tüm güçlerini savaş meydanına dökmüşlerdi.

Zaten zor durumda olan ve Balkan Savaşları'nda da yenilmiş olan Osmanlı'nın, bu savaşı çok kolay kaybedeceklerini düşünen ve zaferden hiçbir kuşku duymayan itilaf devletlerin hesaba katmadığı bir şey vardı.

Türk askerinin cesareti ve iman gücü!

Zırhlı gemilerin topları görülünce hemen cepheden kaçacaklarını düşündükleri Türk askeri geri adım atmadı ve ülkesini kanının son damlasına kadar kahramanca savundu.

18 Mart tarihinde kesin sonuç almak üzere var güçleriyle Çanakkale Boğazına saldıran düşman donanmaları büyük kayıplar vererek geri çekildi.

O güne kadar yenilmeyen İngiliz ve Fransız donanmaları mağlubiyeti kabul etmek zorunda kaldı ve Gelibolu Yarımadası'ndan kaçtı.

Bu kaçış İngiliz İmparatorluğu için geriye gidişin başlangıcı oldu.

Boğazlardan umduğunu bulamayan düşmanlar 25 Nisan 1915 tarihi itibariyle Gelibolu Yarımadası'na çıkartma harekatı başlattı.

Ancak burada da ağır bir yenilgiyle karşılaştılar zira karşılarında ölümü göze almış kahraman Türk ordusu vardı.

 "Ben size taarruz etmeyi değil, ölmeyi emrediyorum"

Mustafa Kemal bu savaşta Conk Bayırı, Anafartalar ve Arıburnu'nda görev yaptı.

Çıkartmanın ilk günü Conkbayırı'ndaki mücadelesi ve savaşın son aşamasına kadar üstlendiği görevler Mustafa Kemal'in askeri zekasını ortaya çıkartarak Anafartalar kahramanı olarak tanınmasını sağladı.

"Ben size taarruz emretmiyorum. Ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçecek zaman içinde yerimize başka kuvvetler ve başka komutanlar alabilir" emrini Çanakkale Cephesi'nde verdi.

Ve bu emir savaşın gidişatını dolayısıyla da tarihin akışını değiştirdi.

Çanakkale ruhu Kurtuluş Savaşı'nın öncüsü, cesareti oldu.

Bağımsızlık mücadelemizde en önemli dönüm noktalarından birisi olan Çanakkale Zaferi'mizin 106. yılı kutlu olsun.

Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ü ve tüm kahraman şehitlerimizi saygıyla anıyoruz.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.