Hava Durumu

Şiddetli geçimsizlik

Yazının Giriş Tarihi: 29.12.2020 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.12.2020 07:30

Özellikle son zamanlarda sık karşılaşmaya başladım #yardımlaşmadeğilişbölümü etiketiyle. "Ev içi işlerde yalnız hanımlar değil beyler de ön planda olmalı. Bulaşık makinesini doldurma, çamaşırları asma, yemek pişirme, evi süpürme gibi işler yalnız hanımlara ait olmamalı, işler ortaklaşa yapılmalı." söylemleri her tür çevrede yankı bulmaya başladı. Hatta o raddeye geldi ki durum: Emzirmenin, annenin sorumluluğunda olmadığı, anne emzirmek istemezse babanın bir sütanne tutmak zorunda olduğu konuşulur oldu. Fakat bu hanımlar, nefislerine hoş gelen bilgileri alıp hoş gelmeyen bilgilere göz yuman hanımlardı maalesef. Ve bu tür söylemlerle birbirlerini kışkırtmaktan öteye yol görünmüyordu.

Anne olarak, baba olarak, eş, çocuk olarak ilişkilerde toplumca yaşadığımız ana problem ne biliyor musunuz? Sorumluluk...

Şimdi düşünün. Bir misafir geldi evinize. O sırada bulaşık makinenizi boşaltıyorsunuz. Gelen misafir: "Yardım etmemi ister misiniz?" diye sordu. Siz: "Yardımlaşma değil iş bölümü."mü dersiniz yoksa minnet duyar arkasından iyi mi anarsınız? İyi anarız tabii ki. Makineyi boşaltmanın sorumluluğu bizde olduğu için bu olayı yardım olarak algılarız ve kişiye minnet duyarız.

Bir işte çok kişinin sorumluluk alması işi kolaylaştırmaz, o işi daha çok zora sokar. İşi kolaylaştıran ise yardım almaktır.

Siz çamaşır asarken, makine boşaltırken, evi süpürürken eşiniz oturuyorsa ve bu durum sizi öfkelendiriyorsa önce düşünün: "Bu işleri, eşiniz yapmıyor diye mi öfkeleniyorsunuz yoksa yardım etmiyor diye mi?" Buradaki ince çizgi 'sorumluluk 'tur. Ve eğer evin sorumluluğu sizde ve yalnızca yardım istiyorsanız işte orada durun ve yorgun olduğunuzu, yardım istediğinizi belirtin. Yardım etmek, yardım istemek güzeldir. Lütfen "yardımlaşma değil iş bölümü" zırvalarına bir son verin zihninizde. Bu cümle sizi rahatlatmaz daha da yorar.

Evlenmeden önce, evlendiyseniz de arada ev toplantıları düzenleyerek sorumluluk hakkında konuşun. Makineyi boşaltmak, evi süpürmek, ödev yaptırmak, evin rızkını temin etmek, ekmek almak, faturaları yatırmak, çöpleri boşaltmak kimin sorumluluğunda belirleyin. "Yok, canım biz hepsini birlikte yapıyoruz" derseniz de ileride yaşanabilecek problemlere kapı aralamış olursunuz ve hiçbir zaman misafirinize duyduğunuz minneti eşinize duyamazsınız ya da eşiniz size minnet duyamaz.

    

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.