Hava Durumu

İNGİLİZLERE ÜÇ ŞAMAR (1)

Yazının Giriş Tarihi: 06.02.2017 10:40
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.02.2017 10:40

İngilizler 1918-1923 yılları arasında İstanbul'u işgal ettiler. O dönemde bu işgale karşı Türk hamiyetperverler müthiş bir karşı mücadele başlattılar. Bunlardan birisi de Bediüzzaman Said Nursi hazretleridir.

Bediüzzaman hazretleri İngilizlerin İstanbul'u işgallerinde, hem basın yoluyla, hem de fiilen karşı harekette bulunmuştur. Ve verdiği bu mücadele karşısında İngiliz komutan tarafından görüldüğü yerde vurunuz diye askerlere talimat verilmiştir. Fakat onun ifadesiyle inayet-i ilahi tarafından korunmuştu.

Peki neydi ölüm emrini verdiren o müthiş mücadele?

Birisi;

Yayınladığı 'Hutuvat-ı Sitte' adlı eseriyle, husussan İstanbul halkını karşı koymaya davet ediyordu. Müthiş ifadelerle İngilizlerin maskesini düşürüyor, niyetlerinin İslam'ı yok etmek olduğunu ifade ediyordu.

Bu kitap tabedildikten sonra, el altından bütün evlere dağıtılmış ve korkunç bir mukavemet gücü ortaya çıkmıştı. İngilizlerin moralini bozmuş ve sonunda kendisi hakkında 'vur emri' çıkarılmıştı.

İkincisi;

İngilizlerin baskısıyla, "11 Nisan 1920 tarihinde Şeyhülislam Dürrizade Abdullah Efendi, Kuva-yı Milliye'nin ve Kurtuluş Savaşı'nın aleyhinde sayılacak beş fetva vermişti. Bu fetvaya karşı harekete geçen 76 müftü, 36 ilim adamı ve 11 mebus bu fetvayı tesirsiz hale getiren mukabil fetvalar verdiler.

Dürrizade'nin fetvasına, Üstat Bediüzzaman Hazretleri de şöyle bir 'Fetva' ile karşı çıkmıştır:

"İşgal altındaki bir memlekette İngilizlerin emri ve tazyiki altında bulunan bir idarenin ve meşihatın fetvası mualleldir (sakat, noksan), meşmu (dinlenilmez) olamaz. Düşman istilasına karşı harekete geçenler asi değillerdir, fetva geri alınmalıdır."

Üstat Bediüzzaman Hazretlerinin bu fetvası sinsi İngilizlerin oyununu bozan ikinci bir şamardı.

Üçüncüsü; 'duasıyla' bir şamar vurdu;

Tam da o günlerde, "Yunan Başvekili Venizelos, İngiliz Başvekili Lloyd George'dan elli bin kişilik silah alıyor. Bu silahlarla Anadolu'ya taarruz edecekleri sırada, bir Cuma gecesi Üstat Bediüzzaman Hazretleri namazdan sonra duaya başladı. O gece sabaha kadar uyumadı. Devamlı dua ve ibadet etti.

Sonunda Yunan Kralı 1.Aleksandr'ın beslediği maymun, o gece kuduruyor ve kralı da ısırıyor. Üç hafta içinde kral ölüyor, ordu da dağılıyor.

Haftaya maymun meselesini açalım...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.