Hava Durumu

ABD'nin Ortadoğu politikası ve amacı nedir? (2)

Yazının Giriş Tarihi: 13.09.2019 07:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.09.2019 07:00

(ABD ve Kapitalist Ülkelerin İnsanlık Dışı Davranışları)

Önceki yazılarımızda, ABD'nin BM Kararlarına politikasına aykırı gördüğü için hayır verdiklerinden birkaç tanesini zikretmiştik ve benzer kararların da oldukça kabarık bir yekûn teşkil ettiğini söylemiştik. BM Kararlarında da görüldüğü gibi, ABD dün olduğu gibi bugün de dünya halklarını huzur, barış ve refahı için atılan her adıma engel olmuştur. Sadece yukarıdaki BM kararlarına hayır diyebilen bir zihniyetin varlığı bile insanı ürkütüyor. Peki, 'Bütün bu olup bitenler aşikâr iken ABD ne istiyor? Ortadoğu'daki politikası ve amacı nedir?' diyerek 'cevap arayışına' yönelik yazılarımıza devam edeceğimizi belirtmiştik.

1980'e kadar  'Büyük Şeytan ABD'nin' Ortadoğu'da işlediği mel'anetleri kısaca aktarmıştık ve kaldığımız yerden devam ediyoruz:

1980-88: İran- Irak savaşı. Irak İran'ı işgal ettiğinde, ABD Güvenlik Konseyi'nin işgali kınamaya yönelik herhangi bir eylemde bulunmasına karşı çıkıyor. ABD kısa bir süre sonra Irak'ı terörizmi destekleyen ülkeler listesinden çıkarıyor ve Amerikan silahlarının Irak'a aktarılmasına izin veriyor. Aynı zamanda, İsrail'in de İran'a silah satmasına izin veriyor(şu şeytanlığa bak). 1985'te bizzat kendisi (gizli de olsa) İran'a doğrudan silah satıyor. ABD, Irak'a istihbarat veriyor. Irak 1984'te kimyasal silah kullanıyor. ABD, Irak'la tekrar diplomatik ilişki kuruyor. 1987'de ABD donanmasını Basra Körfezine gönderip Irak'ın tarafını tutuyor; aşırı saldırgan bir İran sivil uçağını düşürüp 290 kişiyi öldürüyor.

1981-86: ABD açıkça Kaddafi'yi yok etmek amacıyla, Libya'nın üzerinde hak ettiği sularda tatbikatlar yapıyor. 1981'de bir Libya Uçağı bir füze atıyor ve iki Libya uçağı düşürülüyor. 1986'da Libya herhangi bir hedefi vurmayan füzeler ateşliyor ve ABD sahildeki askeri üslere ve Libya devriye gemilerine saldırıp 72 kişiyi öldürüyor. Berlin'de bir gece kulübünde patlayan bir bomba yüzünden iki kişi ölünce, ABD olayın arkasında Kaddafi'nin olduğunu iddia ediyor ve Libya'yı iki büyük saldırıyla bombalayıp aralarında Kaddafi'nin üvey kızının da bulunduğu onlarca sivili öldürüyor.

1982: ABD, İsrail'in Lübnan'ı işgal edip 10.000'den fazla sivili öldürmesine "yeşil ışık" yakıyor.

1983: Barış gücü altında ABD Lübnan'a giriyor, iç savaşta bir taraf lehine müdahale ediyor.

1988: Saddam Hüseyin kendi Kürt halkından binlerce kişiyi (5 bin) kimyasal silahlar kullanarak öldürüyor. ABD Irak'la ekonomik bağlarını güçlendiriyor.

1990-91: ABD Irak'ın Kuveyt'i işgalini diplomatik çözüme kavuşturma yolundaki her türlü çabayı reddediyor. ABD Irak'a karşı savaşan uluslararası koalisyonun liderliğini yapıyor. Sivil alt yapı hedef alınıyor. (Irak'ın elli yıllık petrol gelirlerine savaş masrafı olarak ABD el koymuştur)

1991: ABD Irak'a korkunç ekonomik yaptırımlar uyguluyor. ABD ve İngiltere bunları kaldırmaya yönelik tüm girişimleri engelliyor. Yüz binlerce insan ölüyor. Yaptırımları korkunç insani sonuçlarını Madeleine Albright  "bu bedeli ödemeye değer" cevabını veriyor.

1998: ABD ve İngiltere silah denetimi gerekçesiyle Irak'ı bombalıyorlar.

1998: ABD Tanzanya ve Kenya'daki ABD elçiliklerine düzenlenen saldırılarına misilleme olarak, Sudan'ın ilaç arzının yarısını üreten fabrikayı imha ediyor.

Peki, gerçekten bir kitap hacmini oluşturacak kadar ABD'nin bu insanlık dışı davranışları ve yaptırımları ABD ve Kapitalist Ülkeler neden yapıyor? (devam edecektir)

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.