Hava Durumu

Öğretmenler ve ebeveynler için mizaç

Yazının Giriş Tarihi: 10.11.2020 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.11.2020 06:30

Bir araştırmada, araştırmacılar 21 aylıkken, 4 yaşında ve 5,5 yaşında çocukların bazı durumlarda verdikleri tepkileri ölçmüşlerdir.

  • Çocukların oyun odasındaki çocuklarla ne sıklıkla oynadıkları
  • Düşme oyunu oynarken kendilerini ne rahatlıkla yatağa atabildikleri
  • Top fırlatırken ne derece risk aldıkları gibi...

Araştırmada görülmüş ki çekingen davranış gösteren çocuklar yapılan 3 testte de benzer davranışlar sergilemişlerdir.

Başka bir araştırmada 8-12 yaş aralığındaki çocuklar üzerinde bir ölçüm yapılmış. Bu yaşlarda sessiz ve kaygılı kategorisine giren çocuklar 10 yıl sonra yapılan bir ölçümde de bu özelliklerinin çoğunu taşıdıkları görülmüştür.

Mizacımız...

Doğuştan gelen ve özümüzü oluşturan çekirdeğimiz. Yapılan bu tür araştırmalar mizacımızın değişmez olduğunu göstermektedir. İşte bu yüzden çevreden etkilenerek oluşan kişilik ve karakterimizi mizacımızdan ayrı olarak değerlendiremeyiz.

Öğretmenseniz ya da birden fazla çocuğunuz varsa ne demek istediğimi çok daha rahat anlayacaksınız. Verdiğiniz yönergeler, kurallar her çocukta farklı işler. Kimi çocuk umursamaz, kimi çocuğun kendi kuralları vardır sizi duymaz hatta kabul etmediğini açık bir dille ifade eder. Kimi çocuk öğretmenin yönergelerini can kulağıyla dinler. Hâlbuki öğretmen aynı öğretmen, söylenen söz aynıdır. Ebeveyn tutumları desek, birden fazla çocuğu olan ailelerde durum, sınıf ortamından farklı değildir. Bir çocuk çok girişkenken diğer çocuk daha çekingen özellikler gösterebilmektedir. Ebeveyn aynı ebeveyndir hâlbuki.

O yüzden zordur öğretmenlik mesleği ve zordur anne - babalık. Ara sıra yakınma sesleri duyulur: "Ahmet çok hareketli, Mehmet çok inatlaşıyor, Zeynep sürekli ağlıyor, Ayşe sabırsız."

Çocuk üzerinde çalışma yapılır. Öğretmen tutumları düzenlenir. Ev ortamı gözden geçirilir. Fakat çocuğun mizacını bilmeden yapılan her iş biraz eksik, biraz hatalıdır ve bazen süreç hiç de istediğimiz gibi işlemez.

Öğretmenler, ebeveynler olarak mizaç ilminden haberdar olmak çocuklarımıza giden yolu bulmamızın en kestirme yoludur. O zaman Ahmet'in hareketliliği, Ayşe'nin sabırsızlığı daha anlaşılır olacaktır bizler için. Peki, mizaç ilmi nedir?

Devamı gelecek...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.