Hava Durumu

Ruhunu değiştir!

Yazının Giriş Tarihi: 14.07.2017 09:13
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.07.2017 09:13

Hz. Mevlana; ruh, tahta kılıç gibi kesmez ve işe yaramaz bir halde ise değiştir, demiştir. 
Ruh nasıl değiştirilir ve nerede bulunur? Sorusuna cevaben buyuruyor ki, bahsettiğim ruh kılıcı evliyaullahın silah deposundadır. Onların nazar ve huzuru, insana kimya gibi tesir eder. 
İşte o nazar ve huzurun tesiriyle insanın ruhu değişiverir. Manasız iken manalı oluverir. Sallallahu Aleyhi ve Sellem Efendimiz nasıl alemlere rahmet olarak gönderilmiş ise, varisleri olan Ehlullah (gerçek Allah dostları olan alim zatlar)  da aleme rahmet alametidir.
Hz. Mevlana Mesnevide; "Der nazar rev, der nazar rev, der nazar." Yani "Evliyaullahınnazarına iliş", diye tekrar tekrar tembihi şefkat ve merhamet nazarlarına kavuşmayı teşvik içindir. 
Evet, bir insan için, ruhunu değiştirmek, yani kötü huylarına iyiye tebdil için, bir mürşide (irşad edici kişi/ üstat Bediüzzaman göre ise; bu asrın mürşidi artık şahs-ı manevidir) iltica etmek zaruridir. Fakat Ziya Paşa'nın;
"Her taç giyen çulsuzu Ethem mi sanırsın?",
dediği gibi, sireti suretine, mahiyeti kisvesineuymayan bir takım isimler bulunur. O gibileri kendine "Şeyh" ittihaz etmek, körden kılavuz beklemek gibi olur. Hz. Mevlana bu mühim hususu beyan için buyuruyor ki; 
"Ger enari mi Hari Handan biHar,
Ta dihed Hande zi daney o haber." 
Yani, Nar alacak olursan yarılmışını al ki, çatlağından içindeki daneler anlaşılsın. Yani olgunluğundan çatlamış bir narın içindeki danelerin sağlam olduğu anlaşıldığı gibi, bir "arifin" ağzından çıkan marifet cevherleri de kalbindeki irfan hazinesini az çok gösterir.
Peki arif yahut veli kimdir? Denildiğinde; 
"Allah'ın velileri, görüldükleri vakit, Allah hatıra gelen kimselerdir," hükmünce, öyle İlahi kişilerin görülmesinde insanda; başka bir ruh, başka bir maneviyat oluşur ve oluşmalıdır.
Peki, şimdi soruyorum, bazı körü körüne âlim /mürşit diye birilerinin peşinden gidenlere: Peşinden gittiğiniz kişi size Allah'ı mı hatırlatıyor? Yoksa dünyanın gücünü ve menfaatini mi? Size ahireti mi; yoksa dünyayı mı hatırlatıyor? Kendisi ahireti mi seçmiş yoksa dünyanın saltanatını, ihtişamını, medyada boy gösterip şöhreti mi seçmiş? 
İşte ey talip! Ey birisine bağlanmak isteyen kişi! Ruhundaki kabalığı ve kalbindeki kasaveti tebdil eylemek istersen;
Hakikiali zatlara müracaat et ve ona bağlan ki;onların dünya malı adına bir mamelekleri (sahip oldukları dünya malı) yoktur. Villaları, köşkleri, şirketleri, arz-ı endam ettikleri medyaları yoktur. Bütün varlığı elindeki bir bohçadan ibarettir.
Şimdi peşinden koştuğun kişiyi bu teraziye vur ki; sahte ile hakikiyi ayırt edebilesin.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.