Hava Durumu

MÜSLÜMANCA YAŞAMAK!

Yazının Giriş Tarihi: 28.11.2016 10:26
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.11.2016 10:26

Dün ecdadın yer kürede sürdürdüğü "izzetli, onurlu yaşamı" bizler bugün torunları olarak sürdürmek istiyorsak; onlar gibi mümin ve Müslüman sıfatların sahibi olmalıyız. Zira bu dünyada, bütün işler ve başarılar, sıfatların üzerine bina edilmiştir. Bir insan taşıdığı sıfatlara göre değer kazanır.

Örneğin; üzerinde "Tabiblik" sıfatını taşıyan kişi, vasıfsız bir "işçiden" daha kıymetlidir. Mimarlık sıfatını, mühendislik sıfatını taşıyan bir kimse; elbette ki, bir oduncu, bir çöpçü sıfatını taşıyandan daha kıymetli ve değerlidir. Veyahut eğitim almış, ilim rahlesinden geçmiş bir âlim; tembel ve cahil bir kimsen daha üstün ve yüksektir.

Demek ki, Allah'ın bize bahşettiği, yetenek ve kabiliyetleri, usulüne uygun inkişaf ettirmeli ve kullanmalıyız. Bu kabiliyetleri kim inkişaf ettirirse, karşılığını da o alacaktır. Burada Mümin- Kafir, inanan-inanmayan ayırımı yoktur. Çünkü bütün bu kabiliyetler "potansiyel-nüve" olarak, Allah insanların-kulların tümüne vermiştir.

Peki, bu kabiliyetleri, veriliş amacına uygun olarak nasıl kullanacağız? Bunun da en güzel örneği Hz. Peygamberimizde görülmüştür.   Çünkü Bütün güzel sıfatlar Allah kelamında zikredilmiş ve Resûlullah (a.s.m.) tarafından da en güzel şekilde sergilenmiştir.

Yani; bir Müslümanın; evinde, işinde, ticaretinde, sanatında, yaşamında, komşularıyla, iş ortaklarıyla, Müslüman olmayanlarla ilişkileri, toplumdaki tavır, fiil, hal ve hareketleri nasıl olmalıdır? Bunlar Peygamberimizin davranış ve sünnetleriyle ortaya konmuştur.

(Müslüman) Şu var ki uygulamada nefsin, şeytanın, bozuk toplum yapısının ve daha nice faktörün tesiriyle, bir Müslüman bu güzel sıfatların tümünü hayatında sergilemeyi başaramayabilir. (yani;hile, yalan, aldatma, kandırma, çürüklük, doğru çalışmama, işçinin hakkını yemek, bozuk mal üretmek...)

(Kâfir) Yine bir gayr-ı müslimde, gördüğü eğitimin ve toplum yapısının bir ürünü olarak bazı güzel sıfatlar bulunabilir. Bunlar ondaki müslim sıfatlardır.

Burada püf noktamız şudurBir iş görüleceği zaman, kalplerdeki inançlar değil, bu sıfatlar çarpışırlar.

Ticaret hayatını örnek verelim: Bilgi, dürüstlük, çalışkanlık, mesai tanzimi, prensiplilik gibi sıfatlar ticaretin sonucuna doğrudan tesir ederler.

Bir gayr-i müslim (Müslüman olmayan) bu sıfatlara sahipse ve yine bir müslüman bu sıfatlardan mahrumsa, o Müslüman olmayanın, müslümandan daha zengin olması beklenen bir sonuçtur. 

Burada kâfir müslümana değil, müslim sıfatlar gayri müslim sıfatlara galip gelmişlerdir.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.