Hava Durumu

Osmanlı Meclisi'ndeki Bir Kürt Milletvekilinin Haykırışı

Yazının Giriş Tarihi: 10.04.2017 10:13
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.04.2017 10:13

Batılılar fırsat buldukları anda, kirli, bölücü emellerini bu toprakta inşa etmek için her halükarda pusudadırlar. Her fırsatı ve şartı değerlendiriyorlar. Tarihte olduğu gibi, tıpkı bugünlerde de aynı emeller uğruna plan ve projeler yürütüyorlar.

Dünkü Kürtler bu planları bozduğu gibi, bugünkü Kürtler de bilhassa "referandum" fırsatıyla oynanan hain planı Batılıların aleyhine ve Anadolu'nun lehine "EVET" mührünü basarak, tekrar bozacaklarını gönül rahatlığı ile söyleyebilirim.

Bundan yüzyıl önce Kürt ileri gelen kanaat önderleri, milletvekilleri, din adamları bu oyunu bakınız nasıl bozmuşlardı. Olayın kısa bir tarihçesini verelim:

"1.Dünya savaşının acı ve hüzünlü günlerinde bir haber, Müslüman yüreklerdeki acı ve hüznü daha da katmerleştirmişti. Bu habere göre; "Sevr'de Osmanlı Parlamenterleri olan Seyyid Abdülkadir ve Şerif Paşa, Ermeni delegesi Bogos Nubar Paşa ile anlaşmışlar. Türkiye topraklarında bir Ermenistan, bir de Kürdistan kurulmasını Sevr'deki düşman delegelerine kabul ettirmişlerdi."


İşte bu haber, Beyazıt (Ağrı) Mebusu Dursun Ağazade Mehmet Şefik Bey'in (Şefik Baydar'ın), o zamanki Osmanlı Meclisi'nde kürsüye çıkarak şu haykırışına neden olmuştur.

İşte Osmanlı Meclisinde bu haykırış (Bu haykırışın nerdeyse her cümlesi) o zamanki Meclis'te yüksek bir destek ve alkış almıştır. Bu destek ve alkış Meclis Tutanaklarından belli olmaktadır) :

Türk ve Kürt'ün Hiçbir Farkı Yoktur.


"1-Kürtler, Osmanlı Devletinin kuruluşundan itibaren bütün mevcudiyeti ile Türk kardeşleri ile el ele vermiş ve bu güne kadar yekdiğerinden ayrılmamak suretiyle yaşamışlardır. Bizler dinimizin bağları ile birbirimize bağlıyız. Doğu Vilayetlerinin nüfusunun yüzde doksan beşini çoğunluğunu oluşturan bu muazzam Müslüman kitle içinde Türk ve Kürt'ün hiçbir farkı yoktur. Aralarında ayrı gayrı yoktur.


2-İslamiyet, kavmiyet ve milliyetin çok çok üzerindedir. (İslamiyet'te hiçbir kavmin diğerinden üstünlüğü yoktur. Üstünlük ancak takvadadır)


3- Şerif Paşa nereden ve kimden izin almıştır? Hangi bir Kürt'ün vekâletine sahiptir? Şerif Paşa, Ermenilerle Kürt'lerin bir kavim olduğu iddiasında bulunuyor. Hiçbir Kürt, Ermeni olamaz, hiçbir Ermeni de, Kürt olamaz. Her ikisinin de ayrı ayrı milletler olduğu tarihlerden beri bilinir.


4-Şerif Paşa emin olmalıdır ki, kendisinin verdiği bu kararı her Kürt, lanetle ve nefretle yüzüne çarpacaktır. Şerif Paşa sırf kendi namı ve hesabına bir anlaşma düşünüyor. Fakat bendeniz, Kürtler namına söz söylüyorum. Temsilci ve vekilleri olduğum Beyazıt sancağında meskun bulunan Celali, Ademan'lı, Zilan'lı, Sıpkan'lı, Hayderan'lı, Serah'lı, Cibran'lı, Camedan'lı aşiretleri ve bunlara mensup binlerce kabile ve yüz binlerce Kürdün temsilcisi sıfatı ile söylüyorum ki, Şerif Paşa'nın bu kararını kabul edecek hiçbir Kürt yoktur. 

"5- Şerif Paşa'nın bu kararı, haysiyet ve din duyguları dağlar kadar muazzam olan Kürtlerin, lanetle ret edecekleri bir karardır. Yine bu asil kavme izafeten söylüyorum ki, Kürt aşiretlerinin hilafet ve saltanattan ayrılmaya katiyen iltifat etmeyeceklerini, böyle bir şeyin hatır ve hayallerine bile getirmeyeceklerini beyan ile temin ediyorum. Bu asil kavim ki, Rus Çarlığı'nın Dünyayı dehşetle korkuttuğu zamanlarda dahi her türlü fedakârlık göstererek İslami Camia'dan ve saltanat ve hilafetten ayrılmadılar. O yiğit cengaverler ki, son harpte Rusların her türlü iltifat ve kandırmacasına kapılmayarak vatanlarını adım adım savunarak destan olacak kahramanlıklar göstererek ve toprakları üzerine kanlarını akıtarak, milyarlarla mal ve servetlerini feda ederek, dâhili Osmani'ye ye hicrete mecbur ve bin türlü sefaletle zarurete düştüler. Yine o Aslanlardır ki, Ağrı Dağı'nı ve Zilan deresini tutarak Rusların yenilgisine kadar Ruslara teslim olmadılar, savunmada sebat ettiler.

(Devam edecek)



 

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.