Hava Durumu

İman ve insan

Yazının Giriş Tarihi: 09.05.2016 09:06
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.05.2016 09:06

"Andolsun ki, Biz insanı en güzel bir surette yarattık. Daha sonra onu aşağıların aşağısına attık. Ancak iman edenler ve salih amel işleyenler müstesna." (Tin Suresi: 4-6)

İmanın insana verdiği kıymet ve güzelliklerden birkaç tanesine işaret etmek istiyorum. Çünkü insan, imanla insan olmazsa , maalesef hayvan seviyesine düşer ve hiçbir kıymet ve değeri de olmaz.

İnsan, iman nuruyla en yüksek mertebelere çıkar. Cennete lâyık bir kıymet alır.
Ve zulmet-i küfür ile en alt dereceye düşer, Cehenneme layık olacak bir vaziyete girer.

Nur, zulmetin zıddı... Cehalet zulmettir, ilim nur... Küfür zulmettir, iman nur...
Zulmet nasıl ortalığı kaplayınca hiçbir şey görünmez. Nur yayıldığı vakit her şey aydınlanır ve her şey görülmeye başlar. Zulmet bilmemek, Tanımamak, Öğrenmemek, Anlamamak ile başlar.

Sağlığın ne olduğunu bilmeyen insan, onu korumaya da çalışmaz. Hastalıklara düçar olur, ömrünü karartır. İmanı bilmeyen insan da, onu korumaya çalışmaz. Ve hem dünyasını hem ahiretini karartır.

İnsan en üstün surette ve şekilde yaratılmış. İçine sayılamayacak kadar duygular, yetenekler yerleştirilmiş. Envai çeşit cihaz verilmiş. Bunların ne olduğunu bilmediği zaman hiçbirisini kullanamaz, hiçbirisinden istifade edemez. Ve hepsini boşa sarf eder.
Paranın ne olduğunu, nasıl kullanıldığını bilmeyen bir insana trilyon verseniz elindeki para ne kadar kıymetli olsa da doğru kullanamayacağı için onu çarçur eder boşa savurur.

İnsan ancak iman nuru ile kendisine verilen duyguların, kabiliyetlerinin ne olduğunu görebilir.,Ve bunları olması gerektiği gibi kullanabilir. Ve ancak o zaman cennete layık bir kıymet kazanabilir. Ancak o nur ile çevresini görebilir. Her yere nakşedilmiş isimleri okuyabilir.

İMAN NURU KAYBOLDUĞUNDA

İman nuru kaybolduğunda boşa sarf edilen bir ömre karşılık,Cehenneme ehil olacak bir vaziyete bürünür.

Çünkü, iman, insanı Sâni-i Zülcelâlinenisbet ediyor. İman bir intisaptır.

İntisab, bağlanma, bir odanın içini ampullerle doldursak,O ampuller elektrik kaynağına bağlanmadığı sürece bir işe yaramadığı ve vazifelerini yerine getiremediği gibi, İnsan da iman ile Rabbine bağlanamadığı zaman kendisine verilen vazifeleri yerine getiremez.Üzerindeki cihazları hakkıyla kullanamaz.Ve hiçbir kıymeti, değeri kalmaz.

Öyle ise, insan, iman ile insanda tezahür eden san'at-ı İlâhiyeve nukuş-u esmâ-i Rabbâniye itibarıyla bir kıymet alır.Küfür o nisbeti kat' eder.O kat'dan, san'at-ı Rabbâniye gizlenir.Kıymeti dahi yalnız madde itibarıyla olur.Madde ise, hem fâniye, hem zâile, hem muvakkat bir hayat-ı hayvanî olduğundan, kıymeti hiç hükmündedir.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.