Hava Durumu

Uzman söylüyorsa doğru mudur?

Yazının Giriş Tarihi: 22.12.2020 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.12.2020 06:30

Hayatta verdiğimiz tepkilerde çoğu zaman otomatikleşiriz. Bunu somut olarak görebileceğimiz yer, araba kullanmaktır. Arabayı ilk kullanmaya başladığımızda vitesin topuzunu, direksiyonu, gazı, freni iliklerimize kadar hissederiz. Düşünerek hareket ederiz. Vitesin kaçta olduğunu bilir, arabayı dinler ve vitesi düşürüp yükseltirken heyecanlanırız. Radyo dinlemekten bile korkarız. Çünkü o sırada tüm vücudumuzla, duygularımız ve düşüncelerimizle arabada ve yoldayızdır.  Fakat bir zaman sonra araba kullanmak otomatikleşir. Düşünmeden hareket etmeye, son ses müzik dinlemeye başlarız.

Aynı araba kullanmanın otomatikleşmesi gibi gün içinde çoğu zaman hayatımızı kolaylaştıran kısaltmalar kullanırız. Mesela pahalı olan ürünü daha kaliteli görme eğilimindeyizdir. Ya da önceden kullandığımız, ismini sık duyduğumuz deterjanı kullanmak bizi daha rahat ve daha güvende hissettirebilir. Ve otomatikleşen ve benim bugün üzerinde durmak istediğim konu uzmanlara verdiğimiz tepkilerdir.

"Çocuk gelişimci söylüyorsa, doğrudur."

"Doktor söylüyorsa doğrudur."

 "Psikolog söylüyorsa doğrudur."

"Biz, uzmanından daha mı iyi bileceğiz?"

Evet, belki bir yere kadar doğrudur bu tepkilerimiz. Fakat şunu unutmamak elzemdir zarar görmemek adına: Düşünmeyi ve araştırmayı elden bırakmamak. Kısacası, beynimizi satmamak hatta kiraya dahi vermemek...

Psikoloji deyince aklımıza gelen isimlerin ekollerinin, kendi yorumlamaları, bakış açıları, araştırmaları sonucu oluştuğunu biliyoruz hepimiz. Çünkü bilim, insan elinde yoğruluyor. Ekoller birbirini eleştire eleştire bugüne geliyor ve eleştirilmeye devam ediliyor. Kesin doğru dediğimiz bir bilgi 1 ay sonra yanlışlanabiliyor. Minik bir araştırma insanlığa genellenebiliyor.

Doktorlar arasında, psikologlar arasında, uzmanlar arasında tam da bu yüzden ihtilaflar çıkıyor. Herkes kendine yakın hissettiği bilgiyi alıyor ve o alanda çalışmalarına devam ediyor.

Lütfen, ara sıra verdiğimiz otomatik tepkilerimizden kurtulmaya çalışalım. Ve özellikle kendi alanım için söylüyorum: Psikoloğunuzu, danışanınızı seçerken en azından bakış açısını öğrenmeye gayret edelim.

Hepimiz insanız ve uzman olsak bile hata yapma kapasitesine sahibiz.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.