Hava Durumu

Biri kızıl sultan öbürü hürriyet kahramanı!

Yazının Giriş Tarihi: 19.01.2016 09:17
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.01.2016 09:17

Turgut Özal, Ülkemizi kuşatan hastalıklı zihniyeti, "değişim ve İslam" konulu sempozyumda, tarif ederken, milyonların nasıl  uyutulduğunu, başından geçen bir hatıra ile açıklıyor: 
"1930'lu yıllar... Ben ilkokuldayım,ilkokul son sınıftayım. Tabi o zaman bizi bambaşka yetiştiriyorlar. İlkokulda okutulan şeyleri,bugün benim yaşlarıma yakın kimseler herhalde hatırlayacaklar. Biz,bir Türk'ün on düşmana bedel olduğunu,bir Türk'ün dünyaya bedel olduğunu... Daha birçok şeyleri öğrendik. Ama bunları,kendimizin ufak dünyasında öğrendik. Yani dış dünyayla hiç bir alakamız yoktu. Dış dünyayı değil,İstanbul'u bile bilmiyorduk. Bunları okuyorum kitaptan... İyi de bir talebeyim. Rahmetli dedem,o sırada bize misafir gelmiş. O da gençliğinde,İstanbul'da bulunmuş. Sultan Abdülhamit zamanında... Okuduğum tarih kitabında "Kızıl Sultan" diyor,Sultan Abdülhamit'e... Ben okuyorum,o da dinliyor... Döndü,"Bunların hepsi yalan. Size yanlış şey öğretiyorlar" dedi. "Dede,sen mi iyi bileceksin,kitap mı iyi bilecek?" dedim... 

Daha Biz böyle büyüdük. Aradan seneler geçti. Yurt dışına gittik. Yurtdışında çok kaldım. Orada bazı kitaplar elime geçti. Bu konularda biraz araştırma yaptım. Yurt içinde de ufak tefek, kenarda köşede, kırıntı gibi gelen... O sırada çok sarih değil, bilgiler var... Baktım ki, dedem haklı... Dedem haklı. Onun üzerine dedim ki; yani şu tarihi anlatmanın tersliğine bakın. Bu zata "Kızıl Sultan" dediler. Devrine bakıldığı zaman, hemen hemen hiçbir toprak parçası vermemiş. Siyaseten fevkalade iyi idare etmiş. Demiryollarını yapmış, okullar yapmış, birçok şeyleri var. Bunları görüyorsunuz. Ondan sonra İttihat Terakki gelmiş. Birlik ve gelişme... Öyle mi?.. 1909... 1918'de koskoca imparatorluk, bozuk para gibi harcanmış. Doğru mu, değil mi? Şimdi... Birisi Kızıl Sultan, öbürleri hürriyet kahramanı... Öyle mi, değil mi? Şimdi, tarih bu işi nasıl bu kadar yanlış yapabilir. Yani bu suali sormamız lazım, diye düşündüm. Zannediyorum, bu sualler soruluyor artık Türkiye'de... Bu suallerin sorulması lazım. Bunun gibi, başka suallerin de sorulması lazım.

Tarihi doğru bilmeyip hep yanlış şeyleri öğrendiğimiz zaman hakikaten gelişmemiz imkan dahilinde değildir. Yani bunu herhangi bir kasıtla söylemiyorum. Ben şu düşüncedeyim veya siz şu düşüncedesiniz diye, bir şey içerisinde değilim... Söylediğim sadece, her şeyin doğrusunu öğrenelim. Her şeyi, icabında sorgulayalım. Ama bunu kavga etmeden, insan gibi, yani bir nevi anlayış içerisinde, hoşgörü içerisinde yapalım. Bunu yaptığımız zaman, emin olunuz bu toplum çok ileriye gider. Çünkü bu toplumun insanlarının kabiliyeti (bilmiyorum ne sebepten) hakikaten inanılmazdır. 

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.