Hava Durumu

ABD'nin Ortadoğu politikası ve amacı nedir?(3)

Yazının Giriş Tarihi: 20.09.2019 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.09.2019 07:30

Önceki yazımızda, ABD'nin BM kararlarına, politikasına aykırı gördüğü için, hayır (ret) verdiklerinden birkaç tanesini zikretmiştik ve benzer kararların da oldukça kabarık bir yekûn teşkil ettiğini söylemiştik. BM Kararlarında da görüldüğü gibi, ABD dün olduğu gibi bugün de Dünya halklarını huzur, barış ve refahı için atılan her adıma engel olmuştur. Sadece yukarıdaki BM kararlarına hayır diyebilen bir zihniyetin varlığı bile insanı ürkütüyor. Peki, bütün bu olup bitenler aşikâr iken ABD ne istiyor? Ortadoğu'daki politikası ve amacı nedir? diyerek, "cevap arayışını" sürdürüyoruz.

Belgeleri tarayarak geçmişe, maziye ve insanlık tarihine, şöyle bir göz gezdirelim:

1948: İsrail kuruluyor. ABD, sürgün edilen Filistinlilerin geri dönmesine izin vermesi için İsrail'e baskıda bulunmayı reddediyor.

1949: CIA Suriye'deki seçilmiş hükümeti deviren askeri darbeyi destekliyor. (Ve unutmayalım ki, Türkiye'deki tüm darbelerin kaynağı ve menşei de ABD olmuştur)

1953: CIA İran'daki (İngiliz petrol şirketini kamulaştırmış olan) demokratik yollarla seçilmiş Musaddık Hükümetinin devrilmesine yardım ederek Şah Muhammed Rıza Pehlevi'nin çeyrek asırlık baskı ve diktatörlük yönetimine kapı açıyor.

1956: Mısır'ın Doğu Blok'undan silah almasının ardından ABD, Mısır'daki Asuan Barajı için verdiği mali yardımı kesiyor.

1956: İsrail, İngiltere ve Fransa Mısır'ı işgal ediyorlar. ABD işgali desteklemiyor ama işin içine ABD'nin NATO'daki müttefiklerinin dâhil olması Washington'un bölgedeki adını büyük ölçüde lekeliyor.

1958: ABD birlikleri "istikrarı" korumak amacıyla Lübnan'a çıkıyor.

1960: ABD Irak Lideri Abdülkerim Kasım'a başarısız bir suikast girişiminde bulunuyor.

1963: ABD,  kısa bir süre sonra başına Saddam Hüseyin'in geçeceği Irak Baas Partisine öldürülecek komünistlerin adını veriyor. Onlar da bu işi canla başla yerine getiriyor.

1967: ABD İsrail'i 1967 savaşında işgal ettiği topraklardan çekilmeye çağıran 242 sayılı Güvenlik Konseyi kararının uygulanması için Güvenlik Konseyinde harcanan her türlü çabayı engelliyor.

1970: Ürdün ile FKÖ arasında iç savaş. İsrail ve ABD, eğer Suriye FKÖ'yü desteklerse, Ürdün lehine müdahale bulunmaya hazırlanıyor.

1972: ABD Sedat'ın barış anlaşması imzalaması yolundaki girişimlerini engelliyor.

1973: ABD Askeri yardımı, İsrail'in Suriye ve Mısır ile yaptığı savaşta durumu lehine çevirmesini sağlıyor.

1973-75: ABD Irak'taki Kürt isyancıları destekliyor. İran 1975'te Irak'la anlaşmaya varıp sınırı kapattığında, Irak Kürtleri katliama uğratıyor ve ABD Kürtlere sığınma hakkı vermiyor. Kissinger gizli bir toplantıda; "örtülü eylem, misyonerlikle karıştırılmamalı" diyor.

1978-79: İranlılar Şah'a karşı gösterilere başlıyorlar. ABD Şah'a onu "koşulsuz" desteklediklerini söylüyor ve onu güç kullanmaya zorluyor. ABD son ana kadar, Şah'ı kurtarmak için askeri darbe düzenlemeye çalışıyor, ama işe yaramıyor.

1979-88: ABD 1979 Aralığındaki Sovyet işgalinden altı ay önce Afganistan'daki Mücahitlere eğitim veriyor ve 3 milyar doları silah ve para yardımında bulunuyor. ( tıpkı bugün kuzey Suriye'de Kürtlere binlerce TIR ağır silah ve para yardımı yaptığı gibi)

(devam edecek)

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.