Hava Durumu

Hz. Ömer ile Hz. Ali arasında ibret verici bir kıssa!

Yazının Giriş Tarihi: 11.12.2020 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.12.2020 06:30

İbni Abbas (ra) şöyle anlatmıştır:

"Allah Taala Ashab-ı Kirama Medayinin fethini, Emir ül Müminin Ömer'in halifeliği zamanında nasip etti. Ganimet mallarını getirdiler, Resullullahın (asm) mescidinde açtılar. Önce Hz. Hasan bin Ali (ra) geldi. Ya Emir ül Müminin! Allah u Taala Müslümanlara fetih nasip eyledi. Ganimet malından hakkımı ver, dedi. Hz. Ömer (ra) ona lütuf ve ikramla hitap etti ve kendisine bin (1000) dirhem verilmesini emretti. Bin dirhem verdiler. Sonra Hz. Hüseyin (ra) geldi. Ona da lütuf ve ikramla hitap edip bin dirhem verilmesini emretti.

Daha sonra, kendi oğlu  Hz. Abdullah bin Ömer (ra) geldi. Ey Müminlerin Emiri! Allah Taala Müslümanlara fetih nasip eyledi. Ganimetten benim hakkımı da ver, dedi. Hz. Ömer, ona da lütuf ve ikramla hitap etti ve beş yüz (500) dirhem verilmesini emretti. Bunun üzerine Abdullah bin Ömer (ra), ey müminlerin emiri, ben harplerde bütün gücümle savaştım. Resullullahın (asm) önünde kılıç salladım. Hasan ve Hüseyin Medine sokaklarında çocuklar ile oynarlardı. Onlara biner dirhem, bana ise beş yüz dirhem veriyorsun, dedi.

Hz. Ömer (ra) şöyle cevap verdi:

Evet öyledir. Haydi, sen de onların babası gibi baba, annesi gibi anne, dedesi gibi dede, nineleri gibi nine, amcaları gibi amca, dayıları gibi dayı, halaları gibi hala, teyzeleri gibi teyze getir, sana da vereyim.

Onların babası Aliyyül Mürteza, annesi Fatıma-tüz Zehra, dedeleri Muhammed Mustafa (asm), nineleri Hatice- tül Kübra, amcaları Cafer bin Ebi Talip'tir. Halaları Ümmü Hani binti Ebu Talip, dayıları Resullullah'ın oğlu İbrahimdir. Teyzeleri Resullullah'ın kızları Rukayye ve Ümmü Gülsüm'dür, dedi.

Hz. Ali (ra), Hz. Ömer'in bu sözlerini işitince şöyle dedi:

"Resullullah'tan (asm) işittim, şöyle buyurdular; "Ömer, cennetteki insanların ışığı ve islamın nurudur."

Bunu gelip Hz. Ömer'e (ra) haber verdiler. Bunun üzerine Hz. Ömer, bir gurup ashabı da yanına alarak, Hz. Ali'nin evine gidip kapıyı çaldı. Hz. Ali dışarı çıkınca, ey Ebul Hasen, sen Resullullah'ın (asm) mübarek ağzından, "Ömer, cennetteki insanların ışığı ve islamın nurudur", buyurduğunu işittin mi? diye sordu. Evet, işittim, dedi. Bunu bana yaz, dedi.  Hz. Ali (ra) şöyle yazdı:

"Bismillahirrahmanirrahim! Bu Ali bin Ebu Talib'in Ömer bin Hattab'a vesikasıdır. Resullullah'tan işittim. O da Cebrail (as)'den, O da Allah'tan bildirdi. "Şüphesiz ki, Ömer bin Hattab Cennetteki insanların ışığı ve İslam'ın nurudur".

Hz. Ömer (ra), bu yazıyı alıp evladına verdi ve şöyle vasiyet etti; Ben vefat edince bu yazıyı kefenimin içine koyun ki, bununla Allah'a kavuşayım. (Molla Cami) 

Şüphesiz ki, ashabın faziletleri sayısızdır, onların faziletlerini anlatmaktan diller acizdir. Ne mutlu o kimselere ki, bu kıssalardan kendisine ders alır.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.