Hava Durumu

Yavaşlamak

Yazının Giriş Tarihi: 02.02.2021 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.02.2021 07:30

Herkes hızlı yaşamaktan şikâyet ediyor. Yavaşlamak istiyor. Ama çoğu zaman da nasıl yavaşlayacağını bilmiyor. Çünkü yavaşlamayı hızlı hayatının içinde düşünmeye çalışıyor. Belki 2 dakika belki 10 dakika hadi taş çatlasın 15 dakika sürüyor bu düşünce. Sonra yavaşlama istediğiyle beraber hızlanmaya devam ediyor. Yoksa işler yetişmiyor.

Yavaşlamayı sağlamanın 2 yolundan bahsetmek istiyorum bugün sizlere. Hem kendime hem sizlere şifa olması niyetiyle...

  1. Malayani işlerden uzak durmak

"Kişinin malayaniyi terk etmesi Müslümanlığının güzelliğindendir." der Peygamberimiz (s.a.v). Hadi düşünelim biz de. 24 saatimizin kaç saati dünyevi veya uhrevi faydası olacak işlerle geçiyor? Şimdi faydamıza olmayan ne varsa bir listesini çıkaralım. Sosyal medyada, haber bültenlerinde, dizilerde, tartışma programlarında geri gelmeyecek kaç saat kaybediyoruz? O saatleri geri almak adına bir farkındalık oluşturalım kendimizde. Sonra mı?

  1. Alternatif işler üretmek

Bilirsiniz. Çocuğun olumsuz davranışlarını ortadan kaldırmak adına yapılacak en anlamlı iş çocuğa olumlu alternatif davranışlar sunmaktır. Mesela tabletiyle uzun süre oyun oynamak istiyorsa çocuk -ki "istemesi" normaldir, kim istemez ki - "tableti kapaaat, kapatmazsan şu olacak bu olacak" demek yerine "tablet süren bitti, gel birlikte parka gidelim" gibi bir alternatif üretmek çocukta sınır çalışmak adına çok değerlidir.

Peki, biz yetişkinler farklı mıyız? Çocuk eğitiminde geçerli olan bir durum yetişkin eğitiminde de geçerli olması gerekmez mi?

Tabii ki geçerlidir.

Malayaniyattan uzak kaldıktan sonra açılacak olan boşlukları dünyevi veya uhrevi faydası olacak işlerle doldurma gayretinde olmak, yavaşladığımızı hissetmek için atacağımız en büyük adım olacaktır. Çünkü hızdan şikâyet etmemizin en büyük sebebi, aslında hiçbir işi yetiştiremiyor oluşumuzdur. Faydasız işleri hayatımızdan çıkardığımızda inanın büyük bir boşluk oluşacak ve hem işlerimiz yetişecek hem de ekstra yapmak istediğimiz işler için bir fırsat oluşacaktır.

Şunu da unutmamak elzemdir. Sosyal medya, televizyon, telefon, tablet, internet 'hızlı' ortamlardır. O yüzden yaşadığımız hayatla uyumlu değildirler.

En iyisi diğer yazımızda bu konuyu ele almaya devam edelim.   

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.