Hava Durumu

ABD'de açılan cami bir vizyon ve ihanet hikayesi!

Yazının Giriş Tarihi: 15.04.2016 09:12
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.04.2016 09:12

Bir dostumun WhatSapp'tan bana gönderdiği, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD'de açtığı Cami'nin ilginç ve ibretlik perde arkasını anlatan bir yazıyı yorumsuz olarak sizlerle paylaşmak istiyorum.


"Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Washington yakınlarında açılan 'Diyanet Center'ın ilginç hikâyesini dinleyin. Tam ibretlik bir hikâyedir. Satılması için uğraşılan bir arazi, Diyanet İşleri Başkanlığı, ABD Maryland eyaletinde 1993 yılında, 62 dönümlük bir arazi alır. Arazi Washington'a 30 dakika uzaklıktadır. 2007 yılında Diyanet İşleri Başkanlığından yöneticiler arazinin durumunu görmek için buraya gelir. Başkanlığa verilen bilgide, arazinin ormanlık içinde olduğu, bazı yerlerinin sulak, başkente de uzak olduğu söylenir. Buradan Diyanet yöneticilerine yapılan tavsiyede, "Bu arazi satılırsa, ABD'de on tane evalınır ve hepsi mescit yapılabilir" denir.


Dönemin Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Mehmet Görmez, 2008'de bir toplantı için ABD'ye gelirken, bu arazinin satılması için de görevlendirilir. Buranın satılmasıyla elde edilecek gelirle on tane ev alarak, mescit yapılması için plan yapması da istenir.


Başbakan Erdoğan devreye girer. Mehmet Görmez araziye gelir. Arazinin güzelliği, büyüklüğü ve Washington'a yakınlığından çok etkilenir. Buranın satılmasının hata olduğunu düşünür ve Washington'dan Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu'nu arar. Durumu anlatır, kararı tekrar gözden geçirmek için Türkiye'ye döner. Burada büyük bir cami, kültür merkezi benzeri bir şey yapılabileceğini, bunu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a anlatmaları halinde, onun da konuya sıcak bakacağını söyler, hemfikir olurlar.

Mehmet Görmez, 2008 yılında Türkiye-Avusturya maçı için Viyana'da olan Başbakan'la orada görüşür. Başbakan, araziden haberdar olduğunu, ne yapmak istediklerini sorar. Konuyu dinler, hemen TOKİ Başkanı'nı arar. Washington'daki bu araziye uygun bir proje hazırlaması için Mehmet Görmez'le beraber hemen ABD'ye gitmesini ister. Görmez, Başkan ve bir mimar, bir hafta sonra ABD'ye gider, arazide incelemelerde bulunur.


GÖRÜNMEZ BİR ELİN ENGELLEME ÇABALARI


İnceleme esnasında, ABD'de yaşayan Türklerden bir grup, E.B. ile özel bir görüşme yapmak ister. Görüşmenin sonuna doğru Görmez de görüşmeye davet edilir.  E.B. arazinin ormanlık olduğunu, meskûn bir yer olmadığını ve satılmasının sanki daha uygun olacağını belirtir. Ayrıca, bu arazinin satılması halinde, ABD'de on tane evalınabileceğini, bunların da mescit yapılmasının daha etkili sonuçlar vereceğini de söyler. Tıpkı Diyanet görevlileri gibi. Hatta araziye talip olanların olduğunu da söyler. Ancak orada karar verilmez ve ekip Türkiye'ye döner.

 

Yine de arazide inceleme yapan mimar, bir proje hazırlar ve hep beraber Başbakan Erdoğan'a gidilir. Proje, bir cami, bir Kur'an kursu, bir de lojmandan ibarettir. Başbakan projeyi beğenmez ve eleştirir. TOKİ Başkanı, arazinin uygun olmadığı fikrini ve satılması gerektiğini tekrarlar. Başbakan ve Görmez buna karşı çıkar.


Başbakan Erdoğan, TOKİ'yi devreden çıkartır, Mimar H. Ş.'yi görevlendirir. Görmez ve Mimar yeniden ABD'ye gider. Yol boyunca nasıl bir merkez yapacaklarını konuşurlar. Araziyi görünce kanaatleri kesinleşir. Döndüklerinde Mimar Ş, araziye caminin ötesinde, içinde Türk evleri, kültür merkezi, araştırma merkezi, Türk hamamı, kütüphane de olan çok büyük bir proje hazırlar. Projeyi Görmez'le birlikte Başbakan'a sunarlar. Başbakan projeyi çok beğenir ve hemen başlanmasını ister.

 

(Konuya bir sonraki makalemizde devam edeceğiz.)

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.