Hava Durumu

Din ve fen ilimlerinin mezci!

Yazının Giriş Tarihi: 04.07.2016 09:12
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.07.2016 09:12

Bu topraklara yeniden Şark kültürü ekilmelidir. Şarkın kültürünü Garbın fen ve teknolojisiyle takviye ve mezc edilmelidir. Şarkın ruhu ihya edilmeli lakin Batının bilimleri de ithal edilmelidir. Tedrisat baştan sona yeniden ıslah edilmelidir. Şarkın uzun zamandan beri kendini yenilememesinden dolayı,  eskiyen yerleri çağımızın şartlarına uygun metotlarla takviye edilmelidir.

 İslam ruhunu dimdik ayakta tutacak şekilde verilecek ilimlerde ve özellikle de ahlâk ve âdâb gibi sosyal ilimlerde, eğitim ve öğretimin, kalplere manaları göndererek onları harekete geçirecek ve gönülleri gafletten benlik rehâvetinden kurtaracak şekilde bir hitabetle yapılması gerekir. Dersin yanında, öğrencilerin ne yaptıkları ve ne ettikleri de takip edilmeli; öğrendikleri ilimlere aykırı hareket ettikleri veya inandıklarını yapmada kusur gösterdikleri takdirde, hataları onlara hatırlatılmalı. Bu ihtarda, kalplerini tahrik ve gönüllerini etkileyecek bir üslup kullanılmalıdır. Bu sebeple öğrenim kadrosunun da imkân dairesinde aklî ve ahlâkî açıdan mükemmel olması gerekir.

Allah'ın "Eğer Allah'ın dinine yardım ederseniz, Allah da size yardım eder. Ayaklarınızı sâbit kılar."; "Bizim yolumuzda cihâd edenlere yollarımızı kolaylaştırır ve yol gösteririz"; "Allah kendisinden korkan müminlerle beraberdir"; "Kafirler istemese de, din-i İslâmı bütün dinlere galip kılmak için..." va'dlerine güvencimizden; yine rabbimizin "Allah bir kavmin durumunu, kendileri hallerini değiştirmedikçe değiştirmez" haberini bildiğimiz ve Avrupa devletlerinin halinden haberdar olduğumuz için, kesin olarak biliyoruz ki, dinî eğitimin zikrettiği şekilde ıslahı, bütün Osmanlı ümmetinin ruhlarına sirâyet edecek yeni bir hayat olacaktır. Kısa zamanda bu durum, bütün Müslümanların birleşmesi meyvesini verecek ve düşmanlarımıza rağmen Osmanlı Devleti'nin şemsiyesi altında bütün Müslümanlar toplanacaktır. Bu acizlerinin kanaatı, devleti ve milleti koruyacak olan tek şey budur. Bunun için sarf edilecek gayret, herhangi bir dâhilî veya haricî-siyasî işten daha faydalı olacaktır...

Zira siyaset kuvvetledir. Kuvvet ise, şeref ve satvetle olur. Bu da birlikle te'min edilir. Birlik itaatla olur. Gerçek itaat da sağlam imanla mümkündür. Sağlam iman da, arz edildiği şekilde te'min edilir. Osmanlı ülkesindeki Müslümanların çoğunluğu, dertlerinin devasının dinin emirlerine dönmekte olduğuna inanmaktadır. Hamdolsun O Allah'a ki, devletimizi, istediklerini te'min için muvaffak eylemiş.

İşte Şeyhülislam'a arz ettiğimiz hususlar bunlardır. Kabul görürse, bizim ve Müslümanların arzuladığı zaten budur. Görmezse biz aczimize rağmen görevimizi yaptık. Allah'tan Emir'ül Mü'minin ve devlet erkânını, istediklerimizi yapmakta muvaffak kılmasını diler, halife-i A'zam'ın muzafferiyetine dua eyleriz".   M. Abduh

 

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.