Hava Durumu

Herkes mi travma geçirir?

Yazının Giriş Tarihi: 19.01.2021 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.01.2021 06:30

17 Ağustos 1999. Büyük bir deprem yaşamıştık. Bursa'daydık. O zamanlar çocuktum. 1. sınıfa başlayacaktım. Deprem anını yarım yamalak hatırlıyorum. Herkes endişe ve panik içinde evlerde sarsıntının geçmesini beklemiş ve sarsıntı durunca sokaklara inmişti.

O güne dair unutmadığım bir şey daha var zihnimde. Ben o gün depremden korkmamıştım. Hatta gece yarısı sokağa indiğimizde orada arkadaşlarımı görmek, okul bahçesinde arabanın içinde uyumak... Bana çok eğlenceli gelmişti. Evet, endişe ve korku içinde olan ebeveyn ve yetişkinlere rağmen çok eğlenceli gelmişti. O anları hatırladığımda neredeyse içimi korku değil de heyecan kaplıyor diyebilirim.

Ama geçtiğimiz sene depremi yaşayan bir çocukla çalıştım. Çocuk, çok da şiddetli olmayan bir deprem karşısında çok büyük korkulara kapılmıştı. Ya deprem olursa, ya enkaz altında kalırsam, ya beni bulamazlarsa gibi bir yığın kaygı oluşmuştu çocukta.

Bu durumu sizler de fark edebilirsiniz hayatınızda. Özellikle en az iki çocuğu olan ebeveynlerin ya da bir grup öğrencisi olan öğretmenlerin bu durumu fark etmeleri çok daha kolaydır.

Her çocuk, depremden etkilenmez.

Her çocuk için karanlık korku verici değildir.

Her çocuk, izlediği şiddet içerikli çizgi filmlerden aynı şekilde etkilenmez.

Aile içinde problemler yaşayan her çocuk, travma geçirmez.

İşte tam da bu anlamda her çocuk özeldir ve her yetişkin de özeldir.  

Fakat son zamanlarda çocukluk anılarımıza o kadar çok vurgu yapılıyor ki, maalesef hayatında herhangi bir problemle karşılaşan yetişkin; "Annem bana bağırıyordu, babam beni bir gün çok korkutmuştu. İyi bir çocukluk geçirmedim de o yüzden bu haldeyim." deyiveriyor. Bu kadar basit mi gerçekten?

Yaşanan durumu her çocuk için, her yetişkin için ayrı ayrı ele almadan yaşanan duygu, düşünce tam anlamıyla fark edilemez.

Kimi çocuk, depremi gülerek karşılar.

Kimisi ürkerek...

Burada yaşananlar değil, çocuk ve yetişkin açısından algılananlar önemlidir.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.