Hava Durumu

İlk hayır son hayır

Yazının Giriş Tarihi: 18.01.2022 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.01.2022 03:29

Bazen ilk hayırı diyememek, istemediğimiz birçok şeye evet demeyi doğurur.

Çoğu uzman hayır diyebilmenin öneminden, kişisel sınırlarımızı korumak için hayır demenin gerekliliğinden bahseder. Ve aslında insanlara hayır diyemememizin altında yatan birçok sebebi vardır. Şimdi aklımla gelenler;

“Hayır dersem beni dışlarlar.”

“Hayır dersem beni sevmezler.”

“Herkesin evet dediği yerde benim hayır demem uygun olmaz.”

“Çoğu kişi evet diyorsa demek ki benim düşüncelerim doğru değil, ben çoğunluğa uymalıyım.”

Gibi gibi... bu düşünceleri çoğaltabiliriz. Bugün ele almak istediğim konu, istemediğimiz halde başta evet demenin arkasından gelecek olan her şeye evet dememiz gerektiği yanılgısıyla ilgili.

Leonardo Da Vinci der ki: “Başında karşı koymak, sonunda karşı koymaktan çok daha kolaydır.”

Düşünsenize biri sizden bir istekte buluyor ya da bir şey için izin istiyor. Sizde aslında onaylamadığınız bu talebi yukarıda örneklendirdiğim bazı düşünceleriniz sebebiyle kabul ediyorsunuz. Arkasından tekrar bir talep ve siz istemediğiniz halde yeniden kabul ediyorsunuz. Ve bu böyle sürüp gidiyor. Artık bir zaman sonra “hayır” demek sizin için o kadar zor halde gelir ki... Çünkü:

“Bir seçim yaptığımızda veya bir konuda fikrimizi açıkladığımızda bu yaptığımız taahhütle tutarlı davranmak için kişisel ve toplumsal baskı hissederiz.”

“Tutarsızlık, genelde istenmeyen bir kişisel özelliktir.”

Hatta yine ‘İknanın Psikolojisi’ kitabında yazar der ki: “İnançları, söyledikleri ve hareketleri birbirini tutmayan kişiler ikiyüzlü hatta zihinsel olarak hastalıklı olarak görülmektedir. Diğer yandan, yüksek derecede tutarlılık kişisel ve entelektüel güç ile ilişkilendirilir.”

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.