Hava Durumu

Psikososyal destek

Yazının Giriş Tarihi: 01.03.2022 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.02.2022 05:01

Yakın zamanda bir seminer için çalışırken psikososyal destek terimini öğrendim. Psikososyal destek Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından şu şekilde tanımlanmış:

“Psikososyal” kelime anlamıyla birbirini sürekli etkileyen psikolojik ve sosyal etkilerin hareketli ilişkisi anlamına gelirken; afetlerde psikososyal destek; afet sonrası ortaya çıkabilecek psikolojik uyumsuzlukların bozuklukların önlenmesi, aile ve toplum düzeyinde ilişkilerin yeniden kurulması/geliştirilmesi, etkilenenlerin ‘normal’ yaşamlarına geri dönmesi sürecinde kendi kapasitelerini fark etmeleri ve güçlenmelerinin sağlanması, toplumda gelecekte ortaya çıkması muhtemel afet ve acil durumlarla başa çıkma/iyileşme/toparlanma becerilerinin artırılması ve yardım çalışanlarının desteklenmesini içeren ve afet döngüsünün her aşamasında yürütülen çok disiplinli hizmetler bütünü olarak ifade edilebilir.”

Bu terim her ne kadar çoğu zaman afet durumları için kullanılsa da toplumumuzun gelişimi ve dönüşümü için her alana dokunması gereken bir terim olarak görüyorum ben.

Önleyici tıpı duymuşsunuzdur. Hastalık tedavisinin aksine hastalık gelmeden hastalığın önlenmesi olarak tanımlanır. Ve ben bunu psikososyal destek için de çok değerli buluyorum: Toplumda önleyici olmayı...

Bozulan eş ilişkisini, ebeveyn-çocuk ilişkisini, akraba ilişkisini, komşu ilişkilerini kısacası insani ilişkileri kurtarmaya çalışmak yerine daha bozulmadan önlemeye çalışmak daha faydalı olacaktır. O yüzden muhakkak bu anlamda hepimize düşen bir sorumluluk vardır. Yeter ki istekli olalım.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.