Hava Durumu

Yetersizlik hissi

Yazının Giriş Tarihi: 19.04.2022 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.04.2022 03:45

Yetersizlik nedir bugün biraz bu konu üzerinde duralım istiyorum sizlerle. Öncelikle yetersizlik hissinin belirtileri nelerdir bir bakalım.

Kendimiz açısından çoğu zaman olumsuz duygulara sahip olmak,

Diğerleri tarafından reddedilme korkusu,

Düşük özsaygı,

Güçsüzlük hissi,

Muhataplarımıza uyumlanma,

Fazlasıyla özeleştiri,

Başarıları dış sebeplere bağlarken başarısızlıkları kişiselleştirme gibi belirtiler bizde yetersizlik hissinin baskın geldiğini gösterebilir.

Bu anlamda size terapide danışanlarımıza aktardığımız düşünce hatalarından yani zihnimizin bize oynadığı oyunlardan ikisini aktarmak istiyorum. Biri dürbün bakışı. Buna pozitif olanı görmezden gelme ya da pozitif olanı küçümseme diyebiliriz. Yani hayatımızla ilgili negatif olaylara dürbünle bakarken pozitif olanlara dürbünün tersiyle bakmak gibi düşünebiliriz. Bilirsiniz dürbünü ters çevirip baktığımızda odağımız olduğundan daha küçük görünecektir. Mesela biri size der ki:

 “Çok başarısız bir insanım.”

Siz de sorarsınız:

 “Bunu nereden çıkardın?”

O da der ki:

“Bugünkü sınavımın sonucu berbat gelecek.”

“Peki diğer sınavların ne âlemde?” dersiniz.

O da der ki: “5 sınav daha olduk onlar harika geçti. Ama bu sınav sonucum kötü gelecek işte.”

Burada 5 sınav sonucunu görmezden gelip yalnızca kötü geçen o tek sınav sonucuyla kişinin kendini başarısız ilan etmesine dürbün bakışı diyebiliriz. Bu örnekten devam edersek aslında göreceğiz ki mükemmellik yani tam, kusursuz, hatasız olma arzusu kişiyi yetersizlik hissine sürükleyen önemli bir faktör. Fakat bu noktada hatırlamamız gereken şey bu dünyada hiç bir şeyi mükemmel yapamayacağımızdır. Ve çok güzel bir söz var der ki: “Mükemmel, yeterince iyinin düşmanıdır.”

E peki o kadar sosyal medyada gördüklerimiz ya arkadaşlarımın hayatları ya komşumun hayatı ne olacak? Mükemmel tanımına onlar uyuyor işte... Bizler bize gösterildiği kadar biliriz insanların hayatlarını. Ve çoğu insan hayatındaki olumsuzları göstermekten hoşlanmaz.

Yazının devamı gelecek...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.