Hava Durumu

Kriz anlarında alternatif sunma

Yazının Giriş Tarihi: 06.10.2020 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.10.2020 07:30

2 yaş inatlaşma diye tabir edilen dönemin başlangıcıdır. İnat olarak tabir edilir fakat bu dönemde çocuğa lütfedilen özellikler çocuğun inatlaşmasına sebep olur. Nedir peki bu özellikler?

- 2 yaşına kadar anneye yapışık olarak hareket eden çocuk emzirme döneminin de bitmesiyle birey olmaya başlar.

- Yaptıklarının yapabildiklerinin farkına varır.

- Ben, hayır en çok kullandığı kelimeler oluverir birden.

- Bağımsız olma arzusu her geçen gün artar.

Anne en çok da bu dönemde yıpranır. Bu bir değişimdir ve değişimler zorlu süreçlerdir.  Zorlu fakat olgunlaştıran dönemler. Anne bu dönemde tanır çoğu zaman kendini. Çocukluk yaraları bir bir çıkar ortaya. Anne en çok bu dönemde döner kendine. En çok bu dönemde pişmanlıklar yaşar. Bu bir ilktir ve çoğu zaman ilkler acemilik işidir. O yüzden bir nebze olsun bu dönem özelliklerini bilmek, nelerle karşılaşacağını öğrenmek ve insana şifa olan cümleler duymak anneye nefes aldıracaktır: "Bu dönemde zorlanan yalnız sen değilsin inatlaşma sadece senin çocuğuna özgü değil."

2 yaşından sonra sık sık krizler yaşanmaya başlar evin içinde. Anne-çocuk, baba-çocuk hatta karı koca arasında dahi. Psikologlar,  kriz öncesinde esnasında sonrasında yapılması gerekenleri sosyal medya üzerinden bol bol aktarırlar takipçilerine. Fakat burada özellikle üzerinde durulması gereken bir başlık vardır ki bu da çocuğa kriz anlarında alternatif sunmaktır. Alternatif sunmak, ödül de ceza da değildir. Alternatif sunma ebeveynin sınırladığı seçenekler dâhilinde çocuğa seçim hakkı vermektir. Bu da hem ebeveyni hem çocuğu rahatlatır. Çocuk bağımsız olma aşkıyla yanıp tutuşurken seçenek sunulması onun bu arzusunu gerçekleştirmesini sağlar ve inatlaşmayı minimal düzeye indirir. Ebeveyn ise tutarlı ve kararlı olma yolunda adım atmış olur. Üçüncü bir şıkkı sonradan seçenekler arasına koymayarak tabii ki.

Konuyu pekiştirmek adına bir kaç örnek cümle sunalım.

- Oyuncaklarımı toplamayacağım.

   Oyuncaklarını şarkıyla mı toplamak istersin yoksa sessiz mi?

- Uyumayacağım.

   Babanla mı uyumak istersin yoksa benimle mi?

- Montumu giymeyeceğim.

   Montunu giyerek parka mı gitmek istersin yoksa montunu giymek istemezsen evde de kalabiliriz ne dersin?

- Yemek yemeyeceğim?

   Çorbanı mı içmek istersin yoksa pırasa mı yemek istersin?

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.