Hava Durumu

DÜNYANIN KAÇ YÜZÜ VARDIR?

Yazının Giriş Tarihi: 12.06.2017 09:27
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.06.2017 09:27

Ramazan ayı, rahmet, dua ve mağfiret ayıdır. Bu ay Kur'an ve Hadislerin ifadesiyle aynı zamanda manevi hasenat ve sevap tohumlarının ekildiği ve "Bir'e yüz, bin, on bin ve otuz bin" sevabın verildiği bir aydır.  Şeytanların bağlandığı, yardımlaşma, merhamet ve adalet duygularının zirve yaptığı, on bir ayın sultanıdır. 

İslam'ın Dünya'ya bakışı acaba bir lokma bir hırka mı? Yoksa dünyanın bir kazanç yeri olduğu, her eşyasından layığınca istifade edilmesi noktasından değerlendirilmesi gerektiğidir. 

İşte bu nokta, bazen kafamızı karıştırıyor.  İşte RNK 'dan "Sözler" kitabından bununla ilgili sorulan soru ve cevabı aşağıda veriyoruz. Sanırım, bu problemimizi kökten kesen bir cevaptır: 

RİSALE-İ NUR'A GÖRE DÜNYANIN ÜÇ FARKLI YÜZÜ!

  "Birinci nokta: Ehl-i dalâletin vekili der ki: 'Ehâdisinizde (Hadisi şerifler) dünya tel'in (lanetlenmiş) edilmiş, cife (leş) ismiyle yad edilmiş. Hem bütün ehl-i velâyet ve ehl-i hakikat dünyayı tahkir ediyorlar, "Fenadır, pistir." diyorlar. Halbuki, sen bütün kemâlât-ı İlâhiyeye (İlahi güzellikler, mükemmellikler) medar ve hüccet, onu gösteriyorsun ve âşıkane ondan bahsediyorsun.'"

"Elcevap: Dünyanın üç yüzü var."

"Birinci yüzü; Cenâb-ı Hakkın esmâsına bakar. Onların nukuşunu gösterir. Mânâ-yı harfiyle ( yani San'atkâra bakar. Resimin Ressamı göstermesi), onlara aynadarlık eder. Dünyanın şu yüzü, hadsiz mektubat-ı Samedâniyedir (İlahi mektuplar). Bu yüzü gayet güzeldir; nefrete değil, aşka lâyıktır."

İzahı: Dünya ve kainat Allah'ın isim ve sıfatlarının talim edildiği bir mekteptir. Bu yüzü ile dünya ve kainat güzeldir, övülmeye ve sevilmeye layıktır.

"İkinci yüzü âhirete bakar. Âhiretin tarlasıdır, Cennetin mezraasıdır, rahmetin mezheresidir. Şu yüzü dahi, evvelki yüzü gibi güzeldir. Tahkire değil, muhabbete lâyıktır."

İzahı: Dünya ve kainat ahretin kazanıldığı bir yer bir tarla olmasından dolayı, bu yüzü ile de güzeldir ve sevilmeye layıktır.

"Üçüncü yüzü insanın hevesâtına bakan ve gaflet perdesi olan ve ehl-i dünyanın mel'abe-i hevesâtı olan yüzdür. Şu yüz çirkindir. Çünkü fânidir, zâildir, elemlidir, aldatır. İşte, hadiste varid olan tahkir ve ehl-i hakikatin ettiği nefret, bu yüzdedir." 

İzahı: Dünya ve ahretin bir de üçüncü yüzü vardır ki Allah'ı ve ahreti unutturan günah ve dalalete davet eden yüzüdür. Bu yüzü ile dünya zararlı ve faydasızdır. 

Fuzuli Bağdadi dünyanın fani yüzünü şöyle ifade etmiş:
Dünya tadı bal tadı,
Dünya beni aldattı.
Altına zehir koydu,
Üstü yine bal tadı.


 

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.