Hava Durumu

Okul için çocuğum çok küçük - 2

Yazının Giriş Tarihi: 22.09.2020 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.09.2020 06:30

Zorunlu sebeplerle ya da tamamen isteğe bağlı olarak çalışmayı seçmiştir anne. Arkasından 3 şıklı bir soru önlerine çıkar ebeveynin. Çocuk bakıcıya mı teslim edilecektir, aile büyüğüne mi yoksa kreşe mi başlatılacaktır? Eğer aile büyükleriyle aynı şehirdelerse ve zaten anneanne-babaanne doğum öncesinden beri dillerinden 'torun' kelimesini eksik etmiyorlarsa bakıcı şıkkı elenir. Aile büyükleri hem güvenilirdir, hem de maddi bir yük olmayacaktır aileye. Çocuk anneanne-babaanneye teslim edilir.

İlginçtir ki zaten bizim toplumumuzda anne, çocuğunu yetiştirmek zorunda değildir. Fakat anneanne- babaanne için torununa bakmamak gibi bir durum söz konusu olamaz. Böyle bir durumda toplumdan dışlanma olasılığı artar aile büyüklerinin. Çocuk büyütme evrelerini belki 20 sene öncesinde bırakan anneanne-babaanneler yeni nesle ayak uydurmakta zorluk çekerler. Çünkü biliyoruz ki 20 sene öncesinin çocuğa bakış açısıyla günümüzün çocuğa bakışı arasında uçurum vardır. Biri ifrat diğeri ise tefrit noktalarıdır. Orta yolu bulmak ise bir hayli zordur.

Çocuk yetiştirmek ve torun sevmek arasında sorumluluk almak gibi koca bir çizgi vardır. 'Torun' kelimesi dillerden düşmese de anane babaannelerin çoğu zaman tek istekleri 'sevmek'tir. Hiç kimse çocuk yetiştirmek gibi önemli bir sorumluluğu ve ayrıca yükü belli bir yaştan sonra üzerine almak istemez.

Aile büyükleri konusunda bir nokta daha vardır ki bence en görmezden gelinen nokta burasıdır.  Onların düzene girmiş, sakinlik isteyen, özgür olmanın tadını doya doya yaşayacakları bu dönemlerinde haftanın 6 günü 8-5 torunuyla 'kaliteli zaman(!)' geçirmesini istemektir. '2 yaş sendromunu' kabul etmeyen aile büyüklerine 2 yaş torununu emanet etmektir.

Üzüldüğüm nokta şudur ki, bizlerden sonra gelen nesillerin hem anneleri hem anane - babaanneleri çalışıyor olacaktır. Malum emeklilik yaşı da 65'tir.

Anneanne-babaanne farklı şehirlerde olanlar için ise durum daha kritik olmaya başlamıştır. "Bu yaşta okul mu olurmuş?" söylemleriyle bakıcı tercih edilir. Bakıcı güvenilir mi, evde neler yapıyorlar, şiddet uyguluyor mudur gibi sorular ebeveyni yıpratacaktır. Çalışma hayatındaki annenin, aklı ve yüreği evde kalacaktır.

Üçüncüsü ise toplumumuzca en anormal karşılanan seçenektir. Kreş ve anaokulları...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.