Hava Durumu

Bursa'da Nursi Paneli (2)

Yazının Giriş Tarihi: 31.03.2017 10:08
Yazının Güncellenme Tarihi: 31.03.2017 10:08

Cumartesi günü Merinos Osmangazi salonunda icra edilen Nursi Paneli ile ilgili mesajları paylaşmaya devam ediyoruz.    

Panelistlerden Prof. Musa Kazım; Bediüzzaman'ın, "müspet hareketini", "Toplum Ve Aile" hakkındaki görüşlerini aktardı:

"Mücedditler, aynı zamanda mürşittirler. Bir müceddit ve bir mürşit olarak Bediüzzaman'ın benimsediği temel meslek, müspet harekettir. "

"Bediüzzaman müspet hareketi bir temel vazife olarak görmüş ve şiar edinmiştir.O hiçbir zaman menfi hareketlere müsaade etmemiş; her vesileyle kardeşlik, muhabbet, ittihat ve ittifakın lüzumunu ortaya koymuştur. Kardeşlik ruhunu zedeleyen ve Müslümanlar arasındaki birliği bozan hareketlere asla iltifat etmemiştir. Kabilecilik, kavmiyetçilik, menfi milliyetçilik gibi his ve fikirleri kesin bir dille reddetmiştir. Risale-i Nur küliyatı buna şahittir."

"Müspet hareket, Risale-i Nur'un ilim ve irfana, tebliğdeki ikna metoduna, muhabbet ve şefkate dayanan irşad mesleğidir. Müspet hareket aynı zamanda bütün peygamberlerin ve bütün mücedditlerin de temel mesleğidir. Zira bütün mücedditler Resulüllah'ı (s) takip etmişler, asırlarının şartlarına göre bu mesleğe azami hassasiyet göstermişlerdir."

"İmam Gazali, İmam Rabbanî, Abdulkadir Geylanî, Mevlana Celalüddin Rumî, Mevlana Halid-i Bağdadî ve Bediüzzaman Said-i Nursî... Bütün bu âlimler, müspet hareketi prensip edinmiş olan mücedditlerdir. Hepsinin ortak gayesi insanları Hak Taala'nın rıza çizgisine çekmek ve onların ebedî saadetlerine vesile olmaktır. "

LİLLAH,LİECLİLLAH, LİVECHİLLAH"

Dr. Murat Çiftkaya, sunumunda; daha çok "muhabbet" üzerinde durdu. Bediüzzaman'ınmuhabbet hakkındaki görüşünü; hikmet ve Şefkat çerçevesinde tarif edebiliriz, diyerek bunun örneklerini sundu:

"O, İnsana, hayvana, bitkilere ve hatta cansızlara bile şefkat ve muhabbet göstermiştir.İnsanların ahiretin kurtuluşunu hadeflemiştir. O'na göre muhabbet, kainatın yaratılış sebebidir. O, bu nedenle kainatı ve içindekilerini Allah namına sevmiştir. Bütün hayatında şu cümleler onun temel gayesi olmuştur.o şu üç prensip dairesinde ömrünü sürdürmüştür: "Lillah,Lieclillah, Livechillah".

Lillah:  Allah için, Allah yoluna, Allah aşkına gibi manalara geliyor.

Lieclillah: Allah için, Allah rızası için,Allah rızasıdairesinde işlemek.

Livechillah: Allah için, Allah nâmına, Allah aşkına demektir.

"Allah için işleyiniz, Allah için görüşünüz, Allah için çalışınız, Lillâh, Livechillâh, Lieclillâhrızâsıdâiresinde hareket ediniz, o zaman sizin ömrünüzün dakikaları, seneler hükmüne geçer."(bk. Lem'alar, Üçüncü Lem'a.)

Sosyal, politik ve siyasi gündemin Yoğun koşuşturması içinde,biz Bursalılara, manevi bir esintiyi ruhlarımıza sunan ve bu çalışmaları organize eden büyükşehir Belediyemize, Bursa Kültür Vakfına ve Bursa İttihat, eğitim, Kültür Derneği'ne bir kez daha tüm Bursalılar adına teşekkürlerimi ve şükranlarımı sunuyorum. Allah razı olsun diyorum.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.