Hava Durumu

Ey hükümet şu sese kulak ver

Yazının Giriş Tarihi: 03.09.2021 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.09.2021 06:30

Bugünlerde yeni "Anayasa" tekrar CUMHUR İTTİFAKININ gündeminde. Tanzimat'tan bu yana yapılan nice Anayasalar halkımızın huzurunu sağlamadığı gibi; tam tersine sıkıntı ve problemlerin artmasına ve hatta kargaşa ve kaosa zemin hazırladı. Çünkü; batıdan hep esinlenerek çatısı teşkil edildi de ondan. Zira batı anayasaların tümü, Hristiyan temelleri üzerine bina edilmişlerdir. Dolayısıyla Müslüman bir imama tiyatrocu kadın kostümü gitmez. Bunca ısrar ve zarardan sonra, bu defa ANAYASAL ÇATI inşallah yerli "değerler sistemi" üzerine inşa edilir, ümidindeyim.

Daha işin başında batı orijinli yasaların zarardan başka bir katkısı olamayacağının sosyolojik bir tespitini yapan ve hükümeti bu noktadan ikaz eden ender dostlarımızdan biri olan Avusturya Prensi Mettenich'in şu muhteşem tespitini tekrar CUMHUR İTTİFAKINA arz etmez istiyorum.

İşte o dost ses:

"İmparatorluk günden güne zayıflanmaktadır. Niçin saklamalı? Onu bu hale düşüren sebeplerin başında Avrupalılaşma zihniyeti gelir. Temellerini III. Selim'in attığı bu zihniyeti, derin cehaleti ve sonsuz hayalperestliği yüzünden II. Mahmut son haddine vardırır.

Babıali'ye tavsiyemiz şudur: hükümetinizi dini kanunlara saygı esası üzerine kurunuz. Devlet olarak varlığınızın temeli, Padişah ile Müslüman teb'a arasındaki en kuvvetli bağ, dindir.

Zamana uyun, çağın ihtiyaçlarını dikkate alın. İdarenizi düzene sokun, ıslah edin. Ama yerine size hiç de uymayan müesseseleri koymak için eskilerini yıkmayın. Avrupa medeniyetinden sizin kanun ve nizamlarınıza uymayan kanunları almayın.

Batı kanunlarının temeli Hıristiyanlıktır. Müslüman Türk kalınız. Tatbik edemeyeceğiniz kanunu çıkarmayınız. Hak bellediğiniz yolda ilerleyin. Batı'nın sözlerine kulak asmayın. Siz ilerlemeye bakın. Adalet ve bilgiyi elden bırakmayın. Avrupa efkar-ı umumiyesinin az çok değeri olan kısmını yanınızda bulacaksınız...

Kısaca, biz Babıali'yi kendi idare tarzının tanzim ve ıslahı için giriştiği teşebbüsten vazgeçirmek istemiyoruz. Avrupa' yı örnek olarak almamalıdır kendine. Avrupa'nın şartları başkadır, Türkiye' nin başka. Avrupa'nın temel kanunları Doğu'nun örf ve adetlerine taban tabana zıttır. İthal malı ıslahattan kaçının. Bu gibi ıslahat Müslüman memleketlerini ancak felakete sürükler. Onlardan hayır gelmez sizlere. " Metternich.

Bu söze bilmem eklenecek bir şey var mı?

Aradan bir buçuk asır geçmesine rağmen bu ülkede hala "anayasa" tartışması gündemi meşgul ettiğini görüyoruz. Çünkü bu millet hakikaten ruhuna uygun bir libas arıyor. Binaenaleyh Prens Metternich'in anayasa ile ilgili teşhisinin ne kadar doğru olduğunu bir kez daha görüyoruz.

Evet, Bu milletin bir "yüz-yüz elli yıl daha kaybına" tahammülü yok. Geliniz "bünyesine, köklerine, inancına  uygun bir anayasal yapıyı" korkmadan, çekinmeden kuralım. Hem tarihimize ve hem de istikbalimize karşı sorumluluğumuzu yerine getirmenin hazzını bu millete yaşatalım. Zira her millet kökü üzerine yaşar.

Şu körü körüne Avrupa muhabbeti bize nice şeyleri kaybettirmiştir. Önümüzde dağ gibi bir Japonya örneği var. Cumhuriyet ittifakından bu cesur hamleyi ümitle bekliyoruz, inşallah.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.