Hava Durumu

Yerlilik mahremiyeti

Yazının Giriş Tarihi: 11.09.2018 06:50
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.09.2018 06:50

Boş ekrana ne yazacağım diye bakarken; bir taraftan zihin taranır, gönül gözden geçirilir, iç gündeme bakılır. Yazmanın zorluğu bazen de kolaylığı; hep düşünme, hislenme ve gözlemleme ameliyesidir.

Harfler harfleri, kelimeler kelimeleri kovalar; bir cümle kurulur. Cümleler cümleleri takip eder; nihayetinde bir yazı bir cümledir; cümle bir yazıdır.

Ayrıntıya boğulmuş, görüntüde kaybolmuş zamanımızda yazmak zordur, bir o kadar da kolay. Her ayrıntı asıl gündemden kopuştur; noktadan uzaklaşmak, kökten kopmak, derinlikten ayrılmak sığlığa yeltenmektir.

Siyaset başlı başına bir ayrıntı, ekonomi kanalları, spor kanalları, sosyal medya mecraları ve bunların sürekli akışı; başını kaldırıp da ciddi düşünmek, yıldız seyretmek, kedi sevmek kolay değil.

Doların artması kimi düşündürmez kimi etkilemez? 15 Temmuz cana, Ağustos da mala geldi; can olmadan mal neye yarar, yaşamak için mal da gerekli. İsrafta boğulmuşluk, lüzumsuzlukta savrulmuşluk, zevkte esaret; bu da başka yerden vurulmak!

Haydut zihniyet bütün köşeleri tutmuş; öfkeni de karşı duruşunu da onun kanalları ve yolları üzerinden yapıyorsun. İpone üzerinden twit atmak ne derece sahici, inandırıcı ve tesirli olur. Telefon onun telefonu, twit onun icadı, internet onun interneti. Bütün bunları kullanmakla gerçekte onu kudsamış ve kazandırmış oluyorsun.

Mal boykotu öyle kolay değil. Bindiğin arabalar, kullandığın parfümler, sigaralar, şampuanlar, kolalar vs. Alıştırmış, alışmışın...!

Kriz zamanı konuşulur sonra aynı alışkanlıklara devam edilir!

Şampuan yerine zeytinyağlı sabun yeter demek yetmiyor; onu inandıracak kültürel kanalları kurmak ve işletmek gerekiyor.

Kültürde yerlileşmek, medeniyette derinleşmek, sonrasında evrenselleşmek evreleri sağlam geçilmezse; küçük bir rüzgârda nezle olunur, kriz gribi kronikleşir; her beş on senede yatağa düşürtür.

Hem düşmanının alışkanlıklarına esir ol; hem ona karşı çık. Kim inanır?

Maddenin sathiliği mananın kuşatıcılığı ile buluşturulmadığında tepkiler yeterli karşılık bulmaz, bir yerden öteye gitmez.

En büyük silah fikir, ilim. Fikrini ifade etmek, ilmini kabul ettirmek...

İnternet üzerinden tepki göstermek interneti satanı kazandırmaktır. Bugün için başka yol var mı? Dünya böyle dünya; onun gündemi de öyle gündem.

Googlesiz kim bir şey yapıyor veya onun haberi olmadan. Çektiğin fotoğraf, beğendiğin paylaşım önce okyanus ötesine gidiyor; ne yerliliği, ne mahremiyeti?

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.