Hava Durumu

Sorunu çözmeden önce önlemek

Yazının Giriş Tarihi: 08.03.2022 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.03.2022 02:33

Bir adam varmış. İş yerinde ne görev verirlerse versinler hepsini kabul edermiş. Arkadaşları iş çıkışı yemeğe gidelim dediklerinde tereddütsüz olur dermiş. Eve döndüğünde eşinin ve çocuklarının isteklerini asla geri çevirmezmiş. Komsusu yardım istediğinde iki eli kanda olsa da koşup yardım edermiş. Komşuları, arkadaşları, akrabaları adamı tanıyan bütün insanlar onu iyi yürekli, hatta cennetlik olarak adlandırırlarmış. Herkesin taleplerini karşılamak cidden zormuş fakat taleplere “hayır” demek bundan çok çok daha zor geliyormuş adama. Bilirsiniz kişisel gelişim kitapları, psikoloji kitapları, insana dair videolar ve seminerler bu tür hikâyelerle doludur. Genel başlık hayır demek ve hayır demeyi öğrenmektir. Bu başlık altında hayır diyememenin sebeplerinden, hayır diyemediğimizde ortaya çıkan ya da ortaya çıkacak vahim olaylardan, hayır demenin sınırlarımızı korumak için aslında ne kadar gerekli olduğundan bahsedilir. Ve cidden yazılanlar çizilenler söylenenler doğrudur. Gerekli yerlerde hayır demek insanın mutlu huzurlu ve saygın bir hayat geçirmesi için değerlidir. Fakat milletçe sorunu önlemeye değil sorunu çözmeye odaklı olduğumuz için en son çalışacağımız konuyu en başa almayı tercih ediyoruz bu konuda da olduğu gibi. Çünkü geç kalıyoruz. Hayır demekten çekinen bir insan mısınız? Peki, bir talebinize hayır dendiğinde ne düşünüyorsunuz?

O Beni Reddetti, demek ki önemsiz bir insanım onun bana değer vermediğini biliyordum, demek ki gerçekten beni sevmiyor. Gözlemlediğim kadarıyla insanların birçoğu aslında hayırı kabul edemedikleri için hayır demekten kaçınıyorlar.  Çünkü hayırı işittiklerinde tam olarak az önce saydığım o olumsuz duyguları hissediyorlar. Reddedilmişlik, önemsenmeme, değersizlik, sevilmeme... Ve her insan karşısındakini kendi gibi bildiği için olaylar karşısında yaşadığı olumsuz duyguları sanki karşı taraf da yasayacak sanıyor.  Doğal olarak kırmamak incitmemek için hayır demekten kaçınıyor.  Hâlbuki atladığı bir şey oluyor. Hayır, reddetmek önemsememek değer vermemek sevilmemek demek değildir. Hayır, yalnızca bir hayırdır. Galiba bu konuda da kültürel kodlarımız devreye giriyor. Sizce çok mu duygusalız?

Peki, şimdi özellikle hassas yapıda olan ve bu konuda problem yaşayan insanlara sorum şu: “Hayır demekten mi işe başlamak daha kolay yoksa hayırı kabul etmekten mi?”

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.