Hava Durumu

Utanmak da güzeldir

Yazının Giriş Tarihi: 06.08.2020 11:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.08.2020 11:04

Şu çağda birer birer duygularımızı kaybettik. Sevgi, saygı, şefkat, aşk, hüzün... Ya kaybettik ya da içini boşalttık kelimelerin ve duyguların. Materyalizm diyoruz ya, işte en çok da duygularımız etkilendi bu akımdan. Her şey madde oldu, alt boyutlarını göremez olduk görünenin. Üstüne üstlük, maddeci oldukça sınırlı aklımızla daha çok meydan okuduk dünyaya. Biz insanlar, her şeyi bildiğimizi iddia ettik. Körleştikçe daha çok görüyoruz sandık. Özgürlüğün, sınırsızlık olduğunu zannettik.

Utanma duygusu da işte bu zamanlarda olmaması gereken bir duyguymuş, insanın özgürlüğünü sınırlandırıyormuş vehametine kapıldı insanoğlu, özellikle de özgürlük çığırtkanlığı yapan sözde uzmanlar. İnsana, utanmanın "kötü" bir duygu olduğunu aksettirdi böyle uzmanlar. Hâlbuki insanın fıtratında vardı utanmak. Utanmak kötü değil, nerede utandığın önemliydi. Sanırım en çok bu noktada hata yapıldı.

Utanmak, insanın son raddede davranışlarını kontrol eden bir mekanizmadır. Çocuklar, 2,5 yaş civarında utanma duygusunu tatmaya başlarlar. Kakalarını koltuk arkalarına geçip yaparlar mesela. İşte bu durum da utanma duygusunun fıtratımızda olduğunun en güzel kanıtıdır.

Sümüklerinizden nefes alamadığınız hale gelseniz bile burnunuzu insanların yanında karıştırır mısınız?

Ne kadar gazınız olursa olsun insanların yanında yellenebilir misiniz?

Horlamamak adına otobüste uyumayan siz değil misiniz?

Peki, bu en basit eylemleri, ihtiyaç olduğu halde yapmamamızın sebebi nedir?

Utanmak...

Sosyal hayatımızı düzenleyen önemli faktörlerdendir utanma duygusu. Fakat bizler uzman ve ebeveynler olarak taze zihinlere utanma duygusunun kötü bir duygu olduğunu nakşedersek üzgünüm bir 10 yıl sonra dünya yaşanmaz hale gelecek. Ki bence yaşanmaz hale gelmeye başladı bile.

Utanılmaması gereken alanlar üzerinde kafa yormak ve evlatlarımıza bunları aşılamak da yine bizim görevimizdir.

Çocuk, herhangi bir soruyu ebeveynine, öğretmenine utanmadan sorabilmelidir. Özellikle cinsel konularda çocukların sorularından köşe bucak kaçmak, problemlere kucak açmak anlamına gelir. Çocuk, özellikle anne - babasına sırf 'utandığı' için soramıyorsa aklına takılanları, anne  - baba o güveni veremediyse çocuğuna, çocuk sorularına cevap bulabilmek adına internet sitelerini girecek, arkadaşlarının cevaplarıyla kendini tatmin etmeye çalışacak ya da kendi içinde problemlerini yanlış yoldan da olsa halletmeye çalışacak.

Utanmak, kötü değildir. Nerede utandığımız önemlidir.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.