Hava Durumu

FETÖ Mezhebi ve  Moon tarikatı! (1)

Yazının Giriş Tarihi: 17.07.2017 10:32
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.07.2017 10:32

Son yıllarda medyanın gündeminden düşmeyen, "Moon" tarikatını halkımız merak etmeye başladı. Bu merakı bir nebze de olsa gidermek maksadıyla, NoktaDergisi'nin bu konuda yaptığı geniş bir araştırmadan iktibasla sizlere sunacağım. Daha sonra da bu iki mezhebin karşılaştırmasını vereceğim.

"Moon Tarikatı'nın lideri, Sun Myung Moon Kuzey Koreli bir köylü ailenin çocuğudur. Daha 16 yaşındayken kendisine vahiy geldiğini söyleyen Moon, 1954'de Seul'de Birleşik Kiliseyi kurdu. 1959'da Amerika günleri başladı. Kiliseleri birleştirme çalışmalarında 1989'a kadar anti-komünist mesajlar ağırlıklıydı. (Komünizmin çöküşünden sonra da, Batı'nın Komünizmden sonra en büyük tehlike gördüğü İslamiyet'e yöneldi.)

Moon Tarikatı, 80'li yıllarda Türk kamuoyunda ABD güdümlü olarak düzenlenen Dini Araştırmalar Konferansları ile (Türkiye'deki Abant Toplantılarını hatırlayalım) tanınmaya başlandı. Aslen Kuzey Koreli olan ve Amerika'da yaşayan tekstil ve otomotiv sanayii yatırımcısı Myung Moon liderliğindeki tarikat, Kiliseleri birleştirmek (UnificationChurch) felsefesini yaymak amacıyla bu toplantılarda çeşitli ülkelerin tanınmış isimlerini bir araya getiriyor ve bu ülkelerde örgütlenmeye çalışıyordu.

Tarikat, Hıristiyanları birleştirmenin yanı sıra, Müslümanlarla Hıristiyanları da birleştirmeği gaye edindiği için İslami kesimi de hedef kitle seçti. Türkiye'deki ilk girişimleri de bu amaca uygun olarak başladı. "Dini Araştırmalar" " Hoşgörü" "Diyalog" görüşmeleri ile Türkiye'den özellikle dini çevreden çok aşina isimler tarikata, tarikatın toplantılarına katılmaya başladı. ( ABD'de, "Dinlerarası ilişkiler" toplantısından izinsiz gittiği gerekçesiyle kovulan Türkiye Gazetesi yazarı A.G.Tunceroğlu yazısında, toplantıya, Türkiye'den 40 kadar ilahiyatçının katıldığını yazdı. Hürriyet'in haberine göre, tarikatın editörlüğünü ve danışmanlığını yapan Prof.Yaşar Nuri Öztürk olmak üzere, Prof. Zekeriya Beyaz, Prof. Mehmet Aydın, Prof. Mehmet Erkal gibi akademisyenlerle, Kasım Gülek ve Deniz Baykal gibi siyasetçiler de tarikat toplantılarına katılmışlardır. )

Moon Tarikatı'nın 80'li yıllarda başlayan Türkiye serüveninde siyasi ve medya çevrelerindeki isimlerden sonra şimdi de dini çevrelerin tanınmış isimlerinin eklenmesi ile faaliyet alanı genişledi. Bu yüzden Türkiye, Moon için ideal bir çalışma alanı haline geldi. Bu tarikatın ilişki kurduğu isimler arasında kimler yok ki?

Müslüman olmamasına rağmen İslami kesime neden bu kadar yatırım yaptığı konusunda bir takım soru işaretlerine yol açmaya başladı. Hadisleri inkâr eden, Moon Tarikatı, peygamberin herkes gibi bir insan olduğunu, sözlerinin Kur'an-ı kerimle çeliştiğini ve inkâr edilebileceğini ileri sürüyordu.(Gülen'in şu sözlerini hatırlayalım;''Efendimiz şimdi bana gelse dese ki, açıktan açığa gelse, uyku muyku değil. Şurda dese ki 'Fetullah bu iş tamam artık. Sen ve bazı arkadaşların gidin bundan sonra mağaralarda inziva yapın' dese. Aynı şemailini görsem böyle. Diyeceğim ki 'Ya ResulAllah sana saygım sonsuz. Fakat müsaade buyurursan ben, sen vefat etmeden evvel dediğin şeyleri, vefatından sonra dediğin şeylere tercih edeceğim.'' )

Toplu nikâh törenleri ile tanınan tarikat, Hz. İsa'nın evlenmediği için cennete giremeyeceğini, ancak Moon'un takdisi ile girebileceği inancında. Tarikat lideri olarak sınırsız derecede zenginleşen Moon'un lideri SunMyung Türkiye'de ve İslam dünyasında ne yapmak istiyor? Moon'un amaçları ne? Türkiye'nin en ünlü simaları, ilahiyatçıları bu "tuhaf" tarikatın içinde ne arıyor? Soruları tartışma konusu olmaya başladı.

Devam edecek...


 

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.